Home » World » ONU a făcut primul pas către aducerea Phenianului în fața CPI

ONU a făcut primul pas către aducerea Phenianului în fața CPI

Națiunile Unite au făcut marți un prim pas pentru aducerea Coreei de Nord în fața Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crime împotriva umanității, provocând mânia Phenianului.

După o dezbatere intensă, o comisie ONU pentru drepturile omului a votat, cu 111 voturi pentru, 19 împotrivă și 55 de abțineri, o rezoluție prin care cere Consiliului de Securitate să sesizeze CPI.

Votul a provocat furia ambasadorului nord-coreean, Sin So Ho, care a anunțat că nu mai are „nevoie de dialog privind drepturile omului” cu Uniunea Europeană, care alături de Japonia se află la originea acestei rezoluții.

El a avertizat că votul are putea avea consecințe grave și că nu există niciun motiv ca Phenianul „să frâneze efectuarea testelor nucleare”.

Textul rezoluției se referă în mare parte la un raport al ONU făcut public în februarie, care constata încălcări ale drepturilor omului „fără egal în lumea contemporană”.

Coreea de Nord a încercat în repetate rânduri să amendeze textul, însă, în pofida amenințărilor cu represalii din partea diplomaților nord-coreeni, proiectul a fost doar puțin modificat.

Documentul urmează să fie examinat de Adunarea Generală în ansamblul său, în decembrie, urmând să fie stabilit dacă Consiliul de Securitate va accepta rezoluția și va denunța efectiv regimul de la Phenian la CPI. Chinași Rusia, membri permanenți ai Consiliului, se vor opune cel mai probabil unei asemenea posibilități.

Sursa: mediafax.ro

Națiunile Unite au făcut marți un prim pas pentru aducerea Coreei de Nord în fața Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crime împotriva umanității, provocând mânia Phenianului. După o dezbatere intensă, o comisie ONU pentru drepturile omului a votat, cu 111 voturi pentru, 19 împotrivă și 55 de abțineri, o rezoluție prin care cere Consiliului de Securitate să sesizeze CPI. Votul a provocat furia ambasadorului nord-coreean, Sin So Ho, care a anunțat că nu mai are "nevoie de dialog privind drepturile omului" cu Uniunea Europeană, care alături de Japonia se află la originea acestei rezoluții. El a avertizat că votul are…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: