Home » Social » Lacrimile de la Pușcași: minune sau manipulare

Lacrimile de la Pușcași: minune sau manipulare

de Marian Mocanu

De câteva zile satul Pușcași de lângă Vaslui a devenit loc de pelerinaj pentru credincioșii veniți să vadă icoana care plânge. Coincidență sau nu, exact în preajma popularizării minunii, municipiul Vaslui a fost împânzit de afișe care propuneau excursii la mormântul preotului Arsenie Boca, cel înfățișat în icoană. Reprezentanții Episcopiei Hușilor îndeamnă la răbdare, evitând a se pronunța cu privire la veridicitatea sau nu a minunii de la Pușcași. Între timp, preț de două zile, lacrimile sfântului s-au oprit, reîncepând să șiroiască ieri dimineață.

Un tânăr din comuna Pușcași, care fost în vizită la mănăstirea Prislop, i-a adus mamei sale o icoană înfățișându-l pe preotul Arsenie Boca, unul dintre cei mai importanți duhovnici ai secolului trecut. Icoana a fost amplasată la troița din apropierea locuinței acesteia, situată în centrul satului Pușcași, din apropierea municipiului Vaslui. După câteva zile, pe 23 aprilie, femeia a observat că din ochiul stând a preotului pictat pe icoană se scurg lacrimi, lucru care a fost considerat de mulți credincioși drept o minune dumnezeiască.

Părerile credincioșilor sunt împărțite, unii crezând că icoana este făcătoare de minuni, alții considerând acest semn ca prevestitor de nenorociri. Reprezentanții Episcopiei Hușilor evită deocamdată să se pronunțe cu privire la autenticitatea acestei minuni. „Așteptăm o comunicare scrisă de la preoții care au fost prezenți la Pușcași și vom formula un punct de vedere”, anunță preotul Marin Tudorică, purtătorul de cuvânt al episcopiei Hușilor.

Timp de două zile, lacrimile sfântului au încetat să mai curgă, reîncepând însă să șiroiască din senin ieri dimineață. Acest lucru a reîntărit credința sătenilor că este vorba de o adevărată minune dumnezeiască și nu de un accident sau o manipulare. Între timp, satul Pușcași a devenit loc de pelerinaj pentru credincioși din întreaga țară. Zilnic, sute de oameni, unii din credință, alții din curiozitate, vizitează troița și icoana plângătoare, prilej de bucurie pentru oamenii din sat, afacerile unora dintre ei înflorind cu acest prilej.

Coincidență sau nu, chiar înaintea popularizării minunii de la Pușcași, municipiul Vaslui a fost împânzit de afișe care propun pelerinaj chiar la mănăstirea Prislop, unde este înmormântat Arsenie Boca, dar și la mănăstirile Brâncoveanu și Sâmbăta de Sus, unde acesta a slujit. Excursia nu este organizată de o agenție de turism, în ciuda faptului că pe afiș apare o siglă care sugerează acest lucru, ci de o firmă particulară a cărui reprezentant nu a dorit să dea prea multe detalii. Deja, locurile la mai multe curse, care au loc din trei în trei zile, au fost epuizate, rezervările fiind făcute în avans pentru următoarele trei curse. Având un preț de 150 lei de persoană pentru o excursie care durează doar ceva mai mult de 24 de ore și efectuată cu un microbuz cu 20 de locuri, rezultă ca la un singur drum, organizatorul încasează 3.000 lei. Costurile sunt sub o treime. Acum, afaceristul care profită de ocazia ivită se roagă la icoana plângătoare a sfântului Artenie Boca ca minunea să țină cât mai mult! Se naște totuși o întrebare: minunea de la Pușcași a creat această oportunitate de afaceri, sau oportunitatea a creat minunea?

de Marian Mocanu De câteva zile satul Pușcași de lângă Vaslui a devenit loc de pelerinaj pentru credincioșii veniți să vadă icoana care plânge. Coincidență sau nu, exact în preajma popularizării minunii, municipiul Vaslui a fost împânzit de afișe care propuneau excursii la mormântul preotului Arsenie Boca, cel înfățișat în icoană. Reprezentanții Episcopiei Hușilor îndeamnă la răbdare, evitând a se pronunța cu privire la veridicitatea sau nu a minunii de la Pușcași. Între timp, preț de două zile, lacrimile sfântului s-au oprit, reîncepând să șiroiască ieri dimineață. Un tânăr din comuna Pușcași, care fost în vizită la mănăstirea Prislop, i-a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: