Home » Social » Umiliți de Corneliu Bârlădeanul

Umiliți de Corneliu Bârlădeanul

Zeci de enoriași ai Bisericii Domnești de la Bârlad au așteptat ore întregi în ploaie să fie primiți în audiență la PS Corneliu Bârlădeanul, Episcopul Hușilor. Nu numai că acesta a refuzat dialogul, dar le-a cerut paznicilor să încuie porțile Episcopiei și să le păzească strașnic, pentru ca nu cumva oamenii să pătrundă la el. Pentru că se simt sfidați și umiliți, enoriașii vor cere dreptate capilor Bisericii Ortodoxe Române. Ei sunt uluiți de această atitudine lipsită de îngăduință și de bunătate, tocmai acum, în Postul Crăciunului.

Simona MIHĂILĂ

Speranțele a zeci de enoriași care au nădăjduit că un dialog civilizat cu cel mai mare peste preoți, PS Corneliu Bârlădeanul, Episcopul Hușilor, au fost năruite chiar de către acesta. Ieri, circa 70 de enoriași de la Biserica Domnească din Bârlad, îmbarcați în două microbuze, au mers la Episcopia Hușilor pentru a-i înmâna episcopului un memoriu, dar și pentru a-i cere să-i primească în audiență. În loc de bunăvoință, de milostenie, de dorință de armonie creștină, oamenii s-au lovit de o încrâncenare greu de înțeles la o față bisericească: episcopul a încuiat porțile și și-a pus portarii să le păzeacă strașnic. Mai mult, a refuzat categoric să-i primească în audiență și le-a comunicat că nu va accepta niciodată să stea de vorbă cu ei.

Așa cum am scris în ediția de ieri a ziarului Est News, enoriașii s-au gândit că o scrisoare și o întâlnire cu episcopul în carne și oase îl vor îndupleca pe acesta să revină asupra deciziei de a-l muta pe preotul Teofil Ștefănică de la Biserica Domnească.

„Ne-au ținut la poartă, în ploaie, ca pe niște câini. Mulți dintre noi sunt bătrâni și suferinzi. Nu ne-am gândit nicio clipă că ne vom izbi de o asemenea îndărătnicie”, ne-a declarat Ștefan Grecu, unul dintre enoriașii de la Biserica Domnească.

Oamenii au stat ore întregi în fața porților închise, sperând că episcopul se va îndura de ei și va accepta dialogul. S-au înșelat, căci nici ploaia rece, nici rugămințile enoriașilor, nici dorința lor de a găsi o cale de comunicare nu au fost argumente suficiente pentru a-l sensibiliza pe episcop.

„Este postul Crăciunului, o perioadă în care trebuie să ne descătușăm inimile, să fim mai iubitori, mai buni, mai împăciuitori. Am vrea ca tonul unei astfel de atitudini, care trebuie să fie un mod de viață, să fie dat de preoți. Ei sunt cei care trebuie să ne învețe prin puterea exemplului, nu doar prin vorbe, cum să ne mântuim de păcate. Dacă nici episcopul nu poate trece peste îndârjire și peste orgolii, dacă nici el nu arată îngăduință, atunci omul obișnuit, fără misiune specială în fața Domnului, cum ar putea?”, s-a întrebat Rica Lazăr, o altă enoriașă de la Biserica Domnească.

Umiliți și abătuți, oamenii s-au urcat în microbuze și s-au întors la Bârlad, însă sunt mai hotărâți ca niciodată să nu se lase doborâți.

Vineri, PS Corneliu Bârlădeanul este așteptat la hramul Bisericii Ovidenii din Bârlad, acolo unde preot paroh este finul său de cununie. Dacă nici atunci nu se vor face ascultați, enoriașii îi vor scrie Mitropolitului și, în final, chiar Patriarhului.

Reamintim cititorilor că scandalul din sânul Bisericii a început săptămâna trecută, când preotul Sorin Chirvase de la Sf. Spiridon și preoții Teofil Ștefănică și Ciprian Tacu de la Biserica Domnească au fost anunțați că vor fi mutați în niște sate izolate din județ.

Enoriașii au reacționat imediat. După după slujba de duminică la ambele biserici au avut loc proteste în timpul cărora oamenii au adus grave acuzații episcopului Corneliu Bârlădeanu și protopopului de Bârlad, Vasile Lăiu. În edițiile noastre de ieri și de luni, 17 noiembrie, am prezentat detaliile acestui conflict.

Ieri, am solicitat un punct de vedere în legătură cu tensiunile de la Bârlad și Patriarhiei Române. Până la închiderea ediției, acesta nu ne-a fost comunicat, aspect asupra posibilității căruia reprezentanții biroului de presă ne-au avertizat, întrucât ar putea fi necesară o analiză a situație.

Zeci de enoriași ai Bisericii Domnești de la Bârlad au așteptat ore întregi în ploaie să fie primiți în audiență la PS Corneliu Bârlădeanul, Episcopul Hușilor. Nu numai că acesta a refuzat dialogul, dar le-a cerut paznicilor să încuie porțile Episcopiei și să le păzească strașnic, pentru ca nu cumva oamenii să pătrundă la el. Pentru că se simt sfidați și umiliți, enoriașii vor cere dreptate capilor Bisericii Ortodoxe Române. Ei sunt uluiți de această atitudine lipsită de îngăduință și de bunătate, tocmai acum, în Postul Crăciunului. Simona MIHĂILĂ Speranțele a zeci de enoriași care au nădăjduit că un dialog…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

9 comments

  1. Retragerea din scaun al acestui individ devine prioritate pentru Sfantul Sinod.Nu este pentru prima data cand este tolerata aroganta si lipsa de bun simt fata de clerul eparhial. Mitropolitul Teofan, in calitate de presedinte al sinodului mitropolitan va trebui sa ia de urgenta masuri deoarece faptele acestui episcop il dovedesc nevrednic de rangul care i s a incredintat, oarecum necanonic.

  2. nu jigni clasa politica!

  3. pai de aia s-a suparat pe preotul chirvase. ca nu i-a dat papica buna la hram

  4. preotimea tre sa fie unita si sa se apere singura. nu va leaga nimeni daca va razvratiti in bloc

  5. aveti enoriasii de partea voastra, aia care stiti sa va purtati omeneste

%d blogeri au apreciat: