Home » Social » După ce a împrăștiat cu otravă pe dealuri, Deratcos Bârlad refuză să plătească amenda

După ce a împrăștiat cu otravă pe dealuri, Deratcos Bârlad refuză să plătească amenda

de Mihaela NICULESCU

Tupeu fără margini: Constantin Drăguț, patronul firmei Deratcos, care a stropit imașurile comunei Puiești cu o otravă interzisă provocând moartea a mii de familii de albine și ruinând afacerile a zeci de apicultori, refuză să plătească amenda dată de Garda de Mediu. Asta, în ciuda faptului că valoarea acesteia – 30.000 de lei – este derizorie comparativ cu pierderile financiare suferite de apicultori, dar și față de dezastrul produs de poluarea solului, care nu va mai scăpa de insecticidul otrăvitor circa un an de zile.

carmen-radulescu„În urma controalelor făcute în comuna Puiești, cât și la societatea Deratcos din Bârlad, am constatat că firma nu avea scoasă autorizație de mediu. Pe această linie am amendat societatea, pentru lipsa acestui document foarte important. Deși este clar că lucrările de stropire cu insecticid s-au efectuat fără obținerea în prealabil a autorizației de mediu, patronul firmei Deratcos contestă amenda”, ne-a declarat Carmen Rădulescu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Vaslui.
Garda nu a putut amenda, deocamdată, societatea respectivă și pentru utilizarea unei substanțe interzise, pentru că se tergiversează transmiterea buletinelor de analiză de către laboratorul din București.
În cadrul anchetei efectuate de Garda de Mediu, patronul SC Deratcos SRL a declarat că tot ce s-a spus în presă este neadevărat și că s-ar fi făcut informarea populației prin fluturași. Mai mult, el a îndrăznit să-i contrazică pe specialiștii de la Mediu afirmând că substanța Fipronil, pe care a folosit-o pentru prima dată, ar fi omologată și poate fi utilizată legal.
În urma sesizărilor scrise, Garda de Mediu și Poliția din Puiești au demarat verificări. Cum efectele toxice se răsfrâng în timp și asupra animalelor și oamenilor, este așteptată și reacția Direcției Sanitar Veterinară (DSV) și Direcția de Sănătate Publică (DSP), care, în mod suspect, întârzie să ia măsuri.
Deși laboratorul de la București le-a comunicat telefonic apicultorilor că probele au ieșit pozitive, toată lumea așteaptă să vadă scris negru pe alb acest lucru.
Puiesti - albine otravite 1„Dacă vom asista la vreo situație suspectă, adică să aflăm că, buletinele de analiză contrazic informația care ni s-a comunicat telefonic, nu ne vom lăsa. Vom trimite probe la un laborator din străinătate. Nu au cum să iasă bune rezultatele probelor. Substanța folosită la stropit imașul este cauza morții albinelor. Am aflat că medicii veterinari din Puiești sunt chemați tot mai des de proprietarii de vaci. Ceva se-ntâmplă cu animalele. Au păscut pe imașul contaminat. Și oamenii se pot îmbolnăvi. Este perioada cașului. Știi, când îl cumperi din piață, de pe ce imaș a păscut vaca?”, ne-a declarat Dumitru Munteanu, unul dintre zecile de apicultori păgubiți.
Cu toate că patronul SC Deratcos Bârlad a declarat că substanța este admisă, documentele îl contrazic. Într-un raport al Comisiei Europene se specifică faptul că Fipronilul este interzis din martie 2014. Este o substanță mai toxică de 6.475 de ori față de DDT și are o remanență pentru albine de 30 de zile, iar în sol, de 345 de zile. Deci, ce contestă domnul Drăguț?
Apicultorii, așa cum au declarat, merg până-n pânzele albe pentru aflarea adevărului și pentru recuperarea prejudiciului. Ei amenință Asociația Crescătorilor de Animale din Puiești cu un proces civil și unul penal. Această asociație a angajat firma Deratcos fără să se documenteze asupra substanței pe care o folosește și asupra toxicității acesteia pentru albine și sol.
Vă reamintim că, în urmă cu mai bine de o lună, după efectuarea lucrărilor de deratizare și dezinsecție a imașurilor din comuna Puiești, peste 1.350 de familii de albine au murit în mai multe sate din comună. S-a întâmplat după ce SC Deratcos Bârlad a stropit imașul cu Fipronil. Lucrările nu au fost anunțate nici telefonic, nici în scris, nici prin intermediul unor fluturași. Doar pe imaș au fost găsiți câțiva fluturași, alături de recipientele din care s-a stropit.

de Mihaela NICULESCU Tupeu fără margini: Constantin Drăguț, patronul firmei Deratcos, care a stropit imașurile comunei Puiești cu o otravă interzisă provocând moartea a mii de familii de albine și ruinând afacerile a zeci de apicultori, refuză să plătească amenda dată de Garda de Mediu. Asta, în ciuda faptului că valoarea acesteia - 30.000 de lei - este derizorie comparativ cu pierderile financiare suferite de apicultori, dar și față de dezastrul produs de poluarea solului, care nu va mai scăpa de insecticidul otrăvitor circa un an de zile. „În urma controalelor făcute în comuna Puiești, cât și la societatea Deratcos…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

One comment

  1. Pe Monsieur Dragut nu l-a verificat nici dracu’ de cand si-a inceput activitatea! Legea nu se aplica pentru toti, mai ales cand iti exerciti influenta printr-o sotie amanta unor persoane-cheie cu putere de decizie in structurile administratiei publice! CIOCU’ MIC CA-I DE-AL NOSTRU! Pentru serviciile pe care le presta pe la scoli, gradinite, restaurante, cabinete medicale etc. ce substante credeti ca folosea?? HAI CA NE JIGNESTI INTELIGENTA!

%d blogeri au apreciat: