Home » Social » 16.000 de șomeri, nimic “alarmant”

16.000 de șomeri, nimic “alarmant”

Pentru vasluienii de rând, luna decembrie nu se rezumă doar la frig și tarife mari la utilități, ci și o creștere substanțială a numărului de șomeri. Anual, comparativ cu luna iunie, în decembrie, numărul șomerilor crește cu două-trei mii.

În ultmii doi ani cel puțin, în perioada decembrie-ianuarie, s-au înregistrat cele mai mari rate ale șomajului. În anul 2012, de exemplu, în decembrie, numărul de șomeri a fost cel mai mare, respectiv 16.114. Cea mai redusă rată a șomajului din 2012 înregistrânu-se în luna iunie, când 13221 de persoane nu aveau loc de muncă. În 2013, în decembrie, erau 16.730 de șomeri, iar în luna iunie, 14.808.

“Reducerea ratei șomajului înregistrat în perioada primavară-vară în anul 2013, arată ca acest indicator este în trendul normal de evoluție (…) Chiar și în condițiile în care rata șomajului a crescut constant începand cu luna septembrie 2013, indicatorul nu a înregistrat cote alarmante, fiind în general la cote egale cu cel din anul anterior”, se precizează în raportul Instituției Prefectului Județul Vaslui, privind starea economică a județului în anul 2013.

Sintagma “alarmante” ar fi de-a dreptul nepotrivită în acest context, dacă autoritățile ar ține seama că celor 14-16 mii de șomeri din luna decembrie a fiecărui an, li se adaugă 66.674 de persoane trecute de vârsta pensionării, 25.400 de vasluieni aproape de pragul pensionării, dar și 106.509 copii și tineri până în 19 ani. Dacă sunt scăzuți din 451.197 de locuitori ai județului toți cei care nu produc venituri impozitabile, este imposibil să nu te îngrijorezi. Cu alte cuvinte, ca instituție, este foarte alarmant dacă nu te alarmezi când sezizezi că un număr nesemnificativ de salariați duc în spate economia întregului județ. (Bogdan RUSU)


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Pentru vasluienii de rând, luna decembrie nu se rezumă doar la frig și tarife mari la utilități, ci și o creștere substanțială a numărului de șomeri. Anual, comparativ cu luna iunie, în decembrie, numărul șomerilor crește cu două-trei mii. În ultmii doi ani cel puțin, în perioada decembrie-ianuarie, s-au înregistrat cele mai mari rate ale șomajului. În anul 2012, de exemplu, în decembrie, numărul de șomeri a fost cel mai mare, respectiv 16.114. Cea mai redusă rată a șomajului din 2012 înregistrânu-se în luna iunie, când 13221 de persoane nu aveau loc de muncă. În 2013, în decembrie, erau 16.730…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura