Home » National » Tu știi ce mai fac banii tăi? Șapte rețete de finanțare politică prin șpagă, cu documente și exemple concrete de la PSD, PDL și PNL

Tu știi ce mai fac banii tăi? Șapte rețete de finanțare politică prin șpagă, cu documente și exemple concrete de la PSD, PDL și PNL

Șapte dosare penale de corupție pe care procurorii le-au finalizat în ultimii 25 de ani arată că partidele politice din România folosesc șpaga provenită din mecanismele de corupție pentru finanțarea formațiunilor politice și, în acest circuit, a campaniilor electorale.

Adrian Năstase a inventat concursul „Trofeul Calității”, MMircea Cosmaeste acuzat de DNA că își asigura șpăgile chiar din banii statului, forțând asfaltatorii, pentru a obține în schimb contractele, la plata unui comision ilegal care umfla, în consecință costurile lucrărilor cerute de Consiliul Județean. Mai direcți în relația cu contractorii, Horea Uioreanu, Valentin Preda, Bunea Stancu sau Silviu Bian – susțin procurorii în rechizitorii – cereau direct șpaga pentru partid de la firmele care aveau contracte cu statul. FFlorin Popescu(mâna dreaptă a Elenei Udrea) a vrut, din câte au arătat tot procurorii, doar pui grill: 60 de tone, pentru campanie. Circuitul de mai sus arată că banii partidelor sunt și banii tăi. Tu știi ce mai fac banii tăi?
„Oficial, în campanii, banii se primesc prin mandatarul financiar, dar știm că se iau și altfel”. Este declarația lui Silviu Bian, fost vicepreședinte PDL Alba, condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită, după ce le-a cerut șpagă propriilor angajați, pentru finanțarea campaniei sale electorale.
De multe ori, corupția nu se traduce prin simpla mituire a unui demnitar sau privat, pentru a-și face datoria sau a închide ochii. Din marile dosare de corupție la care procurorii au lucrat în ultimii 25 de ani și în care judecătorii au și dat sentințe, o mică parte, atât cât au putut proba procurorii, arată că banii proveniți din mecanismele de corupție care s-au ramificat către politicieni sau funcționari publici nu alimentează doar buzunarele acestora, ci și conturile partidelor politice din care aceștia provin sau care îi susțin în funcție. Se poate spune, deci, că o parte din sumele de milioane de euro pe care marile partide politice le cheltuiesc în campaniile electorale provin și din corupția pe care oamenii acestor partide o girează sau, în unele cazuri, așa cum arată rechizitoriile, o patronează.
De la modelul patentat de fostul premier PSD Adrian Năstase, care și-a finanțat campania electorală printr-o chetă impusă de Guvern companiilor private, în concursul-marionetă „Trofeul Calității”, până la comisionul rezervat partidului în Prahova, unde firmele de asfaltări cotizau șpaga la baronul PSD Mircea Cosma și la fiul său, de la puii grill de campanie electorală ai lui Florin Popescu (PDL), la șpăgile directe cerute, din datele relevate în dosare, de Horea Uioreanu (PNL), Valentin Preda (PSD) sau Silviu Bian (PDL), mecanismele corupției românești servesc nu doar conturile unor politicieni, ci și bunăstarea partidelor lor în campania electorală.
Gândul vă prezintă cum au funcționat șapte astfel de combinații corupție-partide, în folosul finanțării campaniilor electorale, așa cum reies din documentele juridice oficiale. Dosarele respective sunt fie finalizate cu sentințe definitive, fie constituie deocamdată doar acuzații ale procurorilor, asupra cărora judecătorii se vor pronunța.
Gândul, Ziarul Financiar și Mediafax continuă astfel seria „Tu știi ce mai fac banii tăi?” arătând, în următoarele zile, și lista contractelor electorale acordate, în 2014 , în județele Prahova, Brăila și Cluj, pe care le patronează încă titularii acestor dosare. O serie editorială care provoacă partidele la transparență în finanțarea campaniei, companiile la denunțarea presiunilor politice, instituțiile de control la urmărirea mai eficientă a scurgerilor de bani gri către partide și parlamentarii la modificarea legii, prin întărirea ei.
1. Adrian Năstase, PSD. Dosarul „Trofeul Calității” – chetă cu forța la firme, pentru campanie
Dosarul „Trofeul Calității” este cel mai consistent dosar de corupție, care privește finanțarea campaniilor electorale, fiind considerat, de altfel, și cel mai răsunător dosar penal în care, pentru prima dată în România, un înalt demnitar a fost condamnat la închisoare pentru corupție (infracțiunea pentru care a fost condamnat Adrian Năstase este una conexă corupției – folosirea influenței de lider de partid politic, pentru a obține pentru sine sau pentru alții avantaje patrimoniale).
Metoda brevetată de Năstase a fost următoarea: sub pretextul unui concurs-mascaradă – „Trofeul Calității în Construcții”, firme, instituții de stat și persoane fizice (patroni, politicieni, șefi de instituții de stat) au cotizat sume fixe drept taxe de participare la concurs, iar o parte din bani a fost folosită la finanțarea campaniei electorale a premierului Adrian Năstase.
În 2004, Adrian Năstase era premierul României, șeful celui mai puternic partid politic – PSD, și candidatul pentru funcția de președinte al României, cotat cu cele mai bune șanse de câștig. Procurorii anticorupție au demonstrat, iar judecătorii au confirmat faptul că în 2004, campania electorală a premierului Adrian Năstase a fost finanțată ilegal.
Ancheta DNA a arătat că înainte de alegerile din 2004, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a organizat un concurs național, în care firme de construcții au concurat cu diverse proiecte pentru construirea unor imobile. De fapt, judecătorii au constatat că „Trofeul Calității” a fost o operațiune ilegală de strângere de fonduri pentru campania prezidențială a lui Adrian Năstase. Firmele erau constrânse să participe la acest concurs-fantomă, plătind taxe de participare care variau de la 500 la 1.500 de lei, constrângerea provenind din faptul că Inspectoratul de Stat în Construcții le autoriza activitatea și clădirile produse, iar neparticiparea le-ar fi atras firmelor prejudicii.
Judecătorii au constatat că din peste 1,7 milioane de euro (70 de miliarde de lei vechi) cât a strâns ISC din taxele de participare la „Trofeul Calității”, aproape 860.000 de euro au fost folosiți apoi pentru achiziționarea de materiale de campanie electorală, pentru Adrian Năstase.
În documentele oficiale, Adrian Năstase și PSD au declarat o sumă de patru ori mai mică, drept cost total al campaniei electorale a lui Năstase – 217.000 euro, au arătat procurorii DNA, acest lucru fiind confirmat de judecătorii instanței supreme.
Potrivit documentelor din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, operațiunea de strângere de fonduri s-a derulat în felul următor:
Inspectoratul de Stat în Construcții, condus de Irina Jianu, pusă în funcție de Adrian Năstase, a decis organizarea concursului național „Trofeul Calității”.
Pentru organizarea concursului, au fost contractate mai multe companii ale omului de afaceri Bogdan Popovici.
La concurs, au participat câteva mii de persoane fizice și firme. Deși de organizarea evenimentului se ocupau companiile lui Bogdan Popovici, firmele de construcție și oamenii de afaceri sau politicienii erau invitați să participe la „Trofeul Calității” de către inspectorii ISC. Presiunea era evidentă, pentru că inspectorii respectivi îi controlau, le dădeau amenzi și le aprobau construcțiile în munca de zi cu zi.
Taxele de participare, de 500 de lei pentru persoanele fizice și de 1.500 de lei pentru firme, erau colectate tot de către ISC, deși de organizare se ocupau firmele lui Popovici. După ce taxele au fost colectate (peste 1,7 milioane de euro), ele au fost virate de la ISC către firmele lui Bogdan Popovici.
De aici, o parte din bani (aproximativ 860.000 de euro) a fost apoi transferată către Eurografica, firmă care s-a ocupat de achiziția materialelor electorale pentru campania lui Adrian Năstase.
Fostul premier PSD Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare în acest dosar, în 2012. Înainte să se prezinte la arest, Năstase a încercat să se sinucidă cu un pistol, fiind însă împiedicat de unul dintre polițiștii prezenți la locuința sa, pentru a-l duce la închisoare. Fostul premier a executat 8 luni din această pedeapsă fiind eliberat condiționat.
Sursa: mediafax.ro
 

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: