Home » Social » Amenzi de peste un miliard date de ITM în aprilie

Amenzi de peste un miliard date de ITM în aprilie

de Roxana NĂSTASĂ

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui n-au fost deloc blânzi cu angajatorii care au fost prinși cu nereguli. Așa se face că luna trecută valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 147.300 de lei.

În luna aprilie, cei de la ITM Vaslui au efectuat 166 controale la agenții economici din județ, dintre care 81 de controale au fost în domeniul relațiilor de muncă și 85 în domeniul securității și sănătății în muncă. Din totalul angajatorilor verificați, jumătate dintre ei au fost prinși cu nereguli, mai precis, 83. Au fost aplicate  177 sancțiuni contravenționale.
Important de menționat este faptul că munca la negru este tot mai des întâlnită. Inspectorii de muncă au identificat la punctele de lucru verificate 37 de persoane pentru care la momentul verificărilor nu au fost prezentate documente justificative privind formele de angajare. Din acestea, la nouă angajatorii nu au prezentat contracte individuale de muncă, iar pentru celelalte 28 de persoane, angajatorii au prezentat ulterior, în cadrul controlului. Inspectorii au constatat însă, că transmiterea acestora în registrul general de evidență al salariaților a fost facută cu întârziere. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum de 91.300 lei.
Dacă cele mai mari amenzi au venit pentru munca fără forme legale, în domeniul securității și sănătății în muncă sancțiunile au fost aplicate pentru lipsa de instrucțiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare și periodic, neefectuarea instructajului de protecția muncii, lipsa echipamentului de lucru și de protecție, neasigurarea materialelor necesare informării și instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.

de Roxana NĂSTASĂ Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui n-au fost deloc blânzi cu angajatorii care au fost prinși cu nereguli. Așa se face că luna trecută valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 147.300 de lei. În luna aprilie, cei de la ITM Vaslui au efectuat 166 controale la agenții economici din județ, dintre care 81 de controale au fost în domeniul relațiilor de muncă și 85 în domeniul securității și sănătății în muncă. Din totalul angajatorilor verificați, jumătate dintre ei au fost prinși cu nereguli, mai precis, 83. Au fost aplicate  177 sancțiuni contravenționale.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: