Home » Business » Rezerve mari de petrol, descoperite în Marea Arctică. Zona poate deveni cea mai importantă sursă de petrol din lume

Rezerve mari de petrol, descoperite în Marea Arctică. Zona poate deveni cea mai importantă sursă de petrol din lume

Societatea rusă de stat Rosneft și Exxon Mobil, cea mai mare companie americană în domeniul energiei, au descoperit rezerve mari de petrol în Marea Kara, din regiunea arctică, demonstrând că aceasta poate deveni cea mai importantă sursă de petrol din lume.

Anunțul a fost făcut de Igor Secin, directorul general al Rosneft, care a călătorit două zile pe o navă de cercetări rusească până la platforma de foraje unde a fost făcută descoperirea. Forajul a descoperit circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologică similară din împrejurimi sugerează că rezervele de petrol din zonă ar putea fi mai mari decât cele din secțiunea americană a Golfului Mexic, a spus Secin, transmiteBloomberg.

„Depășește așteptările noastre. Această descoperire are o importanță excepțională, demonstrând prezența hidrocarburilor în regiunea Arctică”, a spus șeful Rosneft.

Descoperirea a fost făcută pe fondul acutizării dezacordurilor dintre Rusia și Statele Unite legate de acțiunile președintelui Vladimir Putin în Ucraina. Puțul a fost forat înainte de termenul limită de 10 octombrie pe care Exxon l-a primit din partea autorităților americane, în cadrul sancțiunilor care interzic companiilor din SUA să lucreze în apele rusești din regiunea Arctică.

Rosneft și Exxon nu vor mai putea să efectueze alte foraje, blocând activitățile de explorare și dezvoltare din regiune, în pofida descoperirii anunțate sâmbătă.

„Am descoperit hidrocarburi, dar este prematur să facem speculații în legătură cu rezultatul. Obiectivul nostru principal este să finalizăm lucrările la puț și să oprim operațiunile în siguranță, în conformitate cu licența dată de guvernul SUA”, a declarat Richard Keil, purtător de cuvânt al grupului american.

Exploatarea rezervelor de petrol din regiunea arctică, activitate care va costa sute de miliarde de dolari, pe parcursul mai multor decenii, este una dintre cele mai mari ambiții ale președintelui Putin. Pe măsură ce actualele exploatări din Siberia își epuizează rezervele, Rusia are nevoie să dezvolte noi proiecte, care să îi susțină rivalitatea cu SUA pentru poziția de cel mai mare producător de petrol și gaze din lume.

Producția la zăcământul din Marea Kara ar putea începe în cinci-șapte ani, a spus Secin, adăugând că zăcământul descoperit acolo se va numi „Victoria”.

Puțul forat în Marea Kara, cel mai costisitor din istoria rusă, a țintit o structură subacvatică numită Universitețkaia, iar succesul acestuia a fost considerat esențial pentru strategia Rusiei în regiune. La ceremonia de lansare a forajului, care a atins o adâncime de peste 2.000 de metri, a fost marcată de o ceremonie la care au participat Putin și Secin.

Importanța forajelor din Oceanul Arctic a fost unul dintre motivele pentru care explorarea offshore de petrol a fost inclusă în cea mai recentă rundă a sancțiunilor americane.

Exxon și Rosneft au au acord de colaborare la explorările din Oceanul Arctic.

„Ambele părți speră că până când vor fi pregătite să înceapă forajul la următorul puț, sancțiunile vor fi ridicate”, a declarat Julian Lee, analist în domeniul petrolului la Bloomberg First Word în Londra.

Miza este mare pentru Exxon, cel mai mare producător de energie la nivel mondial, cu o capitalizare de 408 miliarde de dolari.

Președintele și directorul executiv al Exxon, Rex Tillerson, mizează pe descoperirile din Rusia pentru a inversa trendul de stagnare a activităților de explorare și cel de creștere a costurilor de extragere a țițeiului și gazelor.

Producția de petrol a Exxon a scăzut în 2012 și 2013, iar în acest an este așteptată o stagnare.

Sursa: mediafax.ro

Societatea rusă de stat Rosneft și Exxon Mobil, cea mai mare companie americană în domeniul energiei, au descoperit rezerve mari de petrol în Marea Kara, din regiunea arctică, demonstrând că aceasta poate deveni cea mai importantă sursă de petrol din lume. Anunțul a fost făcut de Igor Secin, directorul general al Rosneft, care a călătorit două zile pe o navă de cercetări rusească până la platforma de foraje unde a fost făcută descoperirea. Forajul a descoperit circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologică similară din împrejurimi sugerează că rezervele de petrol din zonă ar putea fi mai…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: