fbpx
Home » National » Senatul adoptă amendamentul la Codul Penal ce înlocuiește suspiciunile rezonabile cu probe temeinice la arestarea preventivă. Ponta: Am văzut un singur lucru-majoritate de 88 la 20

Senatul adoptă amendamentul la Codul Penal ce înlocuiește suspiciunile rezonabile cu probe temeinice la arestarea preventivă. Ponta: Am văzut un singur lucru-majoritate de 88 la 20

Plenul Senatului a adoptat, luni, amendamentul la Codul Penal și cel de Procedură penală inițiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel și Ovidiu Donțu, prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege.

Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Donțu și Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea și competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal și a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedură penală- L95/2015 a fost adoptat de plenul Senatului, după ce săptămâna trecută legea a primit raport de admitere în comisia juridică.

Potrivit amendamentului, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede că ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă ”suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvârșit o infracțiune”, s-a modificat, prin amendament, cu următoarea formulare: ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală”.

Potrivit motivației senatorilor care au inițiat amendamentul, noua formulare este ”mai apropiată de principiul de drept, consacrat, conform căruia cercetarea în stare de libertate este regula, iar dispunerea unor măsuri de arest să fie excepția.

Senatorii mai consideră că, în vechiul Cod de procedură penală, măsura arestării preventive față de un acuzat putea fi luată numai ”dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală”, iar în noul Cod de procedură penală, intrat în vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233) condiția de probe și indicii temeinice a fost înlocuită cu cea de suspiciuni rezonabile.

”Așa se face că de la începutul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o măsură excepțională, o regulă, fiind suficientă existența unui simplu denunț ca ea să poată fi luată. De aici, plimbarea cu cătușe a acuzațiilor în fața presei a devenit ceva cotidian, neexistând sancțiuni pentru încălcarea prezumției de nevinovăție prin afectarea imaginii persoanei”, se menționează în motivație.

Art 202 din Codul de Procedura Penala prevede, în varianta aflată în vigoare la acest moment, că ”măsurile preventive (reținerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, n.red.) pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni”.

Raportul Comisiei Juridice cu amendamente a fost adoptat cu 91 voturi pentru si 25 impotriva, iar proiectul de lege cu 88 voturi pentru si 26 impotriva.

Proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.

Ponta: Am văzut un singur lucru-majoritate de 88 la 20

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după adoptarea de către Senat a modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală, că în legătură cu acest proiect a văzut votul unei “majorități covârșitoare”, de 88 la 20, ceea ce “înseamnă că toate grupurile parlamentare au votat pentru”.

“Am văzut un singur lucru, că o majoritate covârșitoare, 88 parcă, la 20… Deci înseamnă că toate grupurile parlamentare au votat pentru, ce se va întâmpla la Cameră vă vom spune când va ajunge la Cameră”, a declarat premierul Ponta după votul dat în Senat.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: