Home » Social » Unde vă este cartea de muncă?

Unde vă este cartea de muncă?

Cine nu intră în posesia cărților de muncă, singura dovadă existentă până în 2011 că o persoană a muncit cu forme legale, nu va putea lua pensia care i se cuvine. Mii de oameni din județ nu și-au ridicat nici acum aceste documente.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui așteaptă, în continuare, ca titularii celor 8.800 de carnete de muncă depozitate la Inspecția Muncii să vină pentru a le ridica.

În Bârlad, sunt 2.300 de carnete de muncă ce ar trebui să fie în posesia titularilor. Aceștia trebuie să știe că nu li se percepe nicio taxă pentru a intra în posesia carnetului de muncă.

În 2011, a fost abrogat Decretul 22/1976, care făcea referire la carnetul de muncă, în sensul că vechimea în muncă era consemnată în acel carnet, un document cu regim special. Carnetele de muncă operate până la 1 ianuarie 2011 trebuie să ajungă în posesia titularilor, care vor avea nevoie de ele atunci când se vor pensiona. Din cele 2.300 de carnete, 2.050 trebuie ridicate direct de către titularii care nu se aflau în câmpul muncii la momentul 1 ianuarie 2011, iar restul de 250 trebuie revendicate de către angajatorii celor care munceau la această dată.

Cei cărora li s-au închis carnetele înainte de 1 ianuarie 2011, au obligația să se prezinte personal la ITM. Este regretabil că încă mai sunt carnete nerecuperate de titulari, asta însemnând că nu acordă importanța cuvenită. Carnetul de muncă în original este foarte important, pentru că are consemnările până la data evidenței electronice. Casa de Pensii are stagiile de cotizare în format electronic doar de la 1 aprilie 2001”, a declarat Cristi Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al ITM Vaslui.

Dacă din 2001 angajatorul nu a transmis electronic declarațiile privind CAS-ul, persoanele respective nu pot face dovada că au lucrat dacă nu au carnetul de muncă. În acest caz, sunt nevoite să apeleze la instanță. Dacă persoanele în cauză nu au avut întocmit carnet de muncă pentru perioadele de vechime anterioare datei de 1 ianuarie 2011, vor solicita printr-o cerere, de la ITM, eliberarea unei adeverințe sau a mai multor adeverințe de vechime contra sumei de 20 de lei/ document.

După 2011, toți salariații trebuie să solicite adeverințe de vechime de la angajatori. Este important de reținut ca atunci când pleacă de la o societate, foștii angajați să solicite adeverințe de vechime, altfel le va fi foarte greu să dovedească anii lucrați”, a mai spus Cristi Câmpeanu.

Reprezentanții ITM au mai precizat că sunt și cazuri în care persoane ce au intrat în posesia carnetelor de muncă, dar ulterior le-au pierdut. În aceste cazuri, inspectorii de muncă le recomandă să publice pierderea documentului în Monitorul Oficial, pentru ca apoi să se facă reconstituirea vechimii prin adeverințe de vechime. Respectivele persoane vor suporta cheltuielile care se ridică la câteva sute de lei. (Mihaela NICULESCU)

Cine nu intră în posesia cărților de muncă, singura dovadă existentă până în 2011 că o persoană a muncit cu forme legale, nu va putea lua pensia care i se cuvine. Mii de oameni din județ nu și-au ridicat nici acum aceste documente. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui așteaptă, în continuare, ca titularii celor 8.800 de carnete de muncă depozitate la Inspecția Muncii să vină pentru a le ridica. În Bârlad, sunt 2.300 de carnete de muncă ce ar trebui să fie în posesia titularilor. Aceștia trebuie să știe că nu li se percepe nicio taxă pentru a intra…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: