Home » Invatamant » Concursuri școlare corecte în județul Vaslui

Concursuri școlare corecte în județul Vaslui

de Marian MOCANU

Mai multe școli și licee din București, Constanța, Pitești, Satu Mare sau Baia Mare au fost controlate pentru a se verifica dacă au existat concursuri școlare organizate cu bani de la elevi. În Vaslui nu au fost astfel de controale, poate și pentru faptul că cei din conducerea Inspectoratuui Școlar Județean (ISJ) Vaslui au cerut, încă de la începutul anului, să nu se recurgă la astfel de practici.

 Ministerul Învățământului a început o campanie prin care se verifică felul în care s-au organizat tot felul de concursuri de cultură generală la care participanții au achitat taxă de înscriere. Mai multe percheziții au avut loc ieri dimineață la Liceul „Nichita Stănescu” din București, dar și la alte licee și scoli din Constanța, Pitești, Baia Mare sau Satu Mare.

Vizată de aceste controale ar fi o Asociația Arhimede, care organiza concursuri școlare, pentru care percepea taxe de participare, dar si unitatile scolare ai caror elevi au participat la aceste concursuri. Anchetatorii suspecteaza fapte de evaziune fiscală de 3,1 milioane de euro. Elevii participanți la concursuri plăteau taxe de 20 sau 25 de lei, banii neînregistrându-se în contabilitatea asociației. Ulterior, banii erau împărțiți între organizatorii concursurilor.

În județul Vaslui, conducerea ISJ a notificat, încă de la începutul acestui an, conducerile școlilor sdau liceelor, să nu promoveze astfel de practici.

„Drept urmare, la toate concursurile de cultură generală sau între unitățile de învățământ, organizate de partenerii noștri, biletele de intrare s-au distribuit direct la locul de organizare și nu prin unitățile școlare, așa cum se proceda până acum. Din contravaloarea biletelor, organizatorii au asigurat nu doar plata chiriei locației de desfășurare, dar și cea a premiilor către câștigători. Au fost chiar și cazuri în care intrarea la astfel de concursuri școlare a fost liberă, finanțarea fiind asigurată fiind asigurată din sponsorizări. Pot spune că, începând din acest an, am luat măsurile necesare pentru eliminarea practicii de cointeresare a unităților școlare în sensul vânzării obligatorii de bilete către elevi. Aceste prevederi s-au aplicat inclusiv în cazul organizării unor evenimente culturale, ori a Balurilor Bobocilor”, a declarat Narcis Aprodu, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui.

de Marian MOCANU Mai multe școli și licee din București, Constanța, Pitești, Satu Mare sau Baia Mare au fost controlate pentru a se verifica dacă au existat concursuri școlare organizate cu bani de la elevi. În Vaslui nu au fost astfel de controale, poate și pentru faptul că cei din conducerea Inspectoratuui Școlar Județean (ISJ) Vaslui au cerut, încă de la începutul anului, să nu se recurgă la astfel de practici.  Ministerul Învățământului a început o campanie prin care se verifică felul în care s-au organizat tot felul de concursuri de cultură generală la care participanții au achitat taxă de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: