Home » World » Rusia, Ucraina și UE au semnat un acord privind reluarea livrărilor de gaze rusești

Rusia, Ucraina și UE au semnat un acord privind reluarea livrărilor de gaze rusești

Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană (UE) au semnat joi seara, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrărilor de gaze rusești, valabil până în martie 2015.

Acordul a fost semnat de miniștrii Energiei ai celor două țări, rusul Alexander Novak și ucraineanul Iuri Prodan, și comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Un act adițional la contract a fost ulterior parafat de șeful Gazprom, rusul Aleksei Miller, și cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev.

„Responsabilitatea politică, logica cooperării și pur și simplu bunul simț economic au prevalat”, a apreciat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cursul unei conferințe de presă.

„Este un pas important pentru securitatea noastră energetică”, a dat asigurări el, afirmând că nu există „niciun motiv pentru ca oameni din Europa să îndure frigul în această iarnă”.

Barroso a spus că „speră că acest acord va crește încrederea între Ucraina și Rusia”. „Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk” privind încetarea focului în Estul separatist al Ucrainei „trebuie să fie, în acest moment, prioritatea” noastră, a adăugat el.

Oettinger a precizat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei față de Rusia, cât și plata livrărilor de gaze rusești până martie. Prețul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. El a precizat că Ucraina este capabilă să-și achite datoria la gaze față de Rusia.

Sursa: mediafax.ro

Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană (UE) au semnat joi seara, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrărilor de gaze rusești, valabil până în martie 2015. Acordul a fost semnat de miniștrii Energiei ai celor două țări, rusul Alexander Novak și ucraineanul Iuri Prodan, și comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Un act adițional la contract a fost ulterior parafat de șeful Gazprom, rusul Aleksei Miller, și cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev. "Responsabilitatea politică, logica cooperării și pur și simplu bunul simț economic au prevalat", a apreciat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cursul unei conferințe de presă. "Este un pas important pentru…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: