Home » Sanatate » Cu cardul, la medic

Cu cardul, la medic

de Mihaela NICULESCU

Deși cardul de sănătate a devenit obligatoriu de vineri, 1 mai, din cele 375.000 de persoane înscrise în listele medicilor de familie din județ, câteva zeci de mii nu le-au primit încă. Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui a declarat că cei care n-au intrat în posesia cardului vor trebui să se adreseze Casei pentru a li se elibera o adeverință valabilă 60 de zile, care să țină loc de card și în baza căreia să beneficieze de servicii medicale gratuite.

Simona Polak, președinta CJAS Vaslui, a spus că medicii de familie vor putea elibera rețetele medicale și numai în baza CNP-ului, ca și până acum, până în momentul când asigurații vor primi cardul. Medicii de familie tratează nuanțat problema, întrucât, dacă vor proceda ca și până acum, nu le vor fi decontate serviciile.
Dacă în Spitalul „Elena Beldiman” sistemul a funcționat bine în secțiile medicale, vineri 1 mai, medicii de familie au declarat aproape la unison că, astăzi, vor apărea probleme, întrucât s-au confruntat cu neplăceri când au activat mai multe carduri și au apărut blocaje în sistem. Ei sunt mai mult decât siguri că astăzi vor fi cozi la cabinete și că pacienții vor fi nemulțumiți. Sistemul nu este pus la punct, în ciuda declarațiilor făcute de Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Cardul de sănătate este obligatoriu și trebuie prezentat de către pacient de fiecare dată când are nevoie de servicii medicale gratuite. Cei care nu l-au primit, se află într-una din următoarele situații: fie nu au fost găsiți acasă și cardul a fost returnat la CJAS Vaslui, unde se află 2.500 de carduri, fie cardul nu a fost emis de CNAS, din cauza unor inexactități în baza de date. Cei mai nemulțumiți sunt pacienții cu afecțiuni cronice, care nu-și vor putea lua rețeta la timp, fiind nevoiți să meargă la Vaslui pentru adeverință.
Toți pacienții care vor fi consultați la Compartimentul de Primire Urgențe (CPU) sau în cabinetele din ambulatoriu, precum și cei care vor fi internați, vor trebui să prezinte cardul de sănătate, lucru valabil și la externare.
Spitalul Beldiman a achiziționat 37 de cititoare de carduri atât pentru secțiile medicale, cât și pentru ambulatoriu. În momentul în care vin la spital cu cardul, pacienții trebuie să știe și codul PIN, în caz contrar cardul neputând fi accesat.
„Excepție fac pacienții care vin în urgență, inclusiv victime ale accidentelor sau agresiunilor. Ei vor fi consultați și internați, indiferent dacă au sau nu la ei cardul de sănătate. Acesta va fi adus ulterior de către aparținători”, a declarat dr. Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului bârlădean.
Medicii din spital atrag atenția pacienților să-și noteze pe un carnet PIN-ul cardului sau să-l memoreze. Vor fi la început anumite sincope, știut fiind faptul că unii pacienți, în special cei mai în vârstă, cu anumite afecțiuni cronice, nu vor putea accesa cardul pentru că nu-și vor aminti codul PIN. Ajutorul va trebui să vină din partea aparținătorilor.

de Mihaela NICULESCU Deși cardul de sănătate a devenit obligatoriu de vineri, 1 mai, din cele 375.000 de persoane înscrise în listele medicilor de familie din județ, câteva zeci de mii nu le-au primit încă. Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui a declarat că cei care n-au intrat în posesia cardului vor trebui să se adreseze Casei pentru a li se elibera o adeverință valabilă 60 de zile, care să țină loc de card și în baza căreia să beneficieze de servicii medicale gratuite. Simona Polak, președinta CJAS Vaslui, a spus că medicii de familie vor putea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: