Home » Invatamant » Probleme în învățământul privat

Probleme în învățământul privat

de Roxana NĂSTASĂ

Învâțământul particular vasluian este măcinat de probleme. Absențe multe, înregistrându-se cazuri în care ora se face cu câțiva elevi, spații improprii cu cerințele profilului, abandon școlar ridicat –  sunt doar câteva din constatările celor de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui .

În județul Vaslui, sunt șapte unități de învățământ particular, dintre care o unitate de învățământ preșcolar, patru școli postliceale și două licee, în care învață un total de 840 de elevi.

Deși se plătesc taxe de școlarizare imense, unii elevi nu se obosesc să frecventeze cursurile, motiv pentru care cadrele didcatice se confruntă cu săli goale sau situații în care predau câtorva elevi.

„E o problemă mare la învățământul particular și postliceal, pentru că nu se frecventează orele de către cursanți, iar profesorii fac ora cu doi, trei elevi sau chiar se confruntă cu săli de clasă goale” a spus Gabriela Plăcintă, inspector școlar general în cadrul ISJ Vaslui.

Conform raportului ISJ, prezența deficitară la cursuri este principala problemă, însă nici abandonul școlar nu e nelipsit. Mulți elevi, mai ales cei de la clasele de farmaciști, unde taxele școlare sunt foarte mari, abandonează școala sau se retrag din motive financiare.

Alte două constatatări ale celor de la ISJ,  în urma controalelor sunt faptul că spațiul de școlarizare este în cea mai mare parte impropriu în raport cu cerințele profilului, iar în ceea ce privește structura personalului, acesta este la plata cu ora.

Pe acest fond, ISJ Vaslui propune câteva măsuri pentru îmbunătățirea situației, printre care monitorizarea permanentă a procesului instructiv-educativ de conducerile școlilor, optimizarea activității de instruire practică, controale riguroase a prezenței elevilor la cursuri, precum și rezolvarea problemelor legate de acreditarea școlilor.

de Roxana NĂSTASĂ Învâțământul particular vasluian este măcinat de probleme. Absențe multe, înregistrându-se cazuri în care ora se face cu câțiva elevi, spații improprii cu cerințele profilului, abandon școlar ridicat -  sunt doar câteva din constatările celor de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui . În județul Vaslui, sunt șapte unități de învățământ particular, dintre care o unitate de învățământ preșcolar, patru școli postliceale și două licee, în care învață un total de 840 de elevi. Deși se plătesc taxe de școlarizare imense, unii elevi nu se obosesc să frecventeze cursurile, motiv pentru care cadrele didcatice se confruntă cu săli…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: