Home » Social » Ecologiștii vor protesta în centru!

Ecologiștii vor protesta în centru!

Sâmbătă, la ora 16, în centrul civic al municipiului Vaslui va avea loc o acțiune de protest față de tăierile ilegale ale pădurilor, în organizarea Organizației Județene a Partidului Ecologist Român. Acțiunea include un marș pe strada Ștefan Cel Mare.

Ecologiștii se declară nemulțumiți de faptul că instituțiile cu rol în monitorizarea și gestionarea intervențiilor forestiere asistă pasive la fenomenul despăduririlor. Principala factor de îngrijorare a celor de la Partidul Ecologist Vaslui este atitudinea președintelui Iohannis de a reîntoarce în Parlament Legea pentru modificarea și completarea Codului Silvic, nici atitudinea parlamentarilor de a nu rediscuta mai repede această lege vitală.

„Pentru că nu putem fi complici la masacrarea pădurilor României, noi, Partidul Ecologist Român, cerem de urgență demararea unei anchete penale în cazul firmei Schweighofer Holzindustrie, precum și tragerea la răspundere a reprezentanților instituțiilor care se ocupă de gestionarea pădurilor – Ministerul Mediului și regiile din subordine: Romsilva, Inspectoratele Teritoriale pentru Regim Silvic și Vânătoare, ICAS, Agenția Natională pentru Protecția Mediului, Garda Natională de Mediu. De asemenea, solicităm suspendarea exportului de buștean pe 20 de ani. În felul acesta, nu numai că s-ar reduce exploatările ilegale, dar cel mai probabil că s-ar crea premisele pentru prelucrarea de produse finite. Este rușinos că România să exporte lemn brut și, în același timp, să importe PAL, hârtie sau creioane. Ce-i drept, asta spune multe despre «mintile luminate» care ne-au condus până acum și care nu s-au gândit nicio clipă la dezvoltarea țării, ci doar la propria lor prosperitate. În paralel, pentru a repara măcar în parte dezastrul produs în ultimii ani, propunem stabilirea unei cote obligatorii de 40%, că procent de existență standard a pădurilor din România (media europeană este de 30%, În secolul XIX pădurile din România, atingeau un procent de 80%) și declanșarea unei campanii naționale deîmpădurire în vederea atingerii procentului de 40%”, se arată în comunicatul emis de Partidul Ecologist Român.

Organizatorii protestului îi așteaptă la acțiunea de mâine pe toți vasluienii care își doresc să lase moștenire generațiilor viitoare un mediu curat.

About Mihai Vasile