Home » Social » Județul „odihniților” – Salariații cu munca, asistații cu statul degeaba

Județul „odihniților” – Salariații cu munca, asistații cu statul degeaba

de Roxana NĂSTASĂ

Într-un județ în care rata șomajului este cea mai mare, iar asistații social tot mai mulți, sunt oameni care preferă să stea acasă și să ia bani de la stat decât să muncească. Sunt sate pline de oameni apți de muncă, dar care n-ar merge „cu ziua” sau undeva unde li se oferă un loc de unde să-și câștige pâinea, pentru că e sub demnitatea lor să muncească, când pot obține bani și fără niciun efort. Ba mai mult, unii dintre ei, mai „isteți”, reușesc să fenteze sistemul de asistență socială și muncesc la negru, dar iau și ajutorul oferit de stat, declarându-se fără venituri. Acest lucru îi scoate din minți pe salariații care se spetesc muncind pentru 700 de lei pe lună și pe cei în vârstă, care se plâng că nu mai are cine să-i ajute la câmp. Potrivit reprezentanților AJPIS Vaslui, la acest moment sunt peste 11.000 de beneficiari ai venitului minim garantat în județ.

Sorin Prepelita

Sorin Prepelita

Potrivit directorului Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui, Sorin Prepeliță, la finele lunii februarie figurau în evidențele instituției nu mai puțin de 11.169 de beneficiari ai venitului minim garantat, valoarea totală a sumelor plătite de AJPIS câtre aceștia fiind de 2.772.712 lei. Numărul foarte mare se datorează și lipsei locurilor de muncă. La această oră în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui sunt doar 113 de locuri de muncă vacante: patru la Vaslui, 52 la Bârlad și 57 la Huși.
Există însă și o categorie de asistați apți de muncă, dar cărora le place odihna, indiferent de câte locuri disponibile ar fi, preferând să ia bani și să stea acasă. Acest lucru îi nemulțumește pe cei care muncesc foarte mult pentru un salariu minim pe economie, considerând nedrept ceea ce se întâmplă.
„Mă deranjează ce se întâmplă. E frustrant. Sunt foarte multe persoane care nu se încadează la venitul minim garantat și totuși încasează lunar bani de la stat. Eu îmi rup spatele pe un salariu de mizerie, nu dorm nopțile, iar alții stau acasă și se descurcă mai bine ca mine. Ar trebuie regândit ajutorul social. Acest sprijin financiar să fie primit doar de familile și persoanele singure care au nevoie cu adevărat de ajutor. Restul, să fie incluși în niște programe de calificare, să învețe o meserie și să pună mâna la treabă. Nu putem să rămânem în continuare un județ leneș, campion la cazuri sociale. Mai mult de atât, la sate știu că e și mai rău, pentru că asistații nu-și fac nici măcar orele de muncă care sunt prevăzute de lege, iar dacă cineva le oferă de muncă, refuză. Nu mai găsești un om să te ajute la vie sau la o treabă. Se mulțumesc cu banii primiți de la stat stând acasă”, ne-a spus Daniel Bejenaru, salariat al unei societăți comerciale din Vaslui.
Vârstnicii sunt și ei nemulțumiți că multe persoane apte de muncă primesc ajutor social, iar la sate nu mai vrea nimeni să muncească. Pentru a schimba acest lucru, în urmă cu ceva timp, pensionarii vasluieni, au cerut Ministrului Muncii, Rovana Plumb, reevaluarea metodologiilor de aplicare a Legii nr. 416/2001. Din păcate, până în prezent, lururile nu s-au schimbat, rămânând la fel de mulți beneficiari.

Asistați social țepari

După ce că nu fac aproape nimic pentru ajutorul bănesc pe care îl primesc de la stat, mai mulți asistați social au fost prinși că fentau sistemul de asistență socială. În urma controalelor efectuate de reprezentanții AJPIS Vaslui, mai mulți au fost prinși că încasau bani fără să aibă dreptul acesta. Potrivit lui Sorin Prepeliță, anul trecut 68 de benefeiciari ai venitului minim garantat au fost prinși că primeau bani care nu li se cuveneau, cuantumul fiind de 103.223 lei, din care a fost recuperată suma de 102.875 lei. Totodată, în urma controalelor inopinate au fost inspectate 60 de persoane, verificate 530 de dosare și constituite debite în cuantum de 29.773 lei, din care s-au recuperat 15.771 lei. Alte controale realizate prin intersectarea bazelor de date a AJPIS Vaslui cu cele gestionate de Casa Națională de Pensii și Asigurări Sociale în acest sens au vizat un număr de 39 de beneficiari, din care s-au confirmat cinci cazuri ilegale. Au fost emise decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit și constituite debite în cuantum de 1.492 lei, recuperate integral.
Din păcate, beneficiarii de venit minim garantat nu sunt singurii țepari care au primit plăți ce nu li se cuveneau. Sute de alte persoane au încasat bani de la AJPIS deși nu-i meritau. Cei mai mulți care au fost prinși în urma controalelor au fost beneficiarii de ajutorul pentru încălzire, unde s-au găsit 1.747 de țepari, valoarea totală a sumelor încasate necuvenit fiind de 88.033 lei, din care s-a recuperat doar suma de 46.147 lei.

Tot mai mulți beneficiari de prestații sociale în județ

De la o lună la alta sărăcia se adâncește tot mai mult în județ iar numărul beneficiarilor de prestații sociale crește considerabil. Potrivit directorului AJPIS Vaslui a crescut numărul beneficiarilor de alocație pentru plasament, numărul beneficiarilor de alocație de stat și numărul celor care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei. Cea mai mare creștere se înregistrează la cea din urmă, unde din ianuarie până în februarie sunt cu peste 600 de beneficiari în plus. „La alocația pentru susținerea familiei se înregistrează cea mai mare creștere a numărului de beneficari, de la 13.130 câți erau în ianuarie, pentru care s-au efectuat plăți în valoare totală de 2.196.098 lei, la 13.778 în februarie, valoarea totală a sumelor plătite fiind de 2.282.792 lei. Această creștere, cu peste 600 de beneficiari, se datorează și modificării plafonului de 350 de lei pe membru”, ne-a mai declarat Prepeliță.

de Roxana NĂSTASĂ Într-un județ în care rata șomajului este cea mai mare, iar asistații social tot mai mulți, sunt oameni care preferă să stea acasă și să ia bani de la stat decât să muncească. Sunt sate pline de oameni apți de muncă, dar care n-ar merge „cu ziua” sau undeva unde li se oferă un loc de unde să-și câștige pâinea, pentru că e sub demnitatea lor să muncească, când pot obține bani și fără niciun efort. Ba mai mult, unii dintre ei, mai „isteți”, reușesc să fenteze sistemul de asistență socială și muncesc la negru, dar iau…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: