Home » Sanatate » Despre giardia intestinalis și giardioză. Igiena orală la copii, secretul unei sănătăți dentare pentru o întreagă viață!

Despre giardia intestinalis și giardioză. Igiena orală la copii, secretul unei sănătăți dentare pentru o întreagă viață!

Giardia intestinalis și giardioza (lambliaza)!

Giardia intestinalis este un parazit microscopic care poate supraviețui și se poate reproduce în intestinul uman. Forma corpului este aceea a unei jumătăți de pară tăiată in lungul ei, cu doi nuclei și opt flageli, cu dimensiune ce variazpă între 15-20 microni. După ce ajunge în intestinul uman, Giardia produce iritații și inflamații ale mucoasei acestuia și perturbă procesul digestiv. Boala provocată de Giardia se numește giardioza (sau lamblioza). Giardioza este mult mai frecventă la copii decât la adulți. Conform unor cercetări recente, în lume, sunt infectați de giardioză aproximativ 20% dintre copiii sub 10 ani. Răspândirea giardiozei (lambliazei) în rândul adulților și copiilor este în medie de 2-5%.

Cum se produce infectarea cu Giardia intestinalis?
Sursa de infecție cu Giardia intestinalis sunt oamenii infectați cu acest parazit. În intestinele persoanelor infectate, paraziții adulți se acoperă cu un înveliș dur și se transformă în așa-numitele chisturi, care se elimină în afara organismului prin fecale. Chisturile de giardia intestinalis sunt foarte rezistente la influențele externe și pot supraviețui, o lungă perioadă de timp, în mediul înconjurător. În cazul în care chisturile, care au nimerit în apă sau în alimente, vor fi înghițite de o persoană sănătoasă (pentru infectare este suficient ca în organismul omului să intre 10 chisturi parazite), într-un timp scurt acestea capătă o formă activă (trofozoid) și încep să se multiplice rapid. În grupurile de copii, infectarea cu Giardia intestinalis este posibilă prin intermediul jucăriilor comune și prin veselă.

Semnele și simptomele de giardioză.
giardiaÎn cele mai multe cazuri, infecția cu Giardia intestinalis nu se manifestă prin niciun simptom și dispare de la sine, fără tratament, în câteva săptămâni sau în câteva luni. Mai rar, infecția cu Giardia conduce la dezvoltarea giardiozei care se caracterizează prin afectarea îndelungată a sistemului digestiv și a altor sisteme.

”Primele simptome ale giardiazei pot să apară după 1-2 săptămâni de la infectare, timp în care paraziții reușesc să se înmulțească și să afecteze funcționarea intestinului. Giardia intestinalis afectează, în principal, intestinul subțire în care se produce digestia și absorbția alimentelor. Din acest motiv, fără tratament adecvat, giardioza poate conduce la malnutriție severă”, ne-a declarat Cornelia Codrianu, biolog principal bacteriologie medicală la Laboratorul de analize din cadrul ProLife Medical Bârlad.

Principalele semne și simptome ale giardiozei sunt: apetit diminuat, senzație de gust amar mai ales dimineața; tulburări digestive cu diaree, nu foarte frecventă, dar îndelungată, cu fecale foarte urât mirositoare, care se lipesc de closet sau de oală (un semn al prezenței grăsimilor nedigerate în fecale). Diareea poate dura mai multe săptămâni si alterneaza cu periode de constipatie; tulburari nervoase de tipul cefaleei, amețeli,o stare de agitație ,somn neliniștit; creșterea bruscă a temperaturii la 38 C și mai sus, slăbiciune, frisoane; durerea acută abdominală (de regulă, în zona ombilicului); greață prelungită, vărsăturile periodice; apariția erupțiilor pe piele, de culoare roz-roșu, însoțite de mâncărime; pierderea în greutate; tulburări de creștere la copii; flatulență ,balonare;
Un tratament corect al parazitozei rezolvă în scurt timp aceste fenomene clinice. Dintre persoanele ce prezintă siptome de giardioza , 20% până la 40% dezvoltă o intoleranță temporară la lactate sau la alte produse pe bază de lapte.Această problemă poate să dureze până la o lună dupa terminarea tratamentului pentru Giardia .Acest lucru semnifică faptul că tratamentul nu este eficient sau că s-a produs o reinfecție.

Profilaxie

Se previne infectarea cu Giardia dacă se mențin regulile de igienă, mai ales in grădinițe, azile pentru bătrâni și acasă. Se recomandă spălarea pe mâini cât mai des și evitarea contactului cu materiile fecale de la persoane infectate.
Nu se consumă apă netratată în zonele în care există parazitul. Pentru a se preveni răspândirea parazitului în apele contaminate, se va fierbe apa înainte de a fi utilizată. De asemenea, se vor lua măsuri de tratare a apei din bazinele de înot și menținere la standarde corespunzătoare cu ajutorul sistemelor de filtrare.
Datorită faptului că parazitul se transmite foarte ușor de la o gazdă la alta, se va aplica în mod obligatoriu tuturor tratamentul de giardia, chiar dacă în momentul depistării gazda nu prezintă fenomene clinice. Aplicarea regulilor de igienă individuală este obligatorie
”În cadrul laboratorului PROLIFE se utilizează o serie întreagă de teste pentru depistarea Giardiei intestinalis in scaun. Unul dintre acestea este examenul microscopic al materiilor fecale. Esența acestei analize este de a investiga materiile fecale ale persoanei bolnave sub microscop. Pentru analiză este necesară o porțiune de materii fecale recoltate în orice moment al zilei, din trei locuri diferite, într-un container special de unică folosință, bine închis cu capac . Acest container trebuie să fie luat, în prealabil din laborator și este important să le aduceți, cât de repede posibil în laborator spre analiză. Dacă nu e posibil proba se păstrează la frigider”, a mai precizat biologul principal Cornelia Codrianu, de la ProLife Medical Bârlad.

Confirmarea incontestabilă a giardiozei este depistarea în materiile fecale, fie a chisturilor, fie a paraziților adulți în mișcare. Precizia analizei pentru Giardia pe baza unei singure probe a materiilor fecale este, în medie, de 50-70%. Analizele efectuate pe baza a trei probe de materii fecale, colectate în zile diferite, au o precizie de aproximativ 90%. Astfel, un rezultat negativ al analizei maselor fecale pentru Giardia nu înseamnă neapărat că infecția nu există. Pentru o siguranță cât de cât deplină în absența paraziților, ar trebui să repetați analizele materiilor fecale de 3-4 ori, cu un interval de 3 zile între analize. Iar în săptămâna premergătoare recoltării trebuie evitat administrarea unor medicamente ca:Metamucil,uleiuri minerale, Tetracicline,antidiareice,antiacide.

Un alt test care se realizează în Laboratorul ProLife este depistarea antigenelor de Giardia intestinalis în materii fecale, cunoscută și sub denumirea de metoda imunocromatografic. Această analiză poate detecta antigeni (fragmente) de Giardia în masele fecale ale persoanei supuse investigației. Pentru efectuarea acestei analize este nevoie de o porțiune mică de materie fecala.Aceasta este o metodă imunologică mult mai sensibilă (100%) și specifică (99,6%). Ambele metode sunt extreme de utile, dar se completează reciproc. Utilizarea metodei imunologice este mai eficientă pentru determinarea de antigen Giardia în fecale în cazuri de giardioză cronică sau când infecția este foarte slabă, prin această tehnică extrem de sensibilă și specifică determinându-se urme fine de antigen .

Tratament

Dupa stabilirea diagnosticului, în funcție de forma clinică a bolii, medicul alege un tratament . Acesta constă în administrarea de antiparazitare în funcție de vârsta și greutatea corporală . Dupa zece zile de la terminarea tratamentului trebuie repetat examenul copro-parazitologic. În general tratamentul făcut corect este eficient în 80% din cazuri.  O ultima concluzie ar fi că să se impuna măsuri speciale de prevenire prin filtrarea și purificarea apei potabile, respectarea regulilor de igienă personală și evitarea consumării de alimente și apă contaminate.

Igiena orală la copii, secretul unei sănătăți dentare pentru o întreagă viață!

Cu toții știm cât de important este ca ale noastre vlăstare să capete deprinderi sănătoase încă din fragedă copilărie. Unul dintre aspectele cele mai importante este cel legat de igiena orală a copiilor. Ideea de bază este că dacă cei mici vor fi învățați să aibă grijă așa cum trebuie de dentiția lor, atunci vor avea asigurată pentru întreaga viață o sănătate dentară de invidiat.

moraru_mihaela1”Igiena orală are un rol extrem de important în starea generală de sănătate și de bine. Și începe înainte de apariția dinților de lapte! Momentele în care se periază dinții – dimineața și seara – sunt doar o parte infimă a zilei, însă pot reprezenta fundația unor aspecte mult mai importante: obiceiurile pozitive, comportamentele mai bune și alegerile sănătoase. Deși ar putea părea că nou-născutul nu are dinți, fiecare nou-născut are de fapt la naștere două seturi de dinți care nu au erupt încă – atât dinții de lapte cât și dinții definitivi. Dinții sunt nedezvoltați la naștere, însă nu durează mult până în momentul în care vor apărea! Deși în cazul fiecărui copil dezvoltarea dinților are un ritm unic, de obicei trec aproximativ șase luni înainte ca dinții să străpungă gingia. Este posibil să observați modificări fizice, cum ar fi tumefierea gingiilor, aspectul roșu al obrajilor și salivație excesivă sau modificări comportamentale cum ar fi iritabilitatea înainte de apariția dinților. Toate acestea sunt simptome normale ale erupției dentare”, ne-a declarat medicul stomatolog Mihaela Moraru.

Dentiția de lapte se menține doar câțiva ani, însă este importantă din mai multe motive. Probabil că cel mai important motiv pentru a acorda acestor primi dinți îngrijirea optimă este acela că ajută la pregătirea cavității orale pentru dentiția definitivă care urmează să apară. Ba chiar ajută și la poziționarea dinților definitivi! De aceea, dacă dinții de lapte cad prea devreme din cauza unei carii sau a îngrijirii precare a gingiilor, există mai multe șanse ca dinții definitivi care urmează să apară să se suprapună sau să crească strâmbi. Trebuie știut de asemenea că smalțul dinților copiilor este mai subțire decât cel al adultilor de aceea este absolut necesar ca aceștia să beneficieze de mai multă îngrijire.

Nu este niciodată prea devreme să se deprindă obiceiurile bune legate de periaj!

Pentru un periaj corect, periuța se așază la 45 de grade față de suprafața verticală a dinților și se efectuează mișcări verticale dinspre gingie spre dinte (de la roșu la alb). Periuța nu se apasă în mod excesiv, placa bacteriană este îndepărtată în special de către vârfurile perilor periuței de dinți. Prin mișcări repetate (minim 5 pentru fiecare suprafață) se periază fețele externe (situate spre obraz) și cele interne (spre limbă). Periajul trebuie să dureze minim 3-4 minute. Este indicat să periați și limba pentru a avea o respirație proaspătă.

Una dintre cele mai frecvent utilizate metode de curățare a dinților este metoda BASS (periajul șanțului gingival). Urmărește îndepărtarea plăcii bacteriene de pe marginea gingivală liberă și din șanțul gingival, pe o adâncime de 0,5-1 mm. Se folosesc perii cu filamente de 0,2 mm, din material plastic, cu capătul rotunjit. Peria se aplică la un unghi de 45 de grade față de axul lung al dinților cu capătul filamentelor orientate spre șanțul gingival și se exercită o ușoară presiune în axul firelor și de vibrație înainte și înpoi, pe direcția șanțului gingival. Se efectuează pentru fiecare grupă de dinți, vestibular și oral, cca. 20 de curse vibratorii, timp de 10 secunde. De asemenea, trebuie să atragem atenția că folosirea aței dentare, alături de un periaj corect, ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, a resturilor alimentare dintre dinți și din zona cuprinsă între gingie și dinte. De asemenea, ajută la reducerea cariilor, a bolilor gingiilor și la eliminarea respirației urât mirositoare. Este contraindicat folosirea scobitorilor întrucât pot provoca răni serioase la nivelul gingiilor sau chiar a cavității bucale”, a mai spus dr. Mihaela Moraru.

Giardia intestinalis și giardioza (lambliaza)! Giardia intestinalis este un parazit microscopic care poate supraviețui și se poate reproduce în intestinul uman. Forma corpului este aceea a unei jumătăți de pară tăiată in lungul ei, cu doi nuclei și opt flageli, cu dimensiune ce variazpă între 15-20 microni. După ce ajunge în intestinul uman, Giardia produce iritații și inflamații ale mucoasei acestuia și perturbă procesul digestiv. Boala provocată de Giardia se numește giardioza (sau lamblioza). Giardioza este mult mai frecventă la copii decât la adulți. Conform unor cercetări recente, în lume, sunt infectați de giardioză aproximativ 20% dintre copiii sub 10…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: