Home » National » Obligativitatea ștampilei pentru firme va fi eliminată de la 1 iulie

Obligativitatea ștampilei pentru firme va fi eliminată de la 1 iulie

Obligativitatea ștampilei pentru firme va fi eliminată de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de oamenii de afaceri de la ministrul Finanțelor, România fiind depășită la acest capitol de Republica Moldova, care a implementat deja măsura, însă trebuie scoasă din toată legislație secundară.

„Odată cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperită, cred că pasul logic următor ar fi cel al simplificării administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de ștampilă? (…) Va dispărea din Codul Fiscal, dar trebuie o ordonanță de urgență sau o reglementare ca să dispară din toată legislația secundară”, a declarat marți Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri și turism, la o conferință organizată de Coaliția pentru Dezvoltarea României.

La rândul său, Dragoș Anastasiu, cu afaceri în domeniul turismului, a precizat că ștampila va dispărea de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de la ministerul de resort.

„Va dispărea (ștampila – n.r.), așa ne-a promis Ministerul de Finanțe, că de la 1 iulie dispare”, a spus Anastasiu.

Fostul ministru delegat a punctat că Republica Moldova a făcut deja acest pas, depășind România la acest capitol.

„Nu știu dacă ne putem imagina o Românie fără ștampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ștampila. Cred că mai sunt două țări în Uniunea Europeană în acest caz”, a afirmat Jianu.

Investitorul Marius Ghenea a adăugat că în multe țări ale Uniunii Europene oamenii nu știu ce este o ștampilă, datorită faptului că aceasta nu mai este de mult timp utilizată.

Oamenii de afaceri ar dori îmbunătățirea legislației pe mai multe paliere, unul dintre acestea reprezentând capitalul social minim al unei firme.

„Dacă vorbim de capitalul social al unei firme, acei 200 de lei nu reprezintă absolut nimic, probabil niciun birou, un scaun nu mai costă 200 de lei, așa că dacă dai faliment să-ți plece cu scaunul. Cred că trebuie să avem o economie modernă, în care să intri în economie să te coste un euro, după care prin lege obligativitatea ca nivelul capitalului social să fie legat de cifra de afaceri, e foarte simplu de făcut acest lucru”, a menționat Jianu.

În plus, în ceea ce privește înființarea unei firme, el consideră că se poate ajunge și în România la nivelul din Marea Britanie sau alte state, unde înființarea durează 10 minute.

Anastasiu, proprietarul Eurolines, spune că pe fiecare domeniu în parte ar fi necesare îmbunătățiri ale legislației, dând ca exemplu condiționarea unei autorizații de construire de acordul vecinului, aspect care reprezintă „o nenorocire” în România, pentru că „nimeni nu dă acordul decât condiționat cu diverse facilități”.

De asemenea, mediul de afaceri ar vrea desființarea Trezoreriei Statului, iar operațiunile să fie preluate de CEC Bank sau „altă bancă de stat”, sau modernizarea acesteia, astfel încât să poată realiza plățile online, mult mai ușor și rapid.

„Ne putem imagina, în visele noastre frumoase, că facem o singură plată la bugetul statului implicând în spate cele 3-4-5 conturi în care trebuie să se ducă banii respectivi și n-au decât ei să ducă mai departe aceste chestiuni, să fie o singură declarație”, apreciază Anastasiu.

În ceea ce privește controalele ANAF, de TVA sau de fond, antreprenorul spune că ar fi mai simplu ca acestea să fie anunțate din timp, cu o listă de documente de care inspectorul fiscal are nevoie, astfel încât să poată fi pregătite din timp situațiile și documentele.

„Iarăși, dacă te duci și controlezi o companie cu afaceri de 100 de milioane și stai și controlezi bonuri fiscale de 7 lei și stai la discuții pe bonuri fiscale de 7 lei, probabil acesta este motivul pentru care durata controalelor în România la contribuabilii mari este în medie de 272 de zile, pe când în alte țări europene este la jumătate”, a punctat omul de afaceri.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: