Home » World » Premierul Japoniei ia în calcul dizolvarea Camerei inferioare și organizarea de alegeri anticipate – presă

Premierul Japoniei ia în calcul dizolvarea Camerei inferioare și organizarea de alegeri anticipate – presă

Dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului nipon este o posibilitate luată în calcul de premierul Shinzo Abe, anunță miercuri presa niponă, care emite această ipoteză de mai multe zile.

„Dizolvarea Camerei inferioare și (organizarea de) alegeri generale în cursul anului sunt opțiuni”, le-a spus șeful Guvernului nipon liderilor Partidului Liberal-Democrat, pe care îl conduce, anunță pe prima pagină cotidianul economic Nikkei.

Abe ar urma să ia o hotărâre în acest sens în cursul săptămânii viitoare, după anunțarea, luni, a cifrelor de evoluție a PIB-ului în al treilea trimestru, care riscă să fie proaste.

În orice caz, chiar dacă unii economiști și miniștri cred contrariul, premierului nipon îi va fi dificil să justifice decizia de a recurge în octombrie 2015 la o a doua creștere a taxei pe consum, deoarece anume prima creștere a acestei taxe, intervenită în apilie, a afectat reluarea începută anterior.

„În cazul unei amânări (a creșterii taxei), va avea loc dizolvarea” Camerei inferioare, a declarat un funcționar de rang înalt al Guvernului japonez citat de Nikkei.

„Nu există nicio îndoială că un vânt de dizolvare a început să sufle”, a confirmat marți un lider al partidului lui Abe, Toshihiro Nikai.

Premierul crede, probabil, că, la doi ani de la sosirea la putere și cu doi ani înainte de termenul normal de încheiere a mandatului, el ar putea fi chestionat pe larg de populație în tentativa de a-și religitima rolul în momentul în care politica sa economică suferă.

Politologi apreciază că el nu ar avea mare lucru de pierdut deoarece opoziția este aproape inexistentă, în timp ce Guvernul încă se bucură, în pofida tuturor acestor aspecte, de o cotă de popularitate destul de ridicată (aproape 50% de opinii favorabile, potrivit celor mai recente sondaje).

Abe urmează să se întâlnească luni cu șeful partidului Noul Komeito, aliatul său la putere.

„Oricum, atât majoritatea, cât și opoziția se pregătesc de alegeri”, susține presa niponă, chiar dacă unii, inclusiv din partidul lui Abe, apreciază că momentul este prost ales, că există alte priorități, în special adoptarea legilor referitoare la economii regionale sau la activitatea femeilor.

Potrivit calculelor, ipoteticul scrutin pentru cele 480 de mandate de deputat ar putea avea loc pe 14 sau pe 21 decembrie.

Sursa: mediafax.ro

Dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului nipon este o posibilitate luată în calcul de premierul Shinzo Abe, anunță miercuri presa niponă, care emite această ipoteză de mai multe zile. "Dizolvarea Camerei inferioare și (organizarea de) alegeri generale în cursul anului sunt opțiuni", le-a spus șeful Guvernului nipon liderilor Partidului Liberal-Democrat, pe care îl conduce, anunță pe prima pagină cotidianul economic Nikkei. Abe ar urma să ia o hotărâre în acest sens în cursul săptămânii viitoare, după anunțarea, luni, a cifrelor de evoluție a PIB-ului în al treilea trimestru, care riscă să fie proaste. În orice caz, chiar dacă unii economiști și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile