Home » Social » În așteptarea unui miracol

În așteptarea unui miracol

de Mihaela NICULESCU

Singurul centru de zi special pentru copiii cu sindrom Down din Bârlad așteaptă în continuare un logoped. Asta nu a împiedicat personalul centrului să ofere copiilor, împreună cu alți parteneri, o bucurie colorată și dulce, cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindrom Down.

La Centrul de zi „Miracol” din Bârlad, vin zilnic, prin rotație, 18 copii cu sindrom Down. Aceștia beneficiază de asistență calificată din partea unui psiholog, a unui asistent social, a unor instructori de educație și a unui kinetoterapeut cu derogare. Deși copiii au nevoie de ședințe de logopedie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Vaslui (DGASPC) nu poate angaja un logoped, deoarece posturile sunt blocate.
„Colaborăm destul de bine cu Asociația <<Pentru noi>>, care are și ea printre beneficiari copii cu sindrom Down. Și pentru că sunt cu noi în același imobil și ne-au înțeles, apelăm la logopedul angajat al acestei asociații”, a declarat Loredana Dascălu, asistent social la Centrul de zi „Miracol”.
Părinții acestor copii sunt mulțumiți de modul în care personalul centrului desfășoară activitățile de terapie.
„La îndrumarea celor de aici, am putut să învățăm și noi cum să continuăm acasă terapiile. Copilul meu nu a făcut progrese foarte mari, ci doar pași mici dar siguri. Ar fi bine ca, în cel mai scurt timp, să vină un logoped. Noi am ridicat de nenumărate ori problema la Vaslui, la comisia de încadrare în gradul de handicap, dar nu este atribuția lor directă. Sperăm în deblocarea cât mai curând a posturilor din cadrul DGASPC”, a declarat Doru Vâlciu, părintele unui copil cu sindrom Down.
Centrul de zi pentru copiii cu sindrom Down „Miracol” din Bârlad a fost înființat în 2008, în urma câștigării unui proiect cu finanțare PHARE, inițiat de DGASPC Vaslui. Proiectul s-a încheiat, și de câțiva ani, centrul se află în subordinea DGASPC Vaslui. Capacitatea centrului este de 20 de locuri, dar, cu bunăvoință, el ar putea găzdui mul mai mulți copii. Din cei 18 copii beneficiari ai centrului, șapte sunt din mediul rural. Adresabilitatea ar fi cu mult mai mare, dar ceea ce îi împiedică pe părinții copiilor cu handicap să apeleze la serviciile acestui centru specializat este costul transportului din mediul rural.
Vineri, 20 martie, cei de la Centrul „Miracol” au uitat de lipsuri și greutăți și au sărbătorit cum se cuvine, cu o zi în avans, Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down. Au venit în vizită elevi ai Școlii „Vasile Pârvan” și ai Grădiniței nr. 5, care au lucrat cot la cot cu cei din Centrul „Miracol” la realizarea unor felicitări colorate, pentru care și-au pus la bătaie toată imaginația. La final, beneficiarii acestor felicitări au fost copiii cu sindrom Down, iar în semn de mulțumire, aceștia le-au oferit musafirilor coșulețe cu ouă artizanale de Paști. Și Asociația „Pentru noi” a fost alături de copiii de la „Miracol”, oferindu-le dulciuri și baloane colorate.

de Mihaela NICULESCU Singurul centru de zi special pentru copiii cu sindrom Down din Bârlad așteaptă în continuare un logoped. Asta nu a împiedicat personalul centrului să ofere copiilor, împreună cu alți parteneri, o bucurie colorată și dulce, cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindrom Down. La Centrul de zi „Miracol” din Bârlad, vin zilnic, prin rotație, 18 copii cu sindrom Down. Aceștia beneficiază de asistență calificată din partea unui psiholog, a unui asistent social, a unor instructori de educație și a unui kinetoterapeut cu derogare. Deși copiii au nevoie de ședințe de logopedie, Direcția Generală de Asistență Socială&hellip;

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile