Home » Politic » Cum au votat vasluienii

Cum au votat vasluienii

Duminică, 2 noiembrie, 172.225 de vasluieni dintr-un total de 371.020 de persoane cu drept de vot l-au ales pe viitorul președinte. Majoritatea vasluienilor prezenți la urne – 90.111 – l-au votat pe Victor Ponta, însă va fi nevoie de un la doilea tur de scrutin pentru a stabili exact cine va locui la Cotroceni în următorii cinci ani. În timp ce ACL acuză ordonanța privind traseismului politic pentru eșecul de la Vaslui, conducerea PSD s-a retras din peisajul media și s-a pus pe treabă.

Bogdan RUSU

Cum era firesc, județul Vaslui a rămas în continuare un fief PSD, indiferent de vocile electorale ale altor candidați, care s-au străduit să schimbe opinia alegătorilor. Din numărul total de voturi înregistrate în județul Vaslui, 90.111 au fost pro Victor Ponta, în timp ce 35.935 de vasluieni au votat cu Klaus Iohannis. Elena Udrea a obținut 9.279 de voturi, iar 8.959 de voturi i-au fost atribuite de vasluineni lui Dan Diaconescu. Surprinzătoare au fost alegerile pentru conducerea PRM Vaslui, care deși l-a susținut în mod direct pe Gheorghe Funar, s-a văzut în situația în care alegătorii vasluieni au votat pentru Vadim Tudor. Funar a fost votat de 607 vasluieni, în timp ce Vadim a primit 6.337 din totalul de voturi.

„Sunt ponderat în afirmații și cât se poate de rațional. Se știe că județul Vaslui este eminamente unul în care populația votează stânga (PSD, n.r.). Un procent de 21 și ceva la sută pentru Iohannis este un scor bun. În turul al doilea, veți vedea că Iohannis va urca. Eu sper că în turul doi, candidatul ACL va obține un procent de 50% plus unu. Dacă populația urbană va ieși la vot în număr mai mare, este posibil ca scorul lui Iohannis să se dubleze în județul nostru. Dar asta, doar populația o va hotărâ”, ne-a declarat liberalul Corneliu Bichineț, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

Mai dur în declarații a fost senatorul PDL Dan Marian, care a declarat că rezultatul obținut de Iohannis în cadrul primului tur de scrutin este un efect nefericit al ordonanței privind traseismul politic. Mai mult, el a declarat că ACL Vaslui va sesiza autoritățile de resort în legătură cu modul în care s-a votat în mai mult de 50 de secții de votare, la care în mod surprinzător pentru ACL Vaslui, Iohannis a obținut (pe secție) un număr de două-trei voturi. Câteva exemple: Arsura, Duda-Epureni, Oltenești, Hoceni, Mălușteni. În fiecare din aceste secții de votare, numărul de persoane arondate (trecute în Registrul Electoral Permanent) a fost, în medie de peste 1.000. În opinia senatorului Dan Marian, statistic, este imposibil ca în secțiile menționate să voteze doar doi sau trei oameni (din 1.000) cu Iohannis.

Dan Marian a mai spus că Alianța va face toate demersurile legale pentru ca în al doilea tur de scrutin să se obțină un procent de voturi care să schimbe radical datele din prezent.

Cu toate eforturile făcute de partide, la nivel național, județul Vaslui a rămas în continuare o adevărată pepinieră de alegători PSD.

Elena Udrea s-a situat pe locul al treilea ca număr de voturi primite de la vasluieni, fiind vorba de 9.279 de alegători pro PMP. Dan Diaconescu, a luat în județ 8.959 de voturi, iar Monica Macovei 4.367. În acest context, se pare că rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin nu vor fi foarte diferite de cele din prezent.

În ideea de a schima radical rezultatul votului de pe 16 noiembrie, senatorul Dan Marian a declarat că mai există o șansă: persoanele cu drept de vot din mediul urban vasluian, care s-au prezentat în număr mic la vot, pe care le îndeamnă să iasă la urne.

Cu toate că Ponta a obținut majoritatea voturilor din primul tur de scrutin, Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, a preferat să nu se lanseze în comentarii privind rezultatele primului tur de scrutin. Niciuna din figurile marcante ale PSD nu a comentat încă, oficial, rezultatele din primul tur de scrutin. Cu toții s-au retras în „carapace” și au început să pună la punct un plan pentru cel de-al doile tur de scrutin. Președintele Buzatu a rămas consecvent: „Nu știu încă, nu avem nici un semnal din secțiile de votare și nici nu îmi pun problema aceasta acum, cu puțin timp înainte de momentul numărării voturilor. Noi numărăm și vom vedea ce rezultate vor fi. Poate 38, poate 78, nu are nici o importanță. În acest moment, nicunul dintre noi nu poate să prezică rezultatul alegerilor. Dacă vrea cineva, să o facă. Nu voi fi eu însă acela”, declarat Dumitru Buzatu cu puțin timp înainte de închiderea urnelor.

Politic, la Vaslui PRM nu mai există

Cu toate că la nivel local Vadim Tudor nu mai are nicio susținere din partea Partidului România Mare, acesta l-a învins fără nici un drept de apel pe Gheorghe Funar, cel pe care PRM l-a propus pentru funcția de președinte al țării. Scorul a fost jalnic, Funar: 607 voturi, Vadim: 6337.

De aici se poate deduce greșeala făcută de PRM în momentul în care l-a exclus din partid pe fondatorul organizației politice.

În ciuda pesimiștilor din PRM, Vadim Tudor a obținut cu câteva sute de voturi mai puțin ca omul propus de dizidenții PNL: Călin Popescu Tăriceanu (6.552 de voturi). Peremiștii din Vaslui au motive serioase de îngrijorare, filiala județeană fiind pe cale să se scufunde. Altfel nu se poate explica faptul că independentul Wiliam Brânză, un necunoscut pentru alegătorii vasluieni, a fost votat de 784 de persoane, în timp ce foarte cunoscutul Gheorghe Funar a rămas în urmă cu aproape 200 de voturi. Până și Kelemen Hunor, candidatul maghiarilor, a obținut la Vaslui aproape dublul numărului de voturi luate de Funar: 1141. Chiar și Teodor Meleșcanu, foarte puțin vizibil la nivelul județului, a reușit să obțină 1535 de voturi.

Departe fizic de Vaslui, Ana Birchall, deputat PSD de Zorleni, a fost singura care a transmis un comunicat de presă, în care a făcut o serie de precizări legate de alegeri.

„Le multumesc în mod special tuturor vasluienilor care au ales Victor Ponta în această duminică (2 noiembrie, n.r.). Personal, mă bucur că Victor Ponta a câștigat în toate cele 110 sate care alcătuiesc cele 20 de comune din colegiul meu, un rezultat extraordinar de bun pentru care mulțumesc încă o dată tuturor vasluienilor. Susținerea vasluienilor pentru Victor Ponta îmi dă încrederea că tot ceea am făcut pentru românii din județul Vaslui se vede și este apreciat de acești români demni, răzeși ai lui Ștefan cel Mare”, a declarat Ana Birchall, una dintre figurile PSD foarte puțin vizibile în peisajul politic vasluian.

PP-DD vrea anularea alegerilor

Ca urmare a eșecului electoral de duminică, deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru a cerut anularea alegerilor prezidențiale. Motivul invocat: organizarea dezastruoasă care a dus la blocarea procesului electoral. În opinia sa, este inadmisibil ca mii de oameni să stea ore la rând în fața secțiilor de votare, ca studenții să nu poată vota, ca românilor din diaspora să le fie blocat dreptul constituțional în cele 294 de secții de votare din afara României. „Sfidând evidența, Guvernul spune că a luat toate măsurile organizatorice necesare pentru buna desfășurare a procesului de votare și că votul a decurs normal. Este tot mai clară intenția Guvernului Ponta de a nu permite votul celor care nu voteaza cu Puterea. (…) Aceste alegeri sunt neconstitutionale”, a declarat Ciuhodaru.

Duminică, 2 noiembrie, 172.225 de vasluieni dintr-un total de 371.020 de persoane cu drept de vot l-au ales pe viitorul președinte. Majoritatea vasluienilor prezenți la urne – 90.111 - l-au votat pe Victor Ponta, însă va fi nevoie de un la doilea tur de scrutin pentru a stabili exact cine va locui la Cotroceni în următorii cinci ani. În timp ce ACL acuză ordonanța privind traseismului politic pentru eșecul de la Vaslui, conducerea PSD s-a retras din peisajul media și s-a pus pe treabă. Bogdan RUSU Cum era firesc, județul Vaslui a rămas în continuare un fief PSD, indiferent de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile