National

Ministerul Educatiei a dat verde Universitatii fara Bacalaureat – incep inscrierile tinerilor fara diploma de BAC. Ce spune metodologia de organizare a acestor colegii

​Ministerul Educatiei a deschis portile universitatilor pentru tinerii fara diploma de Bacalaureat: incepand de ieri, universitatile ii pot inscrie pentru acest an scolar la cursuri si pe cei care nu s-au prezentat la BAC sau care l-au picat. Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolventi de liceu fara bacalaureat, adica actul de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe inscrierile. Unele universitati private au anuntat deja ca, daca un cursant ia bacalaureatul dupa primul an de colegiu, il trec direct in anul II de Facultate. Amintim ca Guvernul Ponta a permis intrarea la universitate a celor care au picat BAC-ul prin ordonanta de urgenta care a macelarit legea educatiei.

  • Amintim ca Guvernul Ponta a adoptat in iunie o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
  • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC si pregatirea elevilor fara Bacalaureat la universitate, in colegii
  • Ordonanta spune ca organizarea acestor colegii care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.
  • Metodologia – practic ultimul act necesar pentru infiintarea acestor colegii pentru tinerii fara BAC – a fost publicata in Monitorul Oficial in urma cu o zi

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe efectiv sa inscrie la cursuri tineri fara diploma de Bacalaureat. Astfel, marti seara, pe 9 septembrie, in Monitorul Oficial a aparut Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobareaMetodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate, in anul scolar 2014-2015. Ordinul este semnat de catre ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si de catre secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.

Metodologia prevede ca aceste colegii vor avea o durata de 1-3 ani, „in functie de complexitatea calificarii si de numarul de credite dobandite”.

Ministerul nu precizeaza care este nivelul de calificare pe care il primesc absolventii acestor colegii, fara diploma de Bacalaureat. “Calificarile profesionale/ocupatiile corespunzatoare nivelului de calificare sunt conforme celor mentionate in Registrul National al Calificarilor – RNC, care se aproba prin hotarare a Guvernului. Pana la aprobarea RNC se utilizeaza nomenclatoarele calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar”, se arata in ordin.

Continutul integral al Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate, in anul scolar 2014-2015
Capitolul I
Dispozitii generale

Art. 1. – (1) Prezenta metodologie reglementeaza organizarea si functionarea, in anul scolar 2014-2015, a nivelului de invatamant tertiar nonuniversitar ce se poate organiza de catre institutiile de invatamant superior acreditate in cadrul unor structuri fara personalitate juridica, denumite colegii, infiintate in conditiile legii in acest scop.
(2) Colegiul este condus de un director.
Art. 2. – (1) Conform prevederilor Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, nivelul de invatamant tertiar nonuniversitar se organizeaza pentru absolventii de liceu.
(2) Institutiile de invatamant superior acreditate care organizeaza invatamant tertiar nonuniversitar in cadrul colegiilor elaboreaza o metodologie proprie ce vizeaza organizarea si functionarea acestui invatamant.
Art. 3. – (1) Institutiile de invatamant superior acreditate ofera, in cadrul colegiilor, cursuri de invatamant de nivel tertiar nonuniversitar autorizate in conditiile legii.
(2) Initiativa infiintarii nivelului de invatamant tertiar nonuniversitar se realizeaza prin hotararea Senatului institutiei de invatamant superior acreditate, la propunerea Consiliului de administratie.
(3) Sediul, resursa umana si resursele materiale se aproba conform prevederilor legale in vigoare.
Capitolul II
Organizarea si functionarea

Art. 4. – (1) Invatamantul tertiar nonuniversitar se organizeaza la forma cu frecventa pentru calificarile profesionale/ocupatiile corespunzatoare nivelului de calificare 5, conform Cadrului National al Calificarilor (CNC), aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 918/2013.
(2) Calificarile profesionale/ocupatiile corespunzatoare nivelului de calificare sunt conforme celor mentionate in Registrul National al Calificarilor – RNC, care se aproba prin hotarare a Guvernului. Pana la aprobarea RNC se utilizeaza nomenclatoarele calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar.
(3) Invatamantul tertiar nonuniversitar organizat in cadrul colegiilor are o durata de 1-3 ani, in functie de complexitatea calificarii si de numarul de credite dobandite, si se deruleaza pe baza Standardelor de Pregatire Profesionala (SPP) aprobate de catre Ministerul Educatiei Nationale pentru calificarile respective.
Art. 5. – Invatamantul tertiar nonuniversitar poate fi organizat in colegii, conform prezentei metodologii-cadru, numai in domeniile si calificarile pentru care institutiile de invatamant superior care le organizeaza au programe de studii universitare de licenta acreditate/autorizate (nivel 6 CNC).
Art. 6. – (1) Pentru anul scolar 2014-2015, institutiile de invatamant superior de stat acreditate pot proceda, in conditiile legii, la organizarea de colegii in cadrul carora se desfasoara nivelul de invatamant tertiar nonuniversitar care se finanteaza integral de catre solicitanti.
(2) Taxele de admitere la colegiu se stabilesc la propunerea Consiliului de administratie din institutia de invatamant superior acreditata si se aproba prin hotarare a Senatului.
(3) Candidatii admisi incheie un contract de scolarizare cu institutia de invatamant superior acreditata.
(4) Taxa corespunzatoare scolarizarii se aproba de catre Senatul universitatii, la propunerea Consiliului de administratie, si se afiseaza odata cu planul de scolarizare.
Art. 7. – Institutiile de invatamant superior acreditate inainteaza, in conditiile legii, Ministerului Educatiei Nationale lista calificarilor ce se propun a fi scolarizate in cadrul colegiilor in anul scolar 2014-2015, insotita de planul de scolarizare, cuprinzand calificarile/ocupatiile profesionale si numarul de locuri pentru fiecare domeniu, pana la data de 20 octombrie 2014, in vederea aprobarii prin ordin al ministrului educatiei nationale.
Capitolul III
Admiterea

Art. 8. – (1) Fiecare institutie de invatamant superior acreditata care organizeaza invatamant tertiar nonuniversitar, prin intermediul colegiilor, elaboreaza o metodologie proprie de admitere, conform prevederilor Ordinului ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.346/2011 privind aprobarea Criteriilor generale de admitere in invatamantul postliceal.
(2) Metodologia proprie pentru admitere este elaborata de catre colegiu, este avizata de Consiliul de administratie si este aprobata prin hotararea Senatului universitatii.
Capitolul IV
Finalizarea studiilor. Evaluarea si certificarea rezultatelor invatarii

Art. 9. – Finalizarea studiilor, respectiv evaluarea si certificarea rezultatelor invatarii in colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate se realizeaza in conformitate cu prevederile ordinului ministrului educatiei nationale privind aprobarea metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de certificare a calificarii profesionale a absolventilor invatamantului postliceal.
Capitolul V
Dispozitii finale

Art. 10. – Institutiile de invatamant superior acreditate intreprind masurile legale necesare pentru organizarea colegiilor la data intrarii in vigoare a prezentei metodologii-cadru.”
Amintim ca HotNews.ro a contactat la inceputul lunii august 2014 reprezentantii a 7 universitati, pentru a vedea daca au decis sa organizeze colegii pentru absolventii de liceu fara Bacalaureat. Dintre cele 3 universitati private contactate, Universitatea Hyperion lansase inca de acum o luna inscrierile la colegii, desi nu cunostea nici durata studiilor, nici ce diploma primesc elevii, nici curriculumul. „Absolventii care obtin atestatul si, ulterior, promoveaza examenul de Bacalaureat isi pot continua studiile la o facultate de profil, conform atestatului, chiar din anul II universitar”, anunta unitatea de invatamant superior particulara. Detalii aici
De cealalta parte, reprezentantii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatii din Bucuresti si Universitatii Babes-Bolyai au fost vehementi impotriva ideii de colegiu pentru tineri fara BAC. Citeste aici Afacerea studentilor fara BAC: Maine-poimaine ne cer sa introducem copii de clasa VIII-a la facultate
Universitati care au anuntat deja incrierile, in baza metodologiei publicate ieri
In urma cu o zi, Aurel Ardelean, presedintele Universitatii de Vest ‘Vasile Goldis’ din Arad, a anuntat ca universitatea a inceput inscrierile de absolventi de liceu fara diploma de bacalaureat, relateaza Agerpres. Ardelean a declarat ca „scolarizarea acestora se va face in baza OUG Nr. 49 din 26 iunie 2014, publicata in MO din 486/30.06.2014 si a Metodologiei cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar non-universitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul UVVG, in anul 2014-2015” – metodologie care a fost publicata in Monitorul Oficial chiar pe 9 septembrie.
Presedintele Universitatii de Vest ‘Vasile Goldis’ din Arad a explicat ca profilul colegiilor va fi dat de programele acreditate, din facultatile organizatoare, iarcurricula colegiilor va asigura calificari in concordanta cu Registrul National al Calificarilor din Romania si va contine cel putin 50% din disciplinele anului I de studii universitare de licenta, potrivit Agerpres.
La Universitatea de Vest ‘Vasile Goldis’ din Arad, absolventii de liceu fara diploma de bacalaureat se pot inscrie la unul dintre cele 14 colegii universitare deja organizate, in cele sase facultati ale universitatii, a declarat Aurel Ardelean.
Acesta a anuntat si ca „in cadrul colegiilor se vor organiza programe de pregatire suplimentara la disciplinele de bacalaureat, pentru absolventii care nu au promovat acest examen. Creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute pentru absolventii cu diploma de bacalaureat de catre universitati pentru nivel licenta”, potrivit sursei citate.
Universitatea ‘Constantin Brancusi’ din Targu-Jiu a anuntat inca din 5 septembrie ca a infiintat un astfel de colegiu, cu 14 specializari in 10 domenii de studiu si 630 de locuri. Universitatea a inceput inscrierile inca din 3 septembrie si spune ca afiseaza rezultatele pe 20 septembrie, potrivit Agerpres. Si Universitatea ‘Constantin Brancusi’ din Targu-Jiu anunta ca ii va transfera la Facultate pe cursantii care isi iau intre timp Bacalaureatul.
Informatii de Background
Guvernul Ponta a modificat radical Legea Educatiei Nationale printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta Executivului pe 26 iunie 2014, publicata in Monitorul Oficial pe 30 iunie 2014 si contrasemnata de ministrul Educatiei nationale, Remus Pricopie. Ordonanta a schimbat 97 de prevederi ale legii si a introdus, printre altele, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de Bacalaureat si infiintarea de colegii – in universitati – pentru absolventii de liceu care au picat Bacalaureatul si pentru cei care nu s-au dus la examen.
Care sunt prevederile din OUG 49/2014 care dau nastere colegiilor pentru tineri fara BAC:

4. La articolul 44, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (3 1) si (3 2), cu urmatorul cuprins:
(3 1) Invatamantul postliceal se organizeaza in scoli postliceale cu personalitate juridica sau ca structuri fara personalitate juridica, in cadrul liceelor cu personalitate juridica, ori in colegii in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate.
(3 2) Organizarea si functionarea invatamantului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.
5. La articolul 44, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(7) Cifra de scolarizare pentru invatamantul postliceal de stat se aproba prin hotarare a Guvernului. Prin exceptie, cifra de scolarizare pentru invatamantul postliceal de stat finantat integral de catre solicitanti, persoane fizice sau  juridice, se aproba, prin decizii, de inspectoratele scolare ori, prin hotarari, de senatele universitare si se comunica Ministerului Educatiei Nationale.
6. La articolul 44, dupa alineatul (7) se introduc doua noi alineate, alineatele (7 1) si (7 2), cu urmatorul cuprins:
(7 1) Pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitanti.
(7 2) Incepand cu anul scolar 2015-2016, cifra de scolarizare si mecanismul de finantare pentru invatamantul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat, se aproba prin hotarare a Guvernului. Finantarea de baza pentru colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat se asigura la nivelul standardelor de cost pentru invatamantul preuniversitar.
10. La articolul 78, dupa alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu urmatorul cuprins:
(12) In situatia in care absolventii studiilor liceale nu au sustinut/nu au promovat examenul national de bacalaureat, acestia pot beneficia de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unitatilor de invatamant liceal, precum si la nivelul institutiilor de invatamant superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singura data de finantare pentru a participa la cursurile de pregatire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregatire in vederea promovarii examenului national de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educatiei Nationale, se desfasoara potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.

Sursa; hotnews.ro

Related Articles

Back to top button