Home » Social » Bani doar pe Măsura 1.2.1

Bani doar pe Măsura 1.2.1

Noua Politică Agrară Comună va aduce țării noastre aproape 40 de miliarde de euro, bani care vor putea fi absorbiți prin proiecte eligibile. Creșterea competitivității sectorului agricol și silvic reprezintă principala axă, iar fondurile ce urmează să fie puse la dispoziție de Uniunea Europeană vor ajunge până la 125.000 de euro pentru fiecare proiect pe Măsura 1.2.1 și se adresează, în principal, dezvoltării fermelor familiale și a exploatațiilor agricole deja existente.

Alexandru CROITORU

Lansată încă din 1962, politica agrară comună (PAC) se vrea un parteneriat între ceea ce înseamnă agricultură și societate prin creșterea productivității agricole, pentru a asigura securitatea aprovizionării cu hrană a populației la prețuri rezonabile dar și asigurarea unui nivel de trai echiatbil agricultorilor. În zilele noastre, politica agrară a suferit ceva schimbări și astăzi se discută despre securitatea alimentară la nivel mondial, mai ales că estimările arată că producția de alimente va trebui să se dubleze pentru a hrăni întreaga planetă.

Afectată de schimbările climatice, agricultura are nevoie acum de sprijin pentru o gestionare durabilă a resurselor și de susținerea zonelor rurale, locul în care agricultura, cu toate ramurile ei, își are baștina.

Pentru agricultorii noștri, noua politică agrară are în vedere introducerea și dezvoltarea de tehnologii și procedee, o mai mare diversificare a producției, a nielului și calității la cerințele pieței, adaptarea exploatațiilor agricole la standardele impuse de Uniunea Europeană, creșterea veniturilor exploatațiilor agricole sprijinite și încurajarea fenomenului de asociere.

“Asocierea exploatațiilor agricole este un lucru foarte bun pentru agricultorii vasluieni numai că, din păcate, la noi în județ, această asociere există mai mult pe hârtie. Oamenii sunt reticenți și le este dificil să-și aleagă reprezentantul, persoana care să negocieze prețul de vânzare a produsului agricol, dar și prețurile pentru achizițiile necesare unei exploatații agricole de dimensiuni mai mici sau mai mari. Una e să negociezi prețuri pentru îngrăsăminte sau semințe necesare unei exploatații de 100 sau chiar 1.000 de hectare și altceva este să negociezi același lucru necesar unei asocialții ce exploatează mii sau zeci de mii de hectare”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției Agricole Vaslui.

Bani vor fi dacă vom ști să-I cerem

Bugetul acordat țării noastre, în perioada 2014-2020 este de 39,8 miliarde de euro. Din acești bani, politica agricolă comună are alocată suma de 17,5 miliarde de euro, cu o creștere cu 27% față de perioada 2007-2013. Nu numai bani mai mulți a obținut România, ci și posibilitatea de a face transfer între pilonul I – dezvoltare rurală și pilonul II – plăți directe. Rămâne de văzut, în perioada următoare, capacitatea de absorbție a fondurilor la care, într-o periodă, am fost deficitari. În viitorul apropiat, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, cea care va lua locul APDRP, va anunța o nouă sesiune de primire proiecte pe Măsura 1.2.1, iar banii alocați nu vor putea depăși 125.000 de euro pentru fiecare proiect. Această măsură are ca obiectiv general creșterea competitivității sectorului agricol. Pe aceeși măsură, la 31 iulie s-a încheiat deja o sesiune cu un buget alocat de 150 de milioane de euro.

Noua Politică Agrară Comună va aduce țării noastre aproape 40 de miliarde de euro, bani care vor putea fi absorbiți prin proiecte eligibile. Creșterea competitivității sectorului agricol și silvic reprezintă principala axă, iar fondurile ce urmează să fie puse la dispoziție de Uniunea Europeană vor ajunge până la 125.000 de euro pentru fiecare proiect pe Măsura 1.2.1 și se adresează, în principal, dezvoltării fermelor familiale și a exploatațiilor agricole deja existente. Alexandru CROITORU Lansată încă din 1962, politica agrară comună (PAC) se vrea un parteneriat între ceea ce înseamnă agricultură și societate prin creșterea productivității agricole, pentru a asigura securitatea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile