Home » Politic » Aleșii locali, cu macaroana tăiată

Aleșii locali, cu macaroana tăiată

Șoc în rândul aleșilor locali care și-au propus să profite de inerția alegătorilor pentru a rămâne chiar și pe viață în funcții. Zilele trecute, Camera Deputaților a aprobat tacit o inițiativă legislativă prin care primarii, președinții de consilii județene, consilierii locali și consilierii județeni au dreptul la numai două mandate succesive. Inițiatorii au considerat că după două mandate consecutive, aleșii locali construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional local în care orice competiție electorală locală reală devine imposibilă. Nu este niciun secret că, în foarte multe județe din țară monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane asupra resurselor comunității a dus la acuzații de nepotism, conflict de interese sau corupție.

Simona MIHĂILĂ

Bogdan RUSU

Vestea limitării numărului de mandate a fost ca un duș rece peste mulți aleși locali din județul Vaslui. În mod previzibil, proiectul legislativ i-a împărțit în două tabere: una care crede că inițiativa este o îngrădire a dreptului electoral, o încălcare a dreptului de a alege și de a fi ales garantat de Constituție, iar cealaltă care consideră că numai o asemenea măsură mai poate slăbi fundamentul solid pe care găștile de interese se cațără pe viață în funcțiile publice.

Din totalul celor 81 de comune din județul Vaslui, sunt puține cele care au primari aflați la prima legislatură: Bogdănița, Șuletea, Iana, Epureni, Cozmești, Dimitrie Cantemir, Duda Epureni, Găgești, Pogana, Poenești, Ferești, Tanacu, Băcani, Tătărani. Restul sunt conduse de edili care, la alegerile din 2016, vor trebui să-și schimbe planurile, în cazul ar mai fi vânat un mandat.

În zona urbană, în condițiile în care proiectul de lege va trece și de Senat, care reprezintă forul decizional, vor fi nevoiți să-și clădească alte aspirații trei dintre primari: Constantin Constantinescu – Bârlad, Vasile Pavăl – Vaslui și Jan Ciupilan – Huși.

titi123Constantinescu, unul dintre cei mai longevivi primari din județ, aflându-se, deja la al treilea mandat în fruntea Bârladului, se situează în categoria celor care se opun proiectului legislativ, însă argumentele invocate țin de sfera calităților care pot menține o persoană în fruntea unei comunități: „Restricționarea asta nu mi se pare corectă. New York-ul a avut un primar vreme de 40 de ani și nu s-a întâmplat nimic. Și vorbim de un oraș dintr-un stat civilizat, unde democrația este exersată de sute de ani. Noi putem lua lecții de acolo. Este o exagerare pentru noi, care trăim în democrație de doar 25 de ani. Nu are importanță numarul de mandate al primarului, vechimea lui în funcție, ci calitatea lui de om gospodar, de administrator. Oamenii pentru asta te votează, nu pentru culoarea ta politică”.

O opinie asemănătoare a avut și primarul Ciupilan: „Cred că cel care trebuie să decidă este electoratul. Numai oamenii pot hotărî prin votul lor dacă dau sau nu credit mai departe unui primar. Dacă primarul a fost gospodar, merita câte mandate vor alegătorii, dacă nu tot aceștia îi vor sancționa prestația. Dar dacă va fi să treacă această inițiativă, corect ar fi ca și parlamentarii să se supună unei asemenea reguli. Ce anume i-ar face pe ei diferiți, să se autoplaseze mai presus de drepturile altor aleși?”

În Consiliul Local Bârlad, din totalul celor 21 de consilieri, cinci nu vor mai putea candida pentru un nou mandat de consilier local la alegerile viitoare, dacă proiectul va fi aprobat de senatori: Ciprian Feraru, Maria Pecheanu, Gabriela Plăcintă, Sorin Răducanu și Dumitru Boroș.

Consilierul bârlădean Marius Chițiga (PSD) face parte din tabăra celor care nu văd cu ochi buni această inițiativă: „Este neconstituțional. Legea ar încălca dreptul de a fi ales. Constituția prevede că numai președinții trebuie să se limiteze la două mandate. În cazul aleșilor locali, ar fi o îngrădire a dreptului electoral care nu poate fi negociat”.

Pe de altă parte, Daniel Buzamăt (PMP) jubilează: „Este o inițiativă legislativă extraordinar de bună. S-a săturat lumea de primari și consilieri care au uitat de când stau în scaunele astea și-și fac afacerile liniștiți. Ar fi bună și la parlamentari și la manageri de instituții. M-am bucurat mult când am aflat. Concurența este benefică. Nu e corect sa stai atâta vreme într-o funcție. Ai stat opt ani, mai du-te acasă. E bine să-și reiei profesia, să-ți crești copiii, nepoții.

Unii zic că da, alții că ba!

În timp ce o bună parte din primarii care ar putea rămâne fără dreptul de a mai candida în viitorii doi ani privesc cu ochi buni inițiativa legislativă, liderul sociali-democraților din Vaslui, un județ în care majoritatea edililor au mai mult de două mandate la activ, are o altă opinie. La fel gândesc și reprezentanții județului în Parlamentul României.

buzatu“În ceea ce privește propunerea legislativă referitoare la limitarea numărului de mandate și reducerea numărului de consilieri, eu cred că aceste modificări sunt produsele fierbințelii care a curpins capetele unor politicieni atât de la putere, cât și din opoziție, după alegeri. Trebuie să recunoaștem că mai multe reglementări de acest gen au apărut în asemenea momente. Dacă eu aș fi într-o situație asemănătoare, oamenii m-ar putea acuza de subiectivism. Dar nu sunt și încerc să privesc obiectiv. Capacitatea noastră de administare pe UAT-uri este încă slabă, iar oamenii se formează greu. Cam cum ar fi arătat Pădureniul dacă i-am fi limitat lui Temistocle Diaconu numărul mandatelor la două? Cum ar fi arătat Hoceniul? În ceea ce privește reducerea numărului de consilieri, probabil că inițiatorii normativului nu cunosc prevederile legii actuale. În majoritatea comunelor, numărul de consilieri este de 11 sau 13. Cu cât să-l scădem? Să facem consilii locale cu trei consilieri? Cum ar putea o comună ca Ivănești, spre exemplu, care are în componență 17 sate să funcționeze cu cinci consilieri? Eu sper ca cei din camera decizională să dea dovadă de curaj și să respingă propunerile acestea nebune”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui și, totodată, președintele organizației județene a PSD.

Deși nu au citit la propriu proiectul de lege ce vizează stabilirea mandatul aleșilor locali, unuii deputați s-au arătat dezinteresați de această propunere.

Florin Ciurariu

Florin Ciurariu

“Ideea nu este una în regulă, sunt situații și situații. Sunt primari care nu ar trebui să intre în alegeri, dar aceasta este situațiea. Alții sunt votați de oameni și este foarte bine. Să nu confundăm mandatul de președinte al unei țări cu mandatul de la o primărie.Nu mi se pare normal votul din primul tur de scrutin, care nu este reprezentativ și alte lucruri care trebuie schimbate, nu asta”, a declarat deputatul liberal Florin Ciurariu.

Nici senatorii nu îmbrățișează ideea de a stabili prin lege numărul mandatelor aleșilor locali. “Părerea mea personală este că nu e oportun un astfel de proiect de lege, deoarece primarii, până la urmă, sunt aleși de cetățeni. Domnul Iohannis a fost ales primar de patru ori și cu procente foarte mari. Mi se pare absurd ca unui primar care își face datoria și este votat de 70-80% din cetățeni să i să interzică să mai continuie această muncă. Este o absurditate. Nu poți bloca munca unui om în două mandate dacă el este performant, iar oamenii sunt mulțumiți de el”, a declarat senatorul Dan Marian.

Primarii abia intrați în funcție vor doar două mandate

A nu mai putea candida după opt ani de mandat edililor din Vaslui li se pare o idee strălucită. Mai ales celor care se află în primul sau la al doilea mandat, care nu ar putea să pună în practică proiecte mari. Fiind trimiși acasă după două mandate, în fața societății nu vor trebui să dea socoteală pentru realizări, dar nici pentru eșecuri.

“M-ar bucura enorm daca această inițiativă legislativă s-ar împlini, pentru că ceilalți care nu au fost niciodată primari și care tind la această funcție ar avea o șansă mai mare. Aceasta este opinia mea. Ideea este să existe o continuitate în activitate. Eu am mai fost vice-primar și interimar, prin 2006, iar proiectele mele nu au mai fost continuate. Acum mă bat pentru pentru un proiect de alimentare cu apă, pe care fostul primar nu l-a continuat. Acesta a stagnat, firma de construcție a dat faliment, iar banii s-au dat înainte iar acum ne judecăm cu ei. Mi-ar părea foarte bine ca proiectele unui primar să aibă continuitate, iar acestea să fie ca o ștafetă, ca în sport, să se continuie ceea ce am început, iar ceea ce nu se va putea finaliza să fie lăsat următorului primar”, ne-a declarat Viorel Lucian Ciubotaru, primarul comunei Bogdănița.

“Nu vreau să îmi dau cu părerea asupra acestui subiect. Intenționez să îmi termin acest mandat, să îmi termin datoriile pe care le am la Primărie și chiar, credeți-mă, nu mă gândesc la această problemă”, ne-a declarat Vasile Voicu, primarul orașului Negrești.

Printre puținii care spun nu ideii de reducere a perioadei de exercițiu la maxim doi ani, se află edilul din Ferești: “Eu nu privesc cu ochi buni această inițiativă legislativă, deoarece îngrădește drepturile unui cetățean. Un primar poate să își ducă la îndeplinire proiectele în mai multe mandate. S-ar putea să depună un proiect în primul mandat și să îl realizeze abia în al treilea. Impunerea unui număr fix de mandate este valabilă pentru președintele țării, căci dacă nu ar fi așa ne-am întoarce la vremurile de dinainte de 1989. La nivel local însă, gospodar nu poți fi doar opt ani, ci o viață întreagă”, a declarat Sebastian Arteni, primarul comunei Ferești.

Șoc în rândul aleșilor locali care și-au propus să profite de inerția alegătorilor pentru a rămâne chiar și pe viață în funcții. Zilele trecute, Camera Deputaților a aprobat tacit o inițiativă legislativă prin care primarii, președinții de consilii județene, consilierii locali și consilierii județeni au dreptul la numai două mandate succesive. Inițiatorii au considerat că după două mandate consecutive, aleșii locali construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional local în care orice competiție electorală locală reală devine imposibilă. Nu este niciun secret că, în foarte multe județe din țară monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

3 comments

  1. e foarte bine , dar cand termina alea doua mandate sa-i ia DNA-ul la verificat

  2. masura asta trebuia luata demult pt ca unul ca Buzatu sau Constantinescu daca mai stau mostenesc judetul….afara cu ei…..

  3. daaaaaa sa fie si verificati cu ce si-au facut averile colosale

%d blogeri au apreciat: