Violența domestică rămâne o constantă în județ
de Roxana NĂSTASĂ
Violența domestică e un fenomen tot mai prezent în județ. Sute de femei și copii trec anual prin Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței în familie și alte sute rămân în continuare să suporte bătaia soților fără ca nimeni să știe. Potrivit directorului DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Ștefănică, situația din județ este îngrijorătoare, cazurile de acest gen fiind la ordinea zilei.
Nu există zi în care cei de la DGASPC Vaslui să nu fie sesizați despre cel puțin un caz cu victime ale violenței în familie. Așa se face că, pe parcursul unui an, sute de femei și copii intră în Centrul de urgență pentru victime ale violenței în familie din cadrul DGASPC Vaslui, unde primesc îngrijire și consiliere. Potrivit unui raport al DGASPC Vaslui pe anul 2014, 936 de copii au fost supuși la diverse forme de violență, din care 171 au beneficiat de serviciile Centrelor maternale și de urgență pentru victimele violenței în familie, 285 au beneficiat de serviciile centrelor de primire în regim de urgență, iar 480 au intrat în atenția serviciului de intervenție în regim de urgență. Numărul femeilor victime ale violenței se apropie de cel al copiilor, însă nu se mai pun la socoteală sutele de femei care nu spun nimănui chinurile prin care trec și nu sesizează nicio autoritate.
„Suntem dispuși să facem tot ce se poate pentru cei care au nevoie de îngrijire. Victimele violenței în familie sunt tot mai multe și de ele trebuie avută mare grijă. În fiecare zi avem astfel de evenimente”, a declarat directorul DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Ștefănică, joi, în cadrul unei ședințe de Dialog Social.
Prezenți la ședință, câțiva reprezentanți ai pensionarilor din județ au ridicat problema legii prea permisive în ceea ce-i privește pe bătăuși. „Legislația e prea permisivă cu bătăușii. În alte țări pentru o palmă la soție stai șase ani după gratii, la noi nu se întâmplă nimic”, a spus un reprezentant al pensionarilor. “Asta este situația. Legea nu o facem noi, noi doar o aplicăm”, a răspuns prefectul județului, Andrei Puică, prezent la ședință.
DGASPC Vaslui dispune de un centru de urgență pentru victimele violenței în familie care are scopul de a preveni și combate violența domestică. Centrul asigură gratuit, pe o perioadă determinată, asistență familială mamei și copilului, asistență medicală când situația o cere, hrană, cazare, consiliere psihologică și consiliere juridică. Sesizarea cazurilor se poate face la numarul 0800.821218, serviciu disponibil non-stop, fie la poliție sau alte instuții, fie de victimele, rudele sau cunoștințele acestora. Găzduirea în centru, se face, potrivit ordinului 383/2004 pe o perioadă determinată cuprinsă între șapte și 60 de zile, cu posibilitate de prelungire până la 90 de zile, iar în situații excepționale până la 180 de zile.