Home » Administratie » Ce taxe pot plăti bârlădenii direct din fața calculatorului – Plata taxelor online, din septembrie

Ce taxe pot plăti bârlădenii direct din fața calculatorului – Plata taxelor online, din septembrie

Simona MIHAILA

* Pe baza unei parole primite prin poștă de la primărie, bârlădenii vor putea evita cozile de la ghișeele primăriei.

Din septembrie, contribuabilii care dețin proprietăți pe raza Bârladului își vor putea plăti taxele și impozitele locale online. Recent, la Primăria Bârlad a avut loc licitația pentru desemnarea băncii prin intermediul căreia se va derula această operațiune.
„În momentul de față se studiază ofertele tuturor băncilor care s-au înscris. După atribuirea punctajelor și scurgerea termenului de contestație, primăria își va însuși programul IT pus la dispoziție de banca ce va câștiga licitația. Această etapă ar putea dura ceva mai mult timp, deci nu sunt șanse ca plata taxelor și impozitelor să se poată face online, mai devreme de sfârșitul lui august, începutul lui septembrie”, ne-a declarat Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad.
La sfârșitul anului trecut, municipiul Bârlad a fost înregistrat în Sistemul Național Electronic de Plată Online (SNEP).
Plata obligațiilor fiscale poate fi efectuată online prin trei modalități: direct pe site-ul primăriei, pe siteul www.ghiseul.ro (SNEP) sau prin Internet Banking. Comisioanele generate de efectuarea tranzacțiilor vor fi suportate de la bugetul local.

Ce taxe putem plăti stând în fața computerului

Prin intermediul www.ghiseul.ro, pot fi plătite, parțial sau total, taxele și impozitele locale, precum și amenzile contravenționale, iar dovada plății se primește pe e-mail în doar câteva minute de la plata efectivă.
Alte taxe și impozite ce pot fi achitate online sunt taxele pentru autorizații de funcționare, taxa pentru înregistrarea de vehicule neînmatriculate, taxa pentru venituri obținute din prestări servicii, taxa pentru cartea de identitate, dar și taxe speciale precum taxa pe divorț.

Cum putem plăti online

SNEP pune la dispoziția utilizatorilor două secțiuni, una de plată cu autentificare și cealaltă fără autentificare. În niciunul dintre cazuri nu este necesară depunerea sau completarea de cereri.
Pentru secțiunea de plată fară autentificare nu sunt necesare nume de utilizator și parola, însă nu este disponibilă consultarea în timp real a obligațiilor de plată și istoricul tranzacțiilor, astfel putând fi plătite doar taxe și impozite al căror cuantum le este deja cunoscut contribuabililor.
Pentru secțiunea de plată cu autentificare sunt necesare nume de utilizator și parolă, care se generează automat în momentul în care s-a finalizat procesul de înregistrare a primăriilor în sistem. Numele de utilizator și parola sunt transmise contribuabililor în plic sigilat, prin poștă.
În prezent, sistemul ghiseul.ro este disponibil în peste 100 de primării din Romania. Valoarea taxelor și impozitelor locale plătite direct cu cardul pe Internet s-a triplat în primele două luni din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, la 6,6 milioane de lei, potrivit datelor raportate de bancile membre Visa Europe din România.
În ciuda faptului că din ce în ce mai mulți români aleg să își achite dările online, mai ales în perioada aglomerată a anului, o mare parte din cetățeni continuă sa fie reticenți pe motive de securitate, de teama comisioanelor sau pentru că nu au educația necesară.
Anual, mii de bârlădeni stau la cozile ghișeelor primăriei, în special în primele luni ale anului, pentru a putea beneficia de reducerea de 10%, aplicată pentru achitarea dărilor înainte de 31 martie.


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Simona MIHAILA * Pe baza unei parole primite prin poștă de la primărie, bârlădenii vor putea evita cozile de la ghișeele primăriei. Din septembrie, contribuabilii care dețin proprietăți pe raza Bârladului își vor putea plăti taxele și impozitele locale online. Recent, la Primăria Bârlad a avut loc licitația pentru desemnarea băncii prin intermediul căreia se va derula această operațiune. "În momentul de față se studiază ofertele tuturor băncilor care s-au înscris. După atribuirea punctajelor și scurgerea termenului de contestație, primăria își va însuși programul IT pus la dispoziție de banca ce va câștiga licitația. Această etapă ar putea dura ceva…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura