Home » World » Japonia și UE cer ONU o anchetă pentru "crime împotriva umanității" comise de Coreea de Nord

Japonia și UE cer ONU o anchetă pentru "crime împotriva umanității" comise de Coreea de Nord

Japonia și Uniunea Europeană, ignorând amenințările cu represalii făcute de către Phenian, au prezentat joi ONU un proiect de rezoluție prin care îndeamnă la deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanității comise de Coreea de Nord.

Textul a fost prezentat unui comitet al Adunării Generale, în profida presiunilor exercitate de Phenian.

„Nu putem ignora suferința poporului din Coreea de Nord”, a declarat diplomata italiană Emilia Gatto.

Deși Phenianul a afirmat că vrea să coopereze cu Uniunea Europeană și ONU, situația drepturilor omului în această țară provoacă o „profundă îngrijorare”, a adăugat ea.

„Regretăm că nu a avut loc nicio ameliorare substanțială pe teren”, a subliniat Gatto.

Proiectul de rezoluție propus este susținut de 48 de state. Textul condamnă gravele încălcări ale drepturilor omului în Coreea de Nord și îndeamnă la deschiderea unei anchete penale în baza elementelor prezentate într-un raport al ONU din februarie.

Ca răspuns la acest proiect de rezoluție, diplomatul nord-coreean Kim Song și-a exprimat regretul că Uniunea Europeană și Japonia au ales „calea confruntării”.

El a avertizat că dacă rezoluția va fi adoptată, orice cooperare în domeniul drepturilor omului va fi „pierdută pentru totdeauna”.

Raportul Comisiei ONU de anchetă asupra situației drepturilor omului în Coreea de Nord a conchis, în februarie, că „încălcări sistematice, extinse și grosolane ale drepturilor omului au fost și sunt comise de către Republica Populară Democratică Coreeană”.Seulul și Washingtonul au salutat acest raport, însă Beijingul, principalul aliat al Phenianului, a anunțat că se opune sesizării CPI, o acțiune care vizează judecarea unor lideri nord-coreeni pentru crime împotriva umanității.

Sursa: mediafax.ro

Japonia și Uniunea Europeană, ignorând amenințările cu represalii făcute de către Phenian, au prezentat joi ONU un proiect de rezoluție prin care îndeamnă la deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanității comise de Coreea de Nord. Textul a fost prezentat unui comitet al Adunării Generale, în profida presiunilor exercitate de Phenian. "Nu putem ignora suferința poporului din Coreea de Nord", a declarat diplomata italiană Emilia Gatto. Deși Phenianul a afirmat că vrea să coopereze cu Uniunea Europeană și ONU, situația drepturilor omului în această țară provoacă o "profundă îngrijorare", a adăugat ea. "Regretăm că nu a avut loc nicio ameliorare…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: