Home » Sanatate » A scăzut numărul gravidelor cu deficit de fier

A scăzut numărul gravidelor cu deficit de fier

Față de anul trecut, când în Programul național “Profilaxia anemiei feriprive” erau înscrise 548 de persoane, în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat doar 149 de cazuri. Medicii recomandă femeilor însărcinate să se prezinte la medic dacă au simptomele anemiei feriprive, întrucât deficitul de fier în timpul sarcinii poate avea urmări grave asupra fătului.

George VARZARI

Anemia reprezintă o problemă de sănătate publică, întâlnită atât în zonele dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare. Deficitul de fier este cea mai răspândită tulburare nutriațională la nivel mondial.

La nivelul județului Vaslui, în primul semestru al anului în curs au fost înregistrate 149 de gravide beneficiare ale Programului național “Profilaxia anemiei feriprive”, în care s-a asigurat distribuția de preparate pe bază de fier. Față de aceeași perioadă a anului trecut, când au beneficiat un număr de 584 de gravide, se remarcă o scădere smnificativă.

Distribuția preparatelor pe bază de fier se asigură prin cabinetele de medicină de familie, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

Anemia feriprivă este cauzată în special de deficiența de fier. Acest lucru se produce din mai multe motive, printre care lispa de fier din dietă, sângerări interne ca urmare a unor maladii, dar și capacitatea scăzută a organismului de a asimila fierul din hrană. Cele mai afectate persoane de deficiența de fier sunt de copiii, adolescenții și femeile gravide.

“Anemia feriprivă este produsă de nivelul scăzut de fier din organism. Aceasta apare din mai multe motive. Lipsa de fier din dietă prezintă un risc special pentru cei cu un necesar mare de fier, precum copiii, adolescenții și femeile gravide. Absorbția scăzută a fierului din organism. Aceasta este o cauză obișnuită pentru deficiența de fier, dar poate apărea la persoanele care au suferit de boala celiacă, spre exeplu. Sângerările în maladii, precum cancerul, ulcerul, hemoroizii, sau chiar utilizarea regulată a aspirinei. Persoanele care se află în această situație s-ar putea să nu fie conștiente de acest lucru”, a declarat medicul nutriționist Adriana Sfedu.

Simptomele anemiilor feriprive sunt date de gravitatea situației. Anemiile feriprive ușoare ar putea să nu provoace simptome evidente.

“În cazul anemiilor feriprive ușoare, simptomele sunt greu de depistat. Dar în cazul în care persoana suferă de o anemie feriprivă accentuată, atunci simptomele pot fi slăbiciune, cefalee, difficultăți de concentrare, irascibilitate, stări de amețeală, respireție anevoioasă în timpul exercițiilor. Alte semne pot fi tahicardia, unghiile foarte fragile, buzele crăpate, dar și limba netedă și dureroasă”, mai spune Adriana Sfedu.

Pentru tratarea anemiilor cauzate de deficiența de fier, trebuie identificată cauza. În cazul în care anemia feriprivă apare ca urmare a unor sângerări interne, atunci medicul corectează problema. Dar în cazul în care organismul nu poate asimila fierul, medicul recomandă o dietă bogată în fier, precum suplimente pe bază de fier.

“Tratamentul afecțiunii se face în funcție de caz. Dacă anemia feriprivă a apărut din cauza unei hemoragii interne, atunci doctorul va urma pașii pentru corectarea problemei. În cazul deficienței de fier, sau a incapacității organismului de a asimila fierul, doctorul va crea un plan pentru remedierea problemei. Acesta constă în suplimente de fier și consumul de alimente bogate în fier, care corectează de regulă situația. În cazul anemiilor grave, doctorul poate efectua o transfuzie de sânge pentru a corecta anemia foarte repede, după care se administrează suplimente pe bază de fier șI urmarea unei diete bogate în fier”, a declarat medicul nutriționist.

Doctorii recomandă în cazul în care femeile gravide prezintă astfel de simptome, să meargă de urgență la un consult, pentru că această afecțiune poate avea urmări grave asupra fătului.

Față de anul trecut, când în Programul național “Profilaxia anemiei feriprive” erau înscrise 548 de persoane, în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat doar 149 de cazuri. Medicii recomandă femeilor însărcinate să se prezinte la medic dacă au simptomele anemiei feriprive, întrucât deficitul de fier în timpul sarcinii poate avea urmări grave asupra fătului. George VARZARI Anemia reprezintă o problemă de sănătate publică, întâlnită atât în zonele dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare. Deficitul de fier este cea mai răspândită tulburare nutriațională la nivel mondial. La nivelul județului Vaslui, în primul semestru al anului în curs…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile