Home » Social » Carte cu numele tuturor eroilor vasluieni din războaie și de la revoluție

Carte cu numele tuturor eroilor vasluieni din războaie și de la revoluție

de Mihaela NICULESCU

În luna septembrie, bârlădenii, ca de altfel toți locuitorii județului Vaslui își vor putea cunoaște eroii. „Omagiu eroilor vasluieni” este un volum ce va apărea la o editură bârlădeană, prin bunăvoința Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Cartea va fi realizată de col. (rtr.) Constantin Chiper, cel care a susținut pe 5 mai, la sediul CARP Bârlad, un simpozion despre Ziua Independenței de Stat a României (9 mai) și despre Ziua Veteranilor de Război (29 aprilie).

„Mă voi ocupa personal de tehnoredactare și volumul dedicat jertfirii înaintașilor noștri, pe câmpul de luptă, atât în Primul cât și al Doilea Război Mondial, va apărea în toamnă, cu ajutorul financiar al CARP Bârlad.”, a declarat col. (rtr.) Constantin Chiper.
Acesta ne-a mai spus că datele care vor fi inserate în carte sunt culese din arhivele naționale, dar că dorește să obțină date și din parohii. Vor fi prezentați cu nume și prenume toți eroii vasluieni din cele două războaie mondiale, dar și eroii din 1989.
„Vor fi și pagini generoase alocate unor personalități ale neamului – generali, ofițeri și ostași, cu biografiile lor, cu faptele lor de arme, precum și fotografii ale cimitirelor în care sunt îngropați, sau ale monumentelor eroilor ridicate în cinstea lor.”, ne-a mai spus Chiper. El consideră că este nevoie de o modernizare a cimitirului eroilor din Primul Război Mondial, știuți și neștiuți, care-și duc somnul de veci în cimitirul neîngrijit din zona Liceului „Mihai Eminescu”. Acolo este un monument unde se aduc jerbe de doi ani, cu ocazia Zilei Eroilor, în rest este doar vegetație sălbatică.
Col. (rtr.) Constantin Chiper speră ca volumul ce va fi lansat în septembrie să aibă un impact bun în rândul iubitorilor de istorie a neamului, dar mai ales în rândul elevilor, și chiar în rândul tuturor comunităților din județ. Dorința sa este ca fiecare comună și fiecare școală să primească gratuit câte un exemplar al cărții, pentru a fi citită și astfel să fie onorate jertfele eroilor noștri vasluieni.
Constantin Chiper s-a născut în 1936 la Solești (Vaslui), este absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Radiolocație, și al Facultății de Istorie din cadrul Academiei de Studii Politice din București. Este vicepreședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, din 2004, și autor sau coautor a 16 lucrări de istorie și monografie militară.

de Mihaela NICULESCU În luna septembrie, bârlădenii, ca de altfel toți locuitorii județului Vaslui își vor putea cunoaște eroii. „Omagiu eroilor vasluieni” este un volum ce va apărea la o editură bârlădeană, prin bunăvoința Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Cartea va fi realizată de col. (rtr.) Constantin Chiper, cel care a susținut pe 5 mai, la sediul CARP Bârlad, un simpozion despre Ziua Independenței de Stat a României (9 mai) și despre Ziua Veteranilor de Război (29 aprilie). „Mă voi ocupa personal de tehnoredactare și volumul dedicat jertfirii înaintașilor noștri, pe câmpul de luptă, atât în Primul cât…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile