Home » Justitie » Gata cu falsificările din actele notariale!

Gata cu falsificările din actele notariale!

Potrivit noii legi a notarilor publici și activităților notariale, posibilitatea falsificării semnăturii într-un act juridic notarial a fost eliminată total. Această lege, modificată și completată în urmă cu câteva luni, introduce noțiunea de act duplicat, care se certifică pentru conformitate cu unicul exemplar original.

Duplicatul nu se mai semnează de părți, dar se eliberează acestora. Astfel de duplicate se fac la actele de vânzare – cumpărare, după contractele de donație sau după tot felul de declarații. Părțile și notarul semnează doar exemplarul original, care rămâne în arhiva biroului notarial. Tot în această arhivă se păstrează și un duplicat”, ne-a spus un notar public.

Duplicatul este o noțiune nouă și are valoare de original. În aceste condiții, se exclud verificările în afara biroului notarial, nu se mai consumă timp și energie.

O altă noutate, pe care o aduce recenta lege a notarilor publici este instrumentarea de către notar a actelor solicitate de către cetățenii neștiutori de carte. Astfel, întocmirea actelor se face în prezența a doi martori care semnează actul și confirmă că partea a luat cunoștință de conținutul actului notarial prin citirea acestuia de către notar, că a înțeles conținutul și că este de acord cu acesta. (Mihaela NICULESCU)

Potrivit noii legi a notarilor publici și activităților notariale, posibilitatea falsificării semnăturii într-un act juridic notarial a fost eliminată total. Această lege, modificată și completată în urmă cu câteva luni, introduce noțiunea de act duplicat, care se certifică pentru conformitate cu unicul exemplar original. „Duplicatul nu se mai semnează de părți, dar se eliberează acestora. Astfel de duplicate se fac la actele de vânzare – cumpărare, după contractele de donație sau după tot felul de declarații. Părțile și notarul semnează doar exemplarul original, care rămâne în arhiva biroului notarial. Tot în această arhivă se păstrează și un duplicat”, ne-a spus…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bârlădean de 15 ani, reținut pentru tâlhărie calificată

         Polițiștii au reținut un tânăr  în vârstă de ...

Începând de astăzi, românii care au nevoie să iasă din casă trebuie să prezinte autorităților fie o declarație pe propria răspundere, fie o adeverință de la angajator

Începând de astăzi, românii care au nevoie să iasă ...

Șeful MAI, Marcel Vela. a anunțat un set de nou de măsuri de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus

– Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină ...