Home » Justitie » Procurorul Șelaru, trimis în judecată

Procurorul Șelaru, trimis în judecată

Magistrații din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a procurorului suspendat Vasile Șelaru, pentru patru infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și influențarea declarațiilor. Alături de el au mai fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Iulian-Dănuț Bordea, Liviu Rădescu, Cezar Puiu și Octavian Solomon, administratori ai unor societăți comerciale și Ionel Lăcătușu, deținut într-o altă cauză.

Alex SAVA

Procurorii DNA au decis, ieri, trimiterea în judecată a colegului lor de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, Vasile Șelaru, în sarcina căruia s-au reținut patru infracțiuni de trafic de influnță, din care una în formă continuată. De asemenea, el va f judecat și pentr nerespectarea regimului armelor și munițiilor și influențarea declarațiilor.

Împreună cu el au mai fost trimiși în judecată, în starede libertate, Iulian-Dănuț Bordea și Liviu Rădescu, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență. În același dosar vor mai fi judecați Ionel Lăcătușu (deținut într-o altă cauză, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență, în formă continuată), Cezar Puiu și Octavian Solomon, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.

“La sfârșitul anului 2013, inculpatul Șelaru Vasile i-a promis inculpatului Lăcătușu Ionel că va efectua demersuri pe lângă magistrații de la Curtea de Apel Iași, în sensul soluționării favorabile a apelului formulat de acesta din urmă. În acest context, inculpatul Șelaru Vasile a solicitat și primit de la inculpatul Lăcătușu Ionel, cu titlu de împrumut, suma de 13.000 lei, fără a se stabili un termen clar de restituire a banilor. După aproximativ 2-3 săptămâni, inculpatul Șelaru Vasile a restituit suma de 5.000 lei, iar diferența de 8.000 lei a fost păstrată pentru continuarea demersurilor în vederea obținerii unei soluții favorabile pentru inculpatul Lăcătușu Ionel. La data de 18.04.2014, la solicitarea inculpatului Șelaru Vasile și în considerarea promisiunilor anterioare ale acestuia, de folosire a influenței sale pe lângă magistrații Curții de Apel Iași, inculpatul Lăcătușu Ionel i-a remis un miel în greutate de 6-7 kg (n.n. la valoarea minimă de piață de 132 lei). La data de 25.07.2014, în contextul tergiversării demersurilor promise pentru întreruperea pedepsei în favoarea inculpatului Lăcătușu Ionel, al declanșării audierilor de martori în cauză, dar și al evenimentelor de notorietate privind arestarea unor persoane publice implicate în acte de corupție, inculpatul Șelaru Vasile s-a întâlnit cu două dintre rudele celuilalt inculpat. Cu această ocazie, intuind faptul că una dintre persoane înregistra convorbirea ambientală pe care o avea cu aceasta, i-a promis suma de 1.000 lei necesară pentru plata onorariului avocatului, promisiune ce a fost onorată la data de 26.07.2014. Acest demers a avut ca scop determinarea acelei persoane, prin corupere, să nu sesizeze organele de urmărire penală în legătură cu infracțiunea de trafic de influență comisă în raport de inculpatul Lăcătușu Ionel”, se arată în comunicatul remis de DNA.

O altă infracțiune care a dus la reținerea și trimiterea în judecată a procurorului Șelaru s-a consumat în luna mai a acestui an, când magistratul i-a promis unuia dintre inculpații din dosar că-și va folosi influența asupra magistraților de la Judecătoria Bârlad.

“La data de 29.05.2014, inculpatul Șelaru Vasile i-a promis inculpatului Rădescu Liviu că va interveni pe lângă un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care supraveghea cercetările într-un dosar penal ce viza săvârșirea unei game variate de infracțiuni (furt calificat, tâlhărie, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri în tulburarea ordinii și liniștii publice, fals intelectual, amenințare), acceptând, în acest sens de la acesta, cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc. Scopul urmărit prin această intervenție era acela ca, față de o rudă a inculpatului Solomon Octavian, suspect în dosarul respectiv, să nu se dispună vreo măsura preventivă privativă de libertate. Mai mult, pentru a-i crea inculpatului Rădescu Liviu convingerea că influența pe care o are asupra procurorului de caz este reală, la data de 30.05.2014, inculpatul Șelaru Vasile s-a deplasat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, unde a intrat o perioadă scurtă de timp. La data de 26.07.2014 cu ocazia audierii sale în calitate de martor, în legătură cu promisiunea folosirii influenței de către inculpatul Șelaru Vasile pe lângă procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, inculpatul Solomon Octavian a declarat mincinos că nu a avut nicio discuție vreodată cu acesta, în legătură cu situația juridică a rudei sale”, se mai arată în comunicatul remis de DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iași, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii și preventive dispuse în cauză.


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Magistrații din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a procurorului suspendat Vasile Șelaru, pentru patru infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și influențarea declarațiilor. Alături de el au mai fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Iulian-Dănuț Bordea, Liviu Rădescu, Cezar Puiu și Octavian Solomon, administratori ai unor societăți comerciale și Ionel Lăcătușu, deținut într-o altă cauză. Alex SAVA Procurorii DNA au decis, ieri, trimiterea în judecată a colegului lor de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, Vasile Șelaru, în sarcina căruia s-au reținut…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura