Home » National » Mitinguri de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota. Sute de protestatari din Capitală au mers la sediul MAE. La Timișoara, un om a fost ridicat de Poliție

Mitinguri de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota. Sute de protestatari din Capitală au mers la sediul MAE. La Timișoara, un om a fost ridicat de Poliție

Peste 5.000 de persoane (după estimările Jandarmeriei și Poliției, peste 10.000 după estimările organizatorilor) au participat, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reușit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale, oamenii scandând și lozinci împotriva lui Victor Ponta și cerând demisia acestuia. Mitinguri de solidaritate s-au desfășurat și la București, Timișoara, Oradea, Iași și Constanța.

UPDATE 23:56 – Protestul din Capitală, la Universitate, Guvern și MAE, s-a încheiat după cinci ore

Protestul din Capitală, care a început în Piața Universității și a continuat cu un marș spre sediile Guvernului și MAE, apoi pe Calea Victoriei și prin Centrul Istoric, s-a încheiat după cinci ore, manifestanții anunțând că vor continua protestul duminică, de la ora 17.00, la Universitate.

UPDATE 21:46 – Câteva sute de constănțeni au participat la un miting de solidaritate cu românii din diaspora

Câteva sute de constănțeni au participat, sâmbătă seară, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidențiale, ei scandând ”Jos comuniștii” și având pancarte pe care scria “Când Diaspora votează, Ponta fraudează”.

Constănțenii s-au adunat începând cu ora 18.00, în fața Prefecturii Constanța, ei scandând “Jos comuniștii”, “Ghinion, țara s-a trezit din somn” și “Hoții, hoții”.

Totodată, manifestanții au cântat ”Deșteaptă-te române” și au avut pancare pe care scria “În turul doi vrem să votăm și noi”, “România e și țara românilor de afară”, “Când Diaspora votează, Ponta fraudează”, “Nu pot ei fura cât putem noi vota”.

Cei prezenți în fața Prefecturii Constanța au îndemnat oamenii să iasă la vot într-un număr cât mai mare în turul II al alegerilor prezidențiale.

Acțiunea de la Constanța a durat aproximativ o oră și jumătate și s-a încheiat fără incidente.

UPDATE 21:40 – Protestatarii care au plecat de la Universitate au ajuns la MAE, unde scandează „Corlățean, demisia”

Manifestanții care au plecat în marș din Piața Universității au ajuns la Ministerul Afacerilor Externe, unde scandează „Corlățean, demisia” și „În turul doi, secții noi”, numărul manifestanților care protestează sâmbătă în Capitală ajungând la peste o mie.

Oamenii care au plecat din Piața Universității, unde au protestat aproximativ două ore, au ajuns în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe în jurul orei 21.15.

Pe drumul de la Universitate la sediul MAE, protestatarii au mers pe trotuare și pe stradă, pe prima bandă de circulație, și au scandat „Ieșiți la vot”, România, trezește-te!”, „Votează, votează”, „Demisia!”, „Jos Ponta”, „Ce vrem noi e și pentru voi”, „Opriți corupția, vine revoluția”, „Votează, votează, votul tău contează”, „Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse”.

Când au ajuns în Piața Victoriei, protestatarii s-au oprit pentru scurt timp în fața sediului Guvernului, pe prima bandă de circulație, și au scandat „Demisia” și „Nu Ponta”.

Pe traseul marșului s-au alăturat protestului și alți manifestanți, la sediul MAE ajungând peste o mie de oameni.

Protestatarii scandează, la MAE, „Corlățean, demisia”, „DNA, să vă ia”, „Libertate”, „România, trezește-te!”, „În turul doi, secții noi” și „Votează, votează”. Unii dintre manifestanți au afișat bannere pe care scrie „2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versul Ponta. Nu am învățat nimic. Toate partidele aceeași mizerie. Schimbați legile electorale. Vrem altă politică”, „Vrem o țară ca afară”, „Ieșiți la vot”, Taxe și accize fără număr”.

Protestul a început în Piața Universității, unde oamenii s-au adunat de la ora 18.00, pe trotuarul din fața Teatrului Național. Unii dintre protestatarii din Piața Universității au ținut discursuri în care au spus de ce este important ca românii să voteze în al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie.

După aproximativ două ore de protest, timp în care în Piața Universității s-au adunat peste 700 de oameni, manifestanții au plecat în marș spre Piața Romană, spunând că vor merge la Ministerul Afacerilor Externe.

Protestatarii au mers pe trotuare și pe stradă, pe prima bandă de circulație, scandând, pe tot traseul, „Secții de votare, peste hotare”, „Ieșiți la vot”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”.

Oamenii spun că au ieșit în stradă pentru a atrage atenția că în turul al doilea trebuie să meargă mai multă lume la vot, dar și pentru a-și exprima nemulțumirea pentru că la votul din 2 noiembrie au fost mulți români din diaspora care nu putut vota.

Unul dintre protestatari a spus că ce s-a întâmplat cu votul românilor din diaspora este o obstrucționare grosolană a drepturilor, iar răspunzători sunt cei care trebuie să amenajeze mai multe secții de votare în străinătate și nu o fac.

Un alt manifestant a spus că a venit în Piața Universității pentru a protesta față de actuala guvernare și față de premierul Victor Ponta. „De doi ani și jumătate nu a făcut nimic, dezinformând continuu și total populația, atât din București, cât și din mediul rural”, a spus Andrei Dragomir (40 de ani).

Protestul din Capitală nu este autorizat, oamenii venind la manifestație în urma unor mesaje de mobilizare transmise pe rețelele de socializare.

„Ieși în stradă să îți exprimi părerea. Vrei un președinte care nu îți apără nici măcar dreptul la vot?”, este mesajul transmis pe rețelele de socializare.

Proteste similare au avut loc sâmbătă și la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și Oradea, la manifestații fiind prezente mii de persoane. Vineri au ieșit să protesteze aproximativ 1.000 de oameni la Sibiu.

UPDATE 21:35 – Și la Iași, circa 500 de persoane s-au solidarizat cu românii din diaspora care nu au putut vota

Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă seară, la Iași, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora, oamenii scandând lozinci împotriva lui Victor Ponta și a primarului Gheorghe Nichita, pe motiv că acesta din urmă a refuzat să aprobe un marș pe străzile orașului.

Oamenii au început să se adune în Piața Palatului Culturii din Iași, începând cu ora 18.00, ei având pancarte cu mesaje precum ”Cu o sticlă de ulei, țara asta nu o iei”, ”Cu sau fără voia ta, România va vota” și ”Ponta și ai lui, sărăcia neamului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, manifestanții au scandat ”Ghinion, ghinion, Iașiul s-a trezit din somn”, ”Votăm, votăm, pe Ponta-l alungăm”, ”Noi votăm, nu pontăm” și ”Victor Ponta nu fi trist, noi nu vrem un comunist”.

Cei prezenți în piață au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean, pe care l-au acuzat că a blocat accesul românilor din străinătate la vot și au îndemnat ieșenii să iasă masiv la vot în turul II al alegerilor prezidențiale.

Totodată, participanții la miting l-au huiduit pe primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, întrucât edilul social-democrat a refuzat să aprobe un marș prin centrul orașului.

”Noi am vrut să facem și un marș la finalul mitingului prin centrul Iașiului, însă dimineață am primit de la primărie înștiințarea că acțiunea noastră nu se aprobă. Nu vrem să încălcăm legea, dar decizia primarului de la PSD arată că le este frică. Ei încearcă să ne obstrucționeze, dar nu vor reuși, valul s-a pornit”, a declarat unul dintre inițiatorii protestului.

Manifestarea a durat aproape două ore și s-a încheiat fără incidente. În zonă au fost mobilizate importante forțe de ordine. Organizatorii au anunțat că un nou protest la Iași va avea loc vineri.

UPDATE 20:30 – Un participant la mitingul din Timișoara, ridicat după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist

O persoană care participa la mitingul de la Timișoara, de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor, a fost ridicată de polițiști, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alți șase participanți au fost amendați, pentru adresare de injurii.

Potrivit jandarmilor, un participant la mitingul de la Timișoara a fost ridicat de oamenii legii, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist de la o televiziune.

Bărbatul respectiv urmează să fie dus la Poliție, pentru audieri.

De asemenea, alte șase persoane prezente la miting au fost amendate cu câte 200 de lei, pentru adresare de injurii.

Mitingul de la Timișoara, la care au participat peste o mie de persoane (după estimările Jandarmeriei, 5.000 după estimările organizatorilor), s-a încheiat la ora 20.00, așa cum era programat.

Oamenii s-au adunat, sâmbătă seară, începând cu ora 18.00, în Piața Victoriei din Timișoara, pe platoul din fața Operei, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore, dar și pancarte cu mesaje precum ”Revoluția continuă”, ”Solidaritate cu diaspora”, ”Mai multe cabine de vot pentru românii din diaspora”, ”Adevărul stă în picioare, minciuna la popcorn”, ”Ponta nu fura, România nu te vrea”.

De asemenea, ei au scandat ”Jos comuniștii”, ”Azi în Timișoara, mâine în toată țara”, iar în Piața Victoriei a fost adusă și o cabină de vot.

Printre manifestanți s-a aflat și un bărbat în vârstă de 93 de ani, Păcuș Dumitru, care a spus că a venit să manifesteze alături de tineri pentru că e împotriva comuniștilor care l-au bătut în 1958.

În timpul protestului, oamenii au cântat ”Deșteaptă-te române”.

Peste 5.000 de clujeni, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora

Numărul persoanelor care participă, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, la o acțiune împotriva lui Victor Ponta, dar și în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidențiale, a depășit 5.000 (după estimările Jandarmeriei și Poliției, peste 10.000 după estimările organizatorilor).

Inițial, aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat, începând cu ora 18.00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum: „Ponta nu uita, tineretul nu te vrea”, „Ponta, nu te vrem” și „Jos Ponta”.

Ulterior, oamenii au plecat în marș spre Bulevardul Eroilor, pe traseu alăturându-li-se alte 3.000 de persoane.

Pe traseu, manifestanții s-au oprit în fața sediului Prefecturii Cluj, după care au pornit înapoi spre Piața Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Oamenii scandează lozinci împotriva lui Victor Ponta, precum: „Securiști vechi și noi, s-a sfârșit cu voi”, „Jos Ponta”, „Jos comuniștii”, „Ponta, demisia”.

Protestarii sunt însoțiți pe traseu de echipaje de Poliție și Jandarmerie. Polițiștii au decis, pentru a putea facilita revenirea protestatarilor în Piața Unirii, să închidă traficul rutier pe latura estică a acesteia.

Mitingul este autorizat să se desfășoare până la ora 20.00.

La acțiune au venit și părinți cu copii mici, spunând că au ieșit în stradă pentru un viitor mai bun pentru copiii lor.

Și la Oradea, aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă, în centrul orașului, pe ploaie, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reușit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Oamenii s-au adunat, începând cu ora 16.00, în Piața Unirii din Oradea, în jurul statuii lui Mihai Viteazu, având steaguri tricolore, trompete și bannere cu mesaje precum: ”Ponta ne minte!/Nu-l vrem președinte!”, “Lăsați diaspora să voteze!”, “O dorință sinceră/România liberă”. De asemenea, ei au scandat lozinci împotriva PSD și a lui Victor Ponta: “PSD e PCR”, “Jos Ponta!”, “Ponta, leafa mea/N-ajunge de taxa ta!”, precum și ”Lăsați-i să voteze!”.

Acțiunea, care a fost autorizată de comisia de resort a municipalității orădene, s-a desfășurat sub supravegherea jandarmilor, încheindu-se după aproximativ două ore fără incidente.

Vineri, la Sibiu, aproximativ o mie de persoane au participat la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reușit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale și le-au cerut românilor de pretudindeni să iasă la vot și ”să își aleagă viitorul”.

Sursa: mediafax

Peste 5.000 de persoane (după estimările Jandarmeriei și Poliției, peste 10.000 după estimările organizatorilor) au participat, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reușit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale, oamenii scandând și lozinci împotriva lui Victor Ponta și cerând demisia acestuia. Mitinguri de solidaritate s-au desfășurat și la București, Timișoara, Oradea, Iași și Constanța. UPDATE 23:56 - Protestul din Capitală, la Universitate, Guvern și MAE, s-a încheiat după cinci ore Protestul din Capitală, care a început în Piața Universității și a continuat cu un marș spre sediile Guvernului și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile