Home » National » Bloomberg: Dezmățul cheltuielilor bugetare din campanie testează bugetul României

Bloomberg: Dezmățul cheltuielilor bugetare din campanie testează bugetul României

Candidatura la președinție a premierului Victor Ponta a declanșat un val de cheltuieli pentru reabilitări de drumuri, școli și biserici, iar unii analiști avertizează că guvernul trebuie să facă ajustări semnificative în 2015, pentru a respecta ținta de deficit bugetar, relatează Bloomberg.

Pentru Luciana Bizgan, o croitoreasă din Turnu Măgurele, cursa prezidențială ar putea însemna că nu va mai fi nevoită să meargă la serviciu în cizme de cauciuc.

„Sper că de data asta va veni rândul străzii mele”, a spus Bizgan. România, a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, a cărei transformare post-comunistă a împins randamentul obligațiunilor la minime record, își desface baierele pungii la un an după cea a ieșit de sub monitorizarea UE pentru lipsa disciplinei fiscale.

Deficitul bugetar ar putea atinge anul viitor un nivel dublu al țintei guvernamentale de 1,4%, dând bătăi de cap succesorului lui Ponta, dacă premierul va câștiga alegerile de duminică. „Guvernul va fi nevoit să facă unele ajustări semnificative anul viitor, pentru a respecta planul pentru deficitul bugetar”, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Deficitul bugetar al României a urcat până la 7,2% din PIB în 2009, după ce guvernul a mărit pensiile și salariile funcționarilor publici, chiar dacă haosul economic global provocat de prăbușirea băncii Lehman Brothers a redus veniturile bugetare. Pentru readucerea deficitului la limita de 3% permisă de UE a fost nevoie de restrângerea cheltuielilor, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale pe termen de 10% a scăzut de la 5,3% la 3,7%, potrivit datelorBloomberg. România are ca țintă un deficit bugetar de 1,4% în 2015.

La 31 octombrie, România înregistra excedent bugetar, dar Ponta a cerut miniștrilor să accelereze cheltuielile până la sfârșitul anului. Guvernul a alocat peste 1,1 miliarde de lei (317 milioane dolari) autorităților locale, în cadrul unei remanieri bugetare aprobată cu trei zile înainte de începerea campaniei electorale. De atunci, Ponta a traversat țara pentru a redeschide școli renovate și a inspecta drumuri refăcute. Ponta a declarat marți seara că deficitul din acest an va fi ușor sub 2%. Premierul, care a obținut 40,4% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, a promis totodată fonduri suplimentare, majoritatea din bugetul anului viitor. „Cheltuiți rapid banii pentru grădiniță și sistemul de canalizare”, a spus Ponta primarului din Dărmănești, în timpul unei vizite făcute în octombrie în localitate. Unele orașe au acceptat provocarea. Pavajele și bordurile instalate chiar și anul trecut sunt înlocuite în București și ale orașe. Școlile și birourile primarilor sunt renovate. Cheltuielile suplimentare ar putea contribui la revigorarea creșterii economice. În trimestrul al doilea, economia a avansat cu 1,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, mai puțin de o treime față de ritmul de 3,9% înregistrat în trimestrul întâi. Creșterea a fost cea mai rapidă din UE. „România a făcut un efort uriaș pentru a face economia mai puternică și mai rezistentă la șocuri, fiind extrem de important ca țara să nu pună în pericol acest progres considerabil”, a declarat marți Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI în România și Bulgaria.

Comisia Europeană a avertizat în prognoza de toamnă publicată pe 5 noiembrie că în lipsa unor noi măsuri de creștere a veniturilor sau de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar va crește la 2,8% în 2015. Uniunea Europeană și FMI au amânat evaluarea celui de-al treilea acord standby al României din 2009 până după alegerile de duminică, dorind să vadă dovezi ale sustenabilității fiscale. Instituțiile internaționale așteaptă proiectul de buget pentru 2015, care va fi discutat probabil luna viitoare și aprobat de Parlament în ianuarie, a declarat ministrul de Finanțe Ioana Petrescu, pe 6 noiembrie.

Guvernul va încerca probabil să renegocieze țintele fiscale cu instituțiile internaționale, a spus Ponta, potrivit căruia România trebuie să cheltuiască mai mult pentru îmbunătățirea standardului de viață și reducerea decalajului față de statele occidentale. Campania prezidențială a lui Ponta include promisiuni de majorare a salariilor și pensiilor, evitarea creșterilor de taxe și reducerea TVA la fructe și legume, dar Roxana Hulea, analist la Societe Generale, consideră că nu toate inițiativele vor fi îndeplinite.

„Unele dintre măsurile și promisiunile făcute pentru alegeri vor trebui să fie inversate. În special pentru că acordul cu FMI trebuie să revină pe direcția stabilită”, afirmă Hulea, într-un email de la Londra. Cu câteva zile înainte de alegeri, croitoreasa Bizgan ignoră subiecte de campanie precum independența justiției, fiind mai preocupată de generozitatea celui care va câștiga. „Nu-mi pasă cine va câștiga. Sper doar că vom trăi ceva mai bine, iar copiii mei vor putea merge la o școală decentă”, a spus ea.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile