Home » Social » Poveri grele pe umerii bătrânilor săraci

Poveri grele pe umerii bătrânilor săraci

de Mihaela NICULESCU

Ca și cum nu ar fi de ajuns că cei mai mulți dintre pensionari îndură o viață de mizerie din cauza sărăciei, noua legislație pune poveri și mai mari pe umerii lor. Este vorba despre cei care, nevoiți fiind să se împrumute la casele de ajutor reciproc ale pensionarilor (CARP) de câțiva lei pentru medicamente sau pentru a face față altor cheltuieli curente, ajung în situația de a întârzia rambursarea debitelor.

De aproape un an, singura modalitate de recuperare a banilor de către CARP prevăzută de noul Cod de Procedură Civilă este executarea silită prin intermediul executorului judecătoresc, și nu poprirea pe pensie direct prin Casa de pensii, cum era până acum. Diferența este că, în timp ce demersurile făcute de casele de pensii pentru poprire erau gratis, cele pe care le face un executor judecătoresc costă bani, cel mai mic onorariu perceput de către aceștia fiind de 200 de lei. Adică o sumă copleșitoare pentru bătrânii amărâți.

Există, totuși, o inițiativă de modificare a legii de organizare a CARP – urilor, care ar putea schimba modul de recuperare a banilor. Rămâne ca, în cele din urmă, Comisia juridică, din cadrul Camerei Deputaților, să dea dovadă de înțelegere față de această categorie socială, și împreună cu Comisia pentru muncă și protecție socială (al cărui președinte este chiar bârlădeanul Adrian Solomon), să ajungă la un consens, să se respecte acordul părților și banii să fie achitați prin popriri pe pensii dispuse gratuit de casele de pensii.

Conducerea CARP Bârlad spune că pentru sume destul de mici, datorate de pensionari, implicarea executorului judecătoresc este exagerată. Însă, după cum chiar deputatul Solomon dezvăluie, s-a ajuns la această situație din cauza presiunilor făcute de executorii judecătorești care văd în pensionari o sursă bună de câștig.

„Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaților a primit mai multe sesizări (n.r. – privind slaba colaborare a CARP-urilor) de la Asociația Executorilor Judecătorești, asociație care pare că nu a găsit altă metodă de a se îmbogăți, decât pe spinarea pensionarilor. Este nevoie să facem un proiect comun împreună cu Comisia Juridică, astfel încât punctul de vedere al membrilor Comisiei pentru muncă să primeze, și justiția să înțeleagă că noi suntem puși acolo de oameni ca să lucrăm pentru oameni și nu pentru o anumită categorie socioprofesională. Sumele acestea, datorii ale pensionarilor, care, la urma urmei, sunt infime, ar putea fi recuperate cu acordul debitorului prin popriri pe pensii, în mod direct, evitând executorul”, a declarat deputatul Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială din cadrul Camerei Deputaților.

Deputatul bârlădean a mai menționat că există o inițiativă de modificare a legii de organizare a CARP-urilor, există un acord cu președinta Casei Naționale de Pensii, Ileana Ciutan și chiar un vot favorabil acestei inițiative în Comisia pentru muncă. Peste două săptămâni, este posibil să fie întocmit un proiect care să vină în sprijinul pensionarilor cu datorii la CARP, în urma împrumuturilor făcute.

La această oră, la CARP Bârlad, sunt în faza de executare 354 de titulari de contract, plus ale câteva zeci de giranți. Datoriile neachitate în termen depășesc un milion de lei.

CARP Bârlad a făcut în urmă cu un an și jumătate o adresă către Federația Națională a Pensionarilor din România, prin care semnala prevederea Codului de Procedură Civilă ca fiind una păguboasă atât pentru pensionari, cât și pentru CARP.

Președintele Nicolaie Mihai, ca de altfel, toți președinții de CARP din țară, dorește emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care articolele 14 și 15 din Legea 540/2002, să fie aplicate înaintea Condului de Procedură Civilă

Articolul 14 din legea amintită spune: „Contractele de împrumut constituie titlu executoriu. Înființarea popririlor se face de către creditor și acestea nu sunt supuse validării”. Articolul 15 prevede: „Casele de pensii județene și locale, la solicitarea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor, vor sprijini recuperarea împrumuturilor acordate unor pensionari rău-platnici, prin înființarea de popriri asupra veniturilor din pensii ale acestora, până la lichidarea debitului”.

de Mihaela NICULESCU Ca și cum nu ar fi de ajuns că cei mai mulți dintre pensionari îndură o viață de mizerie din cauza sărăciei, noua legislație pune poveri și mai mari pe umerii lor. Este vorba despre cei care, nevoiți fiind să se împrumute la casele de ajutor reciproc ale pensionarilor (CARP) de câțiva lei pentru medicamente sau pentru a face față altor cheltuieli curente, ajung în situația de a întârzia rambursarea debitelor. De aproape un an, singura modalitate de recuperare a banilor de către CARP prevăzută de noul Cod de Procedură Civilă este executarea silită prin intermediul executorului…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Simona Vasile

One comment

  1. o sa ramaneti fara clienti care sa depuna laCARP! o sa va autodesfiintati!!!!!