Home » Administratie » Mai multe zile libere pentru bugetari

Mai multe zile libere pentru bugetari

Bugetarii vor avea parte de mai multe zile de repaus declarate libere prin Codul Muncii.

Veste bună pentru toți bugetarii: de la anul vor avea mai multe zile libere. Dacă anul acesta bugetarii au avut 12 zile de repaus, declarate libere prin Codul Muncii, din 2015 aceștia ar putea să se bucure de încă două zile libere. De la anul, bugetarii ar putea să stea acasă de Înălțarea Domnului, dar și pe 24 ianuarie, de ziua Unirii Principatelor Române.

Cu toate că anul 2015 se anunță cu mai multe zile de repaus, doar opt din cele 12 zile libere legale stabilite de guvern pentru sărbătorile religioase și naționale vor pica în cursul săptămânii, restul vor fi în week-end. În 2014, bugetarii au avut mult mai multe motive de bucurie deoarece, pe lângă cele nouă zile declarate libere legale care au picat în timpul săptămânii și zilele de 3 ianuarie și 2 mai au fost zile în care bugetarii au stat acasă, chiar dacă au fost recuperate ulterior.

Bugetarii au liber de: Anul Nou – 1 și 2 ianuarie, Paște- 12 și 13 aprilie, Ziua internațională a Muncii – 1 mai, Rusaliile – 31 mai și 1 iunie, Adormirea Maicii Domnului – 15 august, Sfântul Apostol Andrei – 30 noiembrie, Ziua Națională a României – 1 decembrie, Crăciunul – 25 și 26 decembrie.

În schimb dacă guvernanții vor aproba proiectul de lege prin care vor să mai declare alte zile libere, bugetarii vor avea în 2015, în total 14 zile libere pe an.

Potrivit legii, salariaților care vor fi nevoiți să lucreze în zilele declarate sărbători legale li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În situația în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate.

Pe lângă zilele libere de care se vor bucura toți bugetarii, o altă schimbare anunțată de anul acesta este aceea că, potrivit Codului Muncii, românii care au copil vor beneficia de o zi liberă pentru îngrijirea sănătății acestuia. Pentru a putea beneficia de această zi liberă unul dintre părinți va depune o cerere cu cel puțin 15 zile înainte de vizita la medic, care va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere că în ultimul an celălalt părinte nu a solicitat ziua liberă și nici nu o va solicita. Potrivit Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului, angajatorul nu are obligația să plătească această zi. (Daniela PORUMB)

Bugetarii vor avea parte de mai multe zile de repaus declarate libere prin Codul Muncii. Veste bună pentru toți bugetarii: de la anul vor avea mai multe zile libere. Dacă anul acesta bugetarii au avut 12 zile de repaus, declarate libere prin Codul Muncii, din 2015 aceștia ar putea să se bucure de încă două zile libere. De la anul, bugetarii ar putea să stea acasă de Înălțarea Domnului, dar și pe 24 ianuarie, de ziua Unirii Principatelor Române. Cu toate că anul 2015 se anunță cu mai multe zile de repaus, doar opt din cele 12 zile libere legale…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: