Home » World » Poroșenko: Ucraina este pregătită să se apere militar, dacă procesul de pace va eșua

Poroșenko: Ucraina este pregătită să se apere militar, dacă procesul de pace va eșua

Ucraina este pregătită să se apere prin mijloace militare, dacă procesul de pace cu separatiștii proruși va eșua, a declarat duminică președintele ucrainean, Petro Poroșenko, într-un interviu pentru posturi de televiziune ucrainene, relatează AFP.

„Trebuie să consolidăm liniile noastre de apărare, să întărim armata”, a adăugat Poroșenko, evocând în acest scop achiziția unor „echipamente” de la partenerii occidentali.

„Trebuie să ne dotăm cu toate cele necesare: echipamente de supraveghere, radare”, a adăugat președintele ucrainean.

În cursul unei vizitei a lui Poroșenko în Statele Unite, Casa Albă a anunțat deblocarea unui ajutor în valoare de 46 milioane de dolari pentru echipamente și instruirea forțelor ucrainene.

Administrația președintelui american Barack Obama a respins ideea de a livra arme Ucrainei și a apreciat că acest fapt „nu va permite să fie schimbat echilibrul de forțe față de separatiști”.

Poroșenko s-a referit, de asemenea, la întâlnirile sale cu omologul său rus, Vladimir Putin, apreciind că „fără aceste întâlniri, nu ar exista procesul (de pace) actual”.

În acest context, Kremlinul a apreciat anterior că Poroșenko a „început să înțeleagă” că nimeni nu are nevoie de acțiuni militare, însă cei care fac parte dintr-un „partid al războiului” sunt în continuare influenți.

Potrivit Kremlinului, autoritățile de la Kiev și separatiștii au ajuns în situația care a fost la începutul acestui an, însă „războiul s-a soldat cu mii de morți, răniți și mii de refugiați ucraineni”.

Administrația de la Kiev și liderii rebelilor proruși au semnat, vineri seară, un memorandum care prevede o serie de măsuri pentru detensionarea crizei, inclusiv crearea unei zone demilitarizate pe linia frontului separatist.

Sâmbătă, Kievul a eliberat 38 de insurgenți proruși în schimbul unui număr egal de militari ucraineni capturați de rebeli.

Sursa: mediafax.ro

Ucraina este pregătită să se apere prin mijloace militare, dacă procesul de pace cu separatiștii proruși va eșua, a declarat duminică președintele ucrainean, Petro Poroșenko, într-un interviu pentru posturi de televiziune ucrainene, relatează AFP. "Trebuie să consolidăm liniile noastre de apărare, să întărim armata", a adăugat Poroșenko, evocând în acest scop achiziția unor "echipamente" de la partenerii occidentali. "Trebuie să ne dotăm cu toate cele necesare: echipamente de supraveghere, radare", a adăugat președintele ucrainean. În cursul unei vizitei a lui Poroșenko în Statele Unite, Casa Albă a anunțat deblocarea unui ajutor în valoare de 46 milioane de dolari pentru echipamente…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: