Home » National » FMI cere României să nu pună în pericol progresele din ultimii ani

FMI cere României să nu pună în pericol progresele din ultimii ani

Fondul Monetar Internațional a cerut marți României să nu pună în pericol progresele realizate în ultimii ani în privința ținerii sub control a cheltuielilor, în condițiile în care guvernul condus de Victor Ponta pare că va încheia anul viitor programul cu instituția financiară.

„Există un angajament din partea României să continue consolidarea situației fiscale. Așteptăm ca acest angajament să fie respectat”, a declarat, la Sofia, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI în România și Bulgaria.

El a arătat că a fost făcut un efort mare pentru ca economia României să fie întărită.

„A fost făcut un efort atât de mare pentru ca economia să devină mai puternică și mai rezistentă la șocuri, prin această stabilitate sporită rezultată din faptul că starea conturilor bugetare este mult mai bună decât în urmă cu șase ani. În acest condiții, credem că este extrem de important pentru România să nu pună în pericol acest progres considerabil”, a spus Tolosa.

FMI a susținut România în 2009, când țara a suportat o recesiune dureroasă, încurajând reducerea deficitului bugetar și implementarea reformelor, printr-o serie de acorduri care au refăcut credibilitatea țării în fața investitorilor.

Ponta este așteptat să devină președinte în alegerile de duminică, el lăudându-se cu reducerea măsurilor de austeritate și a unor taxe, în cei doi ani de mandat, și cu promisiunea că va majora pensiile anul viitor, notează Reuters.

Astfel de promisiuni au adus în atenție bugetul pe 2015 și posibilitatea ca noul guvern să fie tentat să relaxeze politica fiscală, în pofida unui angajament de menținere a deficitului bugetar la 1,4% din PIB.

Ultimul acord al României cu FMI, al treilea din 2009, este un acord stand-by în valoare de 4 miliarde de euro care se încheie anul viitor și care probabil nu va fi înnoit. FMI a suspendat discuțiile legate de actualul acord până după alegeri.

„Programul va expira anul viitor și după aceea vom analiza situația de la momentul respectiv. România a făcut progrese considerabile în efortul de reformă, iar așteptările din acest moment sunt că România va fi capabilă să încheie acordurile stand-by din ultimii 5-6 ani”, a mai spus Tolosa.

România are ca obiectiv pentru acest an un deficit bugetar de 2,2%, cu mult sub cel de 7,2% înregistrat în 2009. Ponta a semnalat în octombrie intenția de a menține ținta unui deficit de 1,4% pentru 2015, notează Reuters.

Comisia Europeană a avertizat pe 4 noiembrie că Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp și a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB.

Sursa: mediafax.ro


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fondul Monetar Internațional a cerut marți României să nu pună în pericol progresele realizate în ultimii ani în privința ținerii sub control a cheltuielilor, în condițiile în care guvernul condus de Victor Ponta pare că va încheia anul viitor programul cu instituția financiară. "Există un angajament din partea României să continue consolidarea situației fiscale. Așteptăm ca acest angajament să fie respectat", a declarat, la Sofia, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI în România și Bulgaria. El a arătat că a fost făcut un efort mare pentru ca economia României să fie întărită. "A fost făcut un efort atât de mare pentru ca…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura