Home » Justitie » Scandalul șpăgilor de la Episcopie, pe masa DNA

Scandalul șpăgilor de la Episcopie, pe masa DNA

Procurorii anticorupție i-au chemat la audieri pe trei dintre preoții implicați în scandalul șpăgilor de la Episcopia Hușilor. Luni, la prima oră, preoții Sorin Chirvase, de la Biserica Sf. Spiridon, Ioan Chirvase, fost paroh al acestei biserici, și Ciprian Tacu, fost preot la Biserica Domnească, s-au înfățișat la Secția de Poliție nr. 2 din Iași pentru a fi audiați. Cei trei preoți au refuzat să comenteze întâlnirea cu procurorii DNA. Nici chiar părintele Sorin Chirvase nu a făcut excepție, chiar dacă el a fost cel care a avut curajul de a da în vileag mizeriile episcopiei, în urmă cu două săptămâni

Simona MIHĂILĂ

Iată că nemulțumirile enoriașilor care se plâng că instituțiile abilitate ale statului nu iau măsuri în legătură cu neregulile din rândul Bisericii și că oamenii legii stau cu mâinile încrucișate în fața războiului crâncen dintre preoți și șefii lor, se fac auzite. Scandalul din ultimele săptămâni dintre preoții din Bârlad și Episcopia Hușilor, scandal ale cărui amănunte ziarul nostru le-a prezentat pe larg pe parcursul mai multor ediții, a intrat în vizorul Departamentului Național Anticorupție (DNA), care a deschis o anchetă.

Luni, la prima oră, preoții Sorin Chirvase, de la Biserica Sf. Spiridon, Ioan Chirvase, fost paroh al acestei biserici, și Ciprian Tacu, fost preot la Biserica Domnească, s-au înfățișat la Secția de Poliție nr. 2 din Iași pentru a fi audiați de procurorii anticorupție de la Serviciul Teritorial Iași din cadrul DNA.

Sursele noastre ne-au informat că cei trei au depus declarații referitoare la sumele de bani pe care fețele bisericești de la vârful Eparhiei le-ar fi solicitat în schimbul unor facilități, dar și despre multe alte nereguli existente în interiorul Episcopiei.

Contactați de către reporterii Est News, cei trei preoți au refuzat să comenteze. Nici chiar părintele Sorin Chirvase nu a făcut excepție, chiar dacă el a fost cel care a avut curajul de a da în vileag mizeriile episcopiei, în urmă cu două săptămâni.

Scandalul a pornit după ce preoții Sorin Chivase, Ciprian Tacu și Teofil Ștefănică (de la Biserica Domnească) au primit înștiințare că vor fi mutați la țară.

Enoriașii au reacționat imediat. După slujba de duminică, la ambele biserici au avut loc proteste în timpul cărora oamenii au adus grave acuzații episcopului Corneliu Bârlădeanul (foto) și protopopului de Bârlad, Vasile Lăiu.

Cele mai scandaloase dezvăluiri au fost făcute de preotul Sorin Chirvase, care sătul de lăcomia episcopului Corneliu, de stresul la care este supus de ani de zile din partea acestuia, a spus tot: despre șpaga de 20.000 de euro pe care protopopul Lăiu l-ar fi îndemnat pe preotul Chirvase (tatăl) să o dea episcopului Corneliu Bârlădeanu ca să nu-l înlăture din parohie, despre obiectele pe care bisericile sunt obligate să le vândă enoriașilor, despre sumele gigantice pe care preoții trebuie să le verse în conturile Episcopiei (fără chitanțe) dacă vor să-și păstreze serviciul samd.

La câteva zile de la aceste mărturisiri, protopopul Vasile Lăiu a spart lacătele bisericilor Domnească și Sf. Spiridon pentru a le permite noilor parohi să intre, fără a ține cont că nici preotul Ștefănică și nici preotul Chirvase nu predaseră obiectele pe care le aveau pe inventar. Este vorba de bunuri de folosință bisericească, a căror valoare, achitată din banii enoriașilor, este considerabilă.

Procurorii anticorupție i-au chemat la audieri pe trei dintre preoții implicați în scandalul șpăgilor de la Episcopia Hușilor. Luni, la prima oră, preoții Sorin Chirvase, de la Biserica Sf. Spiridon, Ioan Chirvase, fost paroh al acestei biserici, și Ciprian Tacu, fost preot la Biserica Domnească, s-au înfățișat la Secția de Poliție nr. 2 din Iași pentru a fi audiați. Cei trei preoți au refuzat să comenteze întâlnirea cu procurorii DNA. Nici chiar părintele Sorin Chirvase nu a făcut excepție, chiar dacă el a fost cel care a avut curajul de a da în vileag mizeriile episcopiei, în urmă cu două…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

13 comments

  1. doamne ajuta sa scapam de mascariciul asta de corneliu!spuneti tot domnilor preoti numai asa putem sa scoatem biserica de sub jugul acestui nenorocit!

    • sa speram ca de data asta institutiile statului isi fac treaba.Se duc toti preotii care stiu ce se intampla la DNA pentru ca stiu ca cu acest sclerozat nu au nicio garantie ca vor sta linistiti si e clar ca nu vor sta. Chiar daca poate pe SARSAILA l-or proteja mai marii de la Bucuresti, da sigur SERAFIM, TUDORICA si LAIU vor fi sacrificati ca niste slugi proaste si obediente ce sunt. Doamne ajuta sa scapam de mafia EPISCOPIEI HUSILOR!

      • gigel de la sculerie

        crezi? eu nu cred!! dar poate ca le putem ajuta daca o sa protestam pana cand o sa ne auda. asta implica si protest la orice venire a celui nce ranjeste in poza la barlad. trebuie sa vina el la concertul de craciun sau altcandva. daca renuntam urmeaza alt preor si apoi altul si asa mai departe. doamne fereste-ne de cel viclean

    • da, da sa spuna toti poate de data asta il trimit in desert sa predice la camile. Cei ca el nu fac cinste decat maimutelor din care se trage direct ,fara a mai fi trecut prin alte faze.

  2. doamne ajuta sa ne aduca preotii inapoi. eu propun sa ne facem auzite dorintele. sunt duhovnicii nostri de ani buni….din tata in fiu….il vrem pe parintele Teofil inapoi. la mine in casa nu calca alt preot cu ajunul craciuniului si nici cu boboteaza

    • Nici la mine nu are ce cauta alt preot. sau daca indrazneste sa-mi calce in curte il dau la caine.

    • la fel si eu, sau mai bine il primesc si-i dau o LAIE, sa vedem daca ii convine sa umble pe degeaba. Ca doar trebuie sa-si scoata banii pe care i-a dat sa vina in oras.

    • asa e, sa ne facem auziti la patriarh, ca el nu stie ce e in teritoriu. cautati adrese de mail de la patriarhie ca au sait si e bine sa trimitem toti mesaje cu ce vrem. Nu cred sa nu plece urechea la atatia credinciosi care sustin un lucru si sa-i creada numai pe slugoii celui de la Husi.

    • nici la mine nu mai are ce cauta vreun preot, m-am scarbit de tot. daca nici dreptul la duhovnic nu ni-l respecta, de ce mai vor bani de la noi, de ce nu fac serviciile gratis daca sunt asa iubitori de aproape? sa ne intrebe si pe noi DNA ce sume ne sunt cerute de unii preoti cand facem vreo inmormantare sau cununie.

  3. Clar ca unul ca LAIU nu are ce cauta printre preoti daca e in stare fara discernamat doar sa execute ordine si nu poate gandi si cu propriul cap. Eu il cunosc si e un om agresiv, care tipa in loc sa vorbeasca, fara scrupule, nu auzi un cuvant bun de la el. E rau din constructie, nu are nimic din ce stiu eu ca inseamna un preot. Nu e capabil decat sa fie un functionar public care doar executa. Sa vorbeasca enoriasii lui, sa spuna ce spurcat de om si preot e, ce predica in biserica, numai cuvinte de ocara la adresa pacatosilor in loc sa-i invete si sa-i intoarca din pacat. Rusine sa-i fie!

%d blogeri au apreciat: