Home » Social » Codul bunelor maniere – De la prima întâlnire, la nunta de aur

Codul bunelor maniere – De la prima întâlnire, la nunta de aur

Or fi , oare, manierele folositoare în viața de cuplu? Odată ce ți-ai pus verigheta pe deget mai este nevoie să-i spui partenerului „scuză-mă”, „te rog” sau „mulțumesc”? Mai are vreo importanță cine intră primul pe ușă, cine cară sacoșele și dacă e cazul să ne facem manechiura sau să citim ziarul atunci când celălalt dă cu aspiratorul? Iată câteva întrebări al căror răspuns ar trebui nu doar să-l știm, ci și să-l aplicăm în viața de cuplu dacă vrem să sporim șansele de succes ale unei relații. Prin episodul de astăzi al Codului bunelor maniere, încercăm să aducem în atenția cititorilor viața de cuplu. Căsnicia, sfântă pentru unii, doar întâmplare pentru alții, rămâne totuși celula de bază a societății. Statisticile sunt, însă, îngrijorătoare: numărul celor care decid să se căsătorească într-un an este aproape același cu cel al cuplurilor care înaintează cerere de divorț. O fi lipsa manierelor vreunul din motive?

Ce trebuie să respecte ea?

* Să știe să tacă. Atunci când vine acasă nervos, agitat, preocupat are nevoie de liniște. Nu turna gaz pe foc!

* Nu trebuie să reproșezi tot felul de mărunțișuri, fleacuri sau să dezgropi morții. Chiar dacă ai dreptate, nu-i scoate ochii. Își va singur seama și te va aprecia mai mult dacă nu-l sâcâi.

* Respectă-i rudele. Dacă vrei să vorbești despre rude, începe cu calitățile pe care le au rudele lui, apoi cu ale tale.

* Evită comparațiile cu amicii: „Popescu e mai talentat, mai îndemânatic, mai descurcăreț decât tine”. Acestă observație se suportă greu chiar și o singură dată, dar de mai multe ori e rețeta sigură pentru a-l scoate din sărite.

* Dacă întârzie și mâncarea s-a răcit, nu-l întâmpina răstit: „Unde ai stat până acum?”. Dacă te comporți normal o să-ți spună singur. Poate a fost reținut la serviciu sau s-a întâmplat ceva grav. Trebuie să ai răbdare.

* Dacă lucrează la ceva nu-l deranja din cinci în cinci minute. Găsește-ți altă ocupație!

* Dacă e încăpățânat, curmă discuția și așteaptă momentul prielnic.

* Dacă vrea să plece singur în oraș, nu-l întreba cu cine vrea să iasă. O femeie inteligentă știe că uneori bărbaților le place să stea de vorbă la o bere. Totuși, nu trebuie să se repete prea des.

* Când greșește, nu-i reproșa în public, iar dacă nu e prea grav evită să faci asta chiar și între patru ochi.

Cum trebuie să fie el?

* Unele obiceiuri însușite în timpul celibatului deranjează, cum ar fi cititul ziarului în timpul mesei sau în pat. Viața în doi impune compromisul. Încercă să găsești alte momente pentru lectură.

* Trebuie să iei parte la curățenia generală. Coincidențe de genul: „Am ședință”, „Plec la antrenament”, „Trebuie să rezolv niște treburi”, nu sunt permise. Căminul nu este hotel.

Intalnire* Curățenia căminului se obține cu eforturi permanente. Trebuie să participi și să păstrezi ordinea în casă.

* Nu se întâmplă mereu numai cum dorești tu. E obositor ca dreptatea și adevărul să aibă un ambasador unic în familie.

* Fiecare om are câte o pasiune, însă nu trebuie să exagerezi. Nu trebuie să faci un obicei din a pleca în week-end singur la fotbal, pescuit, vânătoare. Trebuie să rezervi timp pentru a-l petrece alături de familie.

* Deschide ochii! Ea are o rocie nouă sau și-a schimbat coafura. Trebuie să observi și să apreciezi efortul care îl face soția pentru a-ți câștiga atenția.

* Laudă bucatele gătite de ea de câte ori este cazul, nu doar când prietenii sau colegii sunt invitați la masă.

* Ironiile sunt anticăsnicie. Nimic nu ucide respectul și dragostea ca ironiile picurate des și nejustificat. Dacă nu-ți place ceva, spune în față, evită zeflemeaua.

* Complimentele și vorbele de dragoste nu trebuie să dispară niciodată.

Valabil pentru amândoi

* Acceptați faptul că nu aveți întotdeauna dreptate.

* Încercați să priviți situația și din perspectiva partenerului.

* Ascultați cuvintele celuilalt până la final.

* Tonul vocii întotdeauna să fie scăzut.

* Evitați reproșurile și căutați alternative.

* Faceți diferența cu un gest mic cu care să-l surprindeți.

* Întotdeauna fiți sincer.

* Cere-ți-vă scuze și iertați.

* Ajuta-ți-vă reciproc fără să așteptați invitație specială.

* Împărțiți responsabilitățile.

* Vorba blândă și o stare generală de bună dispoziție crează o ambianță plăcută.

* Fiți înțelegători mai ales în momentele de cumpănă

* Puneți familia pe primul plan în orice moment.

* Nu luați orice ceartă în serios

* Evitați să criticați. Accentul se pune pe lucrurile bune care s-au făcut. În loc de “Niciodată nu pui sare în mâncare” poți spune “Îmi place felul ăsta de mâncare, mai era nevoie de un pic de sare”.

* Nu urmări sa contorizezi greșelile celuilalt.

  • Apreciază efortul și mulțumește.

Or fi , oare, manierele folositoare în viața de cuplu? Odată ce ți-ai pus verigheta pe deget mai este nevoie să-i spui partenerului "scuză-mă", "te rog" sau "mulțumesc"? Mai are vreo importanță cine intră primul pe ușă, cine cară sacoșele și dacă e cazul să ne facem manechiura sau să citim ziarul atunci când celălalt dă cu aspiratorul? Iată câteva întrebări al căror răspuns ar trebui nu doar să-l știm, ci și să-l aplicăm în viața de cuplu dacă vrem să sporim șansele de succes ale unei relații. Prin episodul de astăzi al Codului bunelor maniere, încercăm să aducem în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: