Home » Business » Analistii bancari estimeaza ca BNR va reduce marti dobanda cheie de la 3% la 2,75% si va mentine rezervele minime obligatorii pentru lei

Analistii bancari estimeaza ca BNR va reduce marti dobanda cheie de la 3% la 2,75% si va mentine rezervele minime obligatorii pentru lei

Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce marti, in cadrul sedintei de politica monetara, dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2,75% pe an, concomitent cu pastrarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, ciclul de relaxare continuand in 2015 la 2,5%, potrivit analistilor financiar-bancari.

„Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de marti, 4 noiembrie 2014. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute constante”, se arata intr-un comunicat al organizatiei, citat de Mediafax.
CA al BNR a taiat la finele lunii septembrie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, de la 3,25% la 3% pe an, si a diminuat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta la 16%.
Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a afirmat dupa sedinta CA ca viitorul Consiliu de Administratie, care intre timp si-a preluat mandatul, va analiza cu foarte mare atentie orice reducere ulterioara a dobanzii, avand in vedere treiectoria incerta a inflatiei pe termen lung, dar ca va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara.
Isarescu a spus ca nu vede vreun risc de a inversa trendul in urmatoarele 12 luni si de a majora dobanda, dar nu poate exclude un astfel de scenariu.
La randul sau, viceguvernatorul BNR Bogddan Olteanu a declarat recent ca Banca Nationala va analiza marti eventuale masuri de relaxare monetara, pe fondul incetinirii inflatiei si sub influenta actiunilor initiate de BCE pentru stimularea economiei.
Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca dobanda de referinta a BNR va scadea probabil sub 3%.
In luna august, BNR a redus prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.
Analistii considera ca ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua in 2015, „cand dobanda ar putea fi redusa la 2,5% in luna decembrie”.
Totodata, cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta anul viitor, la 8% pentru lei si 12% pentru valuta.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.
Sursa: incont.ro
Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce marti, in cadrul sedintei de politica monetara, dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2,75% pe an, concomitent cu pastrarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, ciclul de relaxare continuand in 2015 la 2,5%, potrivit analistilor financiar-bancari. "Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de marti, 4 noiembrie 2014. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca rezervele minime…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: