Home » National » O bombă a fost descoperită într-un autocar ce efectua o cursă de la Praga spre Varna. Autocarul este al unei firme din România, iar la bord erau inclusiv români. Complotul ar putea fi opera rețelei teroriste Stat Islamic – experți

O bombă a fost descoperită într-un autocar ce efectua o cursă de la Praga spre Varna. Autocarul este al unei firme din România, iar la bord erau inclusiv români. Complotul ar putea fi opera rețelei teroriste Stat Islamic – experți

O bombă artizanală a fost descoperită într-un autocar plin cu pasageri, care efectua o cursă de la Praga (Cehia) către Varna (Bulgaria), relatează site-ul Novinite.com. Autocarul aparține unei firme din România și este înmatriculat în Bulgaria, la bordul vehiculului, care urma să traverseze România, fiind inclusiv cetățeni români.

UPDATE 23:09 – Complotul care viza autocarul ar putea fi opera rețelei teroriste Stat Islamic – experți

Teroriști din cadrul rețelei sunnite Stat Islamic sau din alte organizații islamiste ar putea fi organizatorii complotului care a vizat autocarul ce se deplasa pe ruta Cehia – Bulgaria, afirmă surse citate de presa ungară și bulgară.

Potrivit unor surse citate de site-ul HungaryToday.hu, complotul terorist ar putea fi opera organizației sunnite Stat Islamic, activă în Irak, Siria și Libia. Expertul bulgar Ivan Boiajiev afirmă, potrivit site-ului Novinite.com, că dispozitivul exploziv artizanal găsit în autocar este similar cu bombe folosite în alte atacuri.

În iulie 2012, un terorist s-a aruncat în aer la bordul unui autocar, în parcarea aeroportului din Burgas (estul Bulgariei). Atentatul, atribuit mișcării siite libaneze Hezbollah, s-a soldat cu moartea șoferului autocarului, un cetățean bulgar, și a cinci turiști israelieni. Alți 32 de israelieni au fost răniți. În anul 1985, o bombă a explodat într-un tren, în gara bulgară Bunovo, provocând moartea a șapte persoane.

Experți citați de site-ul ungar HVG.hu cred că este destul de plauzibil ca dispozitivul artizanal să fi fost plasat de rețeaua teroristă Stat Islamic (Stat islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant – SI/SIIS/SIIL).

Incidentul s-a petrecut duminică după-amiază la Budapesta, în Ungaria, potrivit companiei de transport Omega Group, citată de postul de televiziune bTV. Dispozitivul exploziv a fost descoperit într-un bagaj care nu aparținea nici unuia dintre pasagerii aflați la bordul autocarului.

Bomba, care era amplasată într-o canistră cu combustibil, a fost descoperită întâmplător, după ce șoferul autocarului a simțit un miros ciudat și s-a dus să verifice compartimentul de bagaje. El a descoperit canistra, care era așezată alături de bagajele obișnuite ale pasagerilor și se vărsase. O echipă de geniști a fost chemată, iar pasagerii au fost evacuați și transferați într-un alt autocar, cu care au ajuns luni dimineață la Varna.

Pasagerul care a amplasat bomba în autocar este un cetățean ceh sau slovac, a afirmat managerul companiei Omega Group, Dragomir Petkov, într-un interviu pentru bTV. Acesta avea un bilet de la Praga către Bratislava, dar a coborât la Brno (Cehia) și nu s-a mai întors la autocar.

„Am avut noroc, pentru că explozibilul era într-o canistră care s-a răsturnat și s-a vărsat”, a precizat Petkov, adăugând că bomba era artizanală, dar ar fi putut provoca pagube importante.

Autoritățile din Cehia, Slovacia și Ungaria au declanșat o anchetă și au prelevat amprente din autocar și de pe canistră pentru a încerca să-l identifice pe cel care a amplasat bomba.

Autocarul în care era o bombă este al unei firme din România. La bord erau inclusiv români – surse

Autocarul aparține unei firme din România și este înmatriculat în Bulgaria, la bordul vehiculului, care urma să traverseze România, fiind inclusiv cetățeni români.

„O substanță inflamabilă a fost depistată într-un autocar înmatriculat în Bulgaria, pe 16 mai, după-amiază, pe teritoriul Ungariei”, a comunicat Ministerul ungar de Interne, precizând că vehiculul aparține unei firme din România, potrivit unui comunicat citat de publicația Ouest France.

Șoferul autocarului a declarat că a fost vorba de o bombă artizanală, fabricată dintr-o canistră care conținea benzină și acetonă, avea un dispozitiv electric și un cronometru.

În autocar erau 34 de pasageri, inclusiv cetățeni români, relatează site-ul ungar HVG.hu. Traseul autocarului includea traversarea teritoriilor Cehiei, Slovaciei, Ungariei, României și Bulgariei. Incidentul este investigat de autoritățile din Cehia, Slovacia, Ungaria și România.

Autoritățile ungare suspectează că pasagerul care a amplasat dispozitivul exploziv în autocar este un cetățean ceh ori slovac, potrivit unui comunicat al companiei de transport Omega Group. Suspectul avea un bilet de la Praga până la Bratislava, dar a coborât la Brno, în Cehia, fără a mai urca în autocar.

Autocarul a ajuns luni, cu o întârziere de 18 ore, în Varna. Anchetatorii nu exclud posibilitatea unui complot terorist islamist.

Sursa: mediafax.ro

O bombă artizanală a fost descoperită într-un autocar plin cu pasageri, care efectua o cursă de la Praga (Cehia) către Varna (Bulgaria), relatează site-ul Novinite.com. Autocarul aparține unei firme din România și este înmatriculat în Bulgaria, la bordul vehiculului, care urma să traverseze România, fiind inclusiv cetățeni români. UPDATE 23:09 - Complotul care viza autocarul ar putea fi opera rețelei teroriste Stat Islamic - experți Teroriști din cadrul rețelei sunnite Stat Islamic sau din alte organizații islamiste ar putea fi organizatorii complotului care a vizat autocarul ce se deplasa pe ruta Cehia - Bulgaria, afirmă surse citate de presa ungară…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: