Home » National » Valentin Calu: Chirurgii români vor trata laparoscopic hernia inghinală, tehnică frecventă în Europa

Valentin Calu: Chirurgii români vor trata laparoscopic hernia inghinală, tehnică frecventă în Europa

Chirurgii români vor trata laparoscopic hernia inghinală, aceasta fiind o tehnică frecvent folosită în Europa, care permite pacientului, practic după trei zile de la intervenția chirugicală, să își poată relua obișnuit activitatea, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul Valentin Calu.

„Vorbim de o tehnică chirurgicală care prinde din ce în ce mai mult în Europa, este vorba de tratamentul laparoscopic al herniei inghinale. Această tehnică permite pacientului o recuperare foarte rapidă. Practic după trei zile de la intervenția chirugicală își poate relua obișnuit activitatea”, a spus Calu, precizând că tehnica presupune mijloacele alternative de fixare a unei plase pe peretele abdominal al pacientului.

Medicul a mai menționat un alt avantaj al acestei tehnici, și anume că pacientul nu are „niciun pic de durere”.

„Față de metodele mai vechi de fixare care folosesc un fel de agrafe, acum se folosește un fel de lipici, pe românește, cu care plasa este lipită. În felul ăsta nu se produce nicio leziune asupra țesuturilor și nu există durere și recuperarea pacientului este mai rapidă”, a mai declarat pentru MEDIAFAX doctorul Valentin Calu, la simpozionul „Tratamentul minim invaziv al herniilor inghinale”.

Tehnica aceasta modernă a mai fost folosită doar puțin în România, a mai spus Calu, exprimându-și speranța că va exista sprijin din partea caselor de asigurări pentru a fi folosită pe scară mai largă sau poate un program național pentru proteze textile.

„Este o apariție mai nouă, dar pe de altă parte la nivel european există ghiduri de bună practică. Aceste ghiduri recomandă ca la pacienții tineri și activi, care trebuie să-și reia rapid activitatea și să intre în câmpul muncii, să se pună plase pe cale laparoscopică și pe cât posibil să se elimine orice factor care le poate da un disconfort postoperator”, a explicat medicul.

El a mai arătat că medicii sunt împărțiți, unii în favoarea intervențiilor deschise, alții pentru intervențiile laparoscopice.

„Deja în România devine o preferință a pacientului. Pacienții în ziua de astăzi sunt foarte informați, se uită pe internet, se uită pe agențiile de știri, se uită la televizor, citesc diverse forumuri și din țară și din afară, ei vin și solicită să fie operați laparoscopic. Vă pot spune o opinie personală. În primul rând, este necesară dezvoltarea acestei tehnici și promovarea ei. În primul rând, trebuie făcute cursuri de training pentru tinerii rezidenți. Trebuie să existe asociații profesionale care să poată să patroneze aceste tipuri de cursuri, trebuie să existe dispozitive, pe care, pe cât posibil, să nu le mai cumpere pacienții. Deci sunt multe lucruri care trebuie depășite. Intervenția laparoscopică este în mod evident mai scumpă, decât o intervenție chirurgicală deschisă”, a mai spus Valentin Calu.

Hernia inghinală este o boală a țesutului de rezistență a organismului, care apare de la efort, la pacienți care au diverse tipuri de patologie prin care crește foarte mult presiunea în abdomen.

„Este boala omului tânăr și în special a bărbatului care face efort și care are un țesut de rezistență de mai proastă calitate”, a explicat medicul Valentin Calu.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: