Home » Sanatate » Și luna mai aduce mai multe servicii medicale gratuite

Și luna mai aduce mai multe servicii medicale gratuite

de Roxana NĂSTASĂ

Luna mai a adus cu sine o serie de modificări în sistemul sanitar. În afara cardului național de sănătate, care a devenit obligatoriu, au apărut și alte schimbări care semnifică dreptul tuturor vasluienilor, asigurați în sistemul public de sănătate sau nu, la mai multe servicii medicale gratuite. Asta însă, numai în cazul în care sunt aplicate, așa cum scrie pe hârtie și nu cum se întâmplă cu unele modificări din aprilie care au rămas doar menționate, fără a fi respectate. În această categorie intră, de exemplu, modificarea conform căreia de la 1 aprilie pacienții internați în spitale nu-și vor mai cumpăra medicamente singuri. Din păcate, acest lucru se întâmplă în continuare.

După ce luna aprilie a venit cu numeroase modificări, numărul consultațiilor efectuate la domiciliu de către medicul de familie dublându-se, vaccinurile trecând de la medicina școlară la medicina de familie și alte asemenea, relatate într-un articol anterior, luna mai a adus și ea schimbări. Începând cu această lună, adulții care au între 18 și 39 de ani pot beneficia de o consultație preventivă gratuită o dată la trei ani, iar la cei trecuți de 40 de ani, controlul medical gratuit devine anual. De asemenea, vor fi oferite mai multe servicii medicale preventive pentru copii.
Vasluienii aparent sănătoși, care au împlinit vârsta de 40 de ani, beneficiază, de la 1 mai, de o consultație preventivă gratuită în fiecare an. Recent, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că se gândește la o serie de sancțiuni pentru asigurații care, în decurs de trei ani, nu vin cel puțin o dată la medicul de familie pentru o astfel de consultație. Până în prezent însă, nu a fost stabilit și cuantumul acestor sancțiuni.
În ceea ce-i privește pe cei cu vârstele cuprinse între 18 și 39 de ani beneficiază, o dată la trei ani, de o serie de analize cu scop preventiv, ale căror rezultate sunt trecute într-o riscogramă. Riscograma va cuprinde evaluarea stilului de viață, consemnarea statusului curent privind fumatul (pachete/an), consumul problematic de alcool, evaluat prin completarea chestionarului standardizat, activitatea fizică, dieta, sfaturile minimale pentru schimbarea acestor comportamente. Medicul evaluează apoi riscul cardiovascular, dar și riscul oncologic, precum și pe cel de sănătate mintală.
Și bebelușii sunt luați în vizor. La externarea din maternitate nou-născutul trebuie înregistrat și luat în evidență pentru eventualele probleme de sănătate depistate la naștere. Examenul clinic se concentrează pe aproape toate organele, în speță ochi, cord/plămâni, tegumente, aparatul neuro-musculo-scheletic (membre, dezvoltare neuro-motorie, conform vârstei – n.r.), organe genitale, extremități, evaluarea hidratării, evaluarea alimentației, observarea tehnicii de alăptare și altele. Consultații preventive asemănătoare au loc și atunci când micuțul împlinește două și, mai apoi, patru luni. Asemenea consultații sunt efectuate de către medicul de familie și la șase, nouă, 12, 15 și 18 luni, cu accent mai mult pe alimentație. Obiceiurile alimentare sunt evaluate anual de la doi ani până la 11 ani, fiind verificat indicele de masă corporală pentru a depista din timp predispozițiile către obezitate.

de Roxana NĂSTASĂ Luna mai a adus cu sine o serie de modificări în sistemul sanitar. În afara cardului național de sănătate, care a devenit obligatoriu, au apărut și alte schimbări care semnifică dreptul tuturor vasluienilor, asigurați în sistemul public de sănătate sau nu, la mai multe servicii medicale gratuite. Asta însă, numai în cazul în care sunt aplicate, așa cum scrie pe hârtie și nu cum se întâmplă cu unele modificări din aprilie care au rămas doar menționate, fără a fi respectate. În această categorie intră, de exemplu, modificarea conform căreia de la 1 aprilie pacienții internați în spitale…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: