Home » Social » Mai mulți polițiști la datorie de Paște. Recomandări pentru această perioadă

Mai mulți polițiști la datorie de Paște. Recomandări pentru această perioadă

Ca în fiecare an, polițiștii vasluieni vor acționa în perioada sărbătorilor pascale pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și apărarea patrimoniului public și privat, în localitățile urbane și rurale, în special în locurile de pelerinaj, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative.

În perioada 10-13 aprilie, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, aproximativ 230 de polițiști vasluieni vor acționa zilnic, suplimentar față de dispozitivul curent, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, a patrimoniului acestora, precum și pentru prevenirea oricăror fapte antisociale. De asemenea, din dispoziția conducerii Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii vor fi prezenți în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona lăcașurilor de cult, precum și în locurile unde se desfășoară manifestări publice ocazionate de sărbători.

Polițiștii angrenați în misiuni în această perioadă sunt din structurile de  ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale și acțiuni speciale.

Măsuri speciale vor fi instituite și pe căile rutiere, în mod deosebit în interiorul localităților, pe arterele care converg spre biserici, dar și pe drumurile naționale și europene, acordându-se o atenție sporită  fluidizării circulației, prevenirii accidentelor rutiere și combaterii excesului de viteză.

Polițiștii rutieri vor acționa pe tronsoane de drumuri naționale și europene, utilizând în medie, zilnic, opt aparate radar, pentru fluidizarea traficului și prevenirea evenimentelor rutiere.

 Recomadări pentru sărbători liniștite

Pentru ca petrecerea sărbătorilor să fie liniștită și fericită, polițiștii recomandă să aveți în vedere un minim de măsuri de autoprotecție.

La cumpărături este important să manifestați prudență în magazinele aglomerate, să vă supravegheați geanta și să nu o plasați în coșul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu ușurință. Nu este indicat să luați asupra dumneavoastră sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi și când este posibil, să folosiți cardul pentru cumpărături.

De asemenea, este recomdat ca banii să fie păstrați în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil și nu în sacoșa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor. Când sunteți împins în aglomerație, verificați-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteți victima unei înscenări a unui hoț. De asemenea, când achitați diferite bunuri, nu scoateți tot teancul de bani, ci numai suma necesară plății contravalorii acestora.

Obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genți, pungi de cadouri), lăsate la vedere în mașină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoți.

Nu lăsați niciodată în autoturism actele mașinii, bani sau alte documente importante.

În cazul în care plecați de la domiciliu de sărbători, indiferent de perioada în care lipsiți, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, polițiștii recomandă să asigurați temeinic ușa de acces în imobil și ferestrele, respectiv ușa de la balcon și geamul de aerisire de la baie pentru a nu da posibilitatea spărgătorilor de locuințe să pătrundă în imobil.

Rugați un vecin de încredere să țină sub observație casa și să anunțe imediat poliția dacă observă o persoană suspectă care staționează fără motiv în fața ușii sau care încearcă să descuie ușa. Nu spuneți multor persoane despre faptul că plecați de acasă mai multe zile, pentru a nu oferi posibilitatea hoților să afle acest lucru.

În noaptea de Înviere  este bine să evitați persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri și terase unde se consumă alcool și sunt adunate persoanele gălăgioase. Nu lăsați copiii nesupravegheați și nu le permiteți să consume alcool. Evitați afișarea cu bijuterii ori sume mari de bani și nu faceți referiri la bunurile de valoare pe care le aveți asupra dumneavoastră. Este bine să alegeți drumurile intens circulate și luminate, să vă deplasați în grup, să nu răspundeți la provocările altor persoane și să evitați zonele în construcție, parcurile pustii și străzile lăturalnice.

Dacă sunteți abordați de diferite persoane, care vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii, nu dați curs unor astfel de solicitări.

În cazul în care sună la ușă persoane necunoscute care solicită donații în bani pentru diferite cauze, analizați bine la ce riscuri vă expuneți atunci când îi invitați în casă și îi lăsați pentru câteva clipe singuri până le aduceți banii. Amabilitatea față de aceste persoane necunoscute poate duce la sustragerea unor bunuri sau bani din casă și în același timp constituie și un factor de risc pentru integritatea dumneavoastră.

Pentru orice infracțiune la care sunteți victimă sau martor, apelați numărul unic de urgență 112!

Rețineți cât mai multe detalii despre autor: înfățișare, particularități, direcția în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. și comunicați toate amănuntele poliției.

Recomandări ale Poliției Române pentru o călătorie în siguranță

Poliția Română atrage atenția asupra importanței respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Polițiștii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor concrete din trafic, să evite depășirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranță, se impune și mărirea distanței în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.

Centura de siguranță constituie un factor de primă importanță în ceea ce privește configurația dinamicii accidentelor rutiere. Folosirea centurii de siguranță este obligatorie. Atașați-vă centura de siguranță înainte de plecarea la drum, vă poate salva viața în caz de accident!

Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacție și precizia mișcărilor și poate determina scăderea acuității vizuale și auditive a șoferilor.

Ca în fiecare an, polițiștii vasluieni vor acționa în perioada sărbătorilor pascale pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și apărarea patrimoniului public și privat, în localitățile urbane și rurale, în special în locurile de pelerinaj, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative. În perioada 10-13 aprilie, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, aproximativ 230 de polițiști vasluieni vor acționa zilnic, suplimentar față de dispozitivul curent, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, a patrimoniului acestora, precum și pentru prevenirea oricăror fapte antisociale. De asemenea, din dispoziția conducerii Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii vor fi prezenți…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: