Home » National » Guvernul se imprumuta de la cetateni pentru acoperirea datoriei publice. Ministerul Finantelor va emite titluri de stat pentru populatie

Guvernul se imprumuta de la cetateni pentru acoperirea datoriei publice. Ministerul Finantelor va emite titluri de stat pentru populatie

Guvernul a aprobat miercuri actul normativ prin care reglementeaza instrumentul de datorie publica guvernamentala reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice, care vor fi emise pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti, ca si instrument de retail, utilizat in majoritatea tarilor Uniunii Europene, a anuntat Ministerul Finantelor Publice.

Titlurile de stat pentru populatie nu au mai fost emise din anul 2005, atunci cand acestea se distribuiau prin trezoreriile locale intr-o forma materializata.
“Noul instrument introdus prin Hotarare de Guvern va reprezenta o alternativa sigura de investitie sau economisire pentru populatie, garantata de statul roman, iar titlurile de stat vor fi emise in forma dematerializata. Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa selecteze un grup de institutii financiare care vor actiona ca intermediari si vor asigura distributia emisiunii in randul investitorilor”, a mai anuntat ministerul de resort.
Titlurile de stat vor fi disponibile pentru toti cetatenii, intr-un mod simplu si transparent. Titlurile de stat vor putea fi cumparate in mod direct si ulterior, tranzactionate prin intermediul bursei, fapt care va contribui la imbunatatirea culturii financiare a populatiei.
Persoanele fizice vor putea cumpara titlurile de stat in mod direct, iar ulterior le pot tranzactiona prin intermediul bursei.
„Interesul populatiei pentru titlurile de stat a crescut in ultimii ani, pe de o parte datorita facilitatilor fiscale in cazul achizitionarii si/sau tranzactionarii titlurilor de stat si pe de alta parte datorita schimbarilor de comportament investitional, acestea reprezentand o alternativa sigura de investitie, garantata de statul roman. In eforturile sale de a le face cat mai accesibile unui segment cat mai larg de investitori de retail, Ministerul Finantelor Publice a redus valoarea nominala a titlurilor de stat emise pe piata de la 10.000 lei la 5.000 incepand cu data de 1 octombrie 2013”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Potrivit Codului Fiscal, titlurile de stat sunt scutite de la plata impozitului pe castig, in comparatie cu alte instrumente de economisire/investitii.
„In discutiile cu reprezentantii micilor investitori pe piata de capital, cat si cu institutiile care actioneaza pe piata de capital din Romania (Autoritatea de Supraveghere Financiara, Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central) s-a identificat necesitatea initierii unui program de vanzare a titlurilor de stat catre populatie (persoane fizice) prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Astfel, titlurile de stat vor fi disponibile pentru cetateanul obisnuit intr-un mod simplu si transparent care va putea cumpara in mod direct si ulterior tranzactiona titlurile de stat prin intermediul bursei, fapt care va contribui la imbunatatirea culturii financiare a populatiei”, se mai spune in nota de fundamentare.
Astfel, in hotararea de Guvern se precizeaza ca titlurile de stat se emit atat pe piata interbancara supravegheata de BNR si/sau pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti si supravegheata de ASF.
Sursa: incont.ro
Guvernul a aprobat miercuri actul normativ prin care reglementeaza instrumentul de datorie publica guvernamentala reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice, care vor fi emise pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti, ca si instrument de retail, utilizat in majoritatea tarilor Uniunii Europene, a anuntat Ministerul Finantelor Publice. Titlurile de stat pentru populatie nu au mai fost emise din anul 2005, atunci cand acestea se distribuiau prin trezoreriile locale intr-o forma materializata. “Noul instrument introdus prin Hotarare de Guvern va reprezenta o alternativa sigura de investitie sau economisire pentru populatie, garantata de statul roman, iar titlurile de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: