Home » Monden » Așa stai la computer? O să te doară spatele, ceafa, umerii, coatele…

Așa stai la computer? O să te doară spatele, ceafa, umerii, coatele…

Faptul că lucrul la calculator afectează sănătatea este știut, însă greșim punând asta numai pe seama sedentarismului la care ne obligă. La fel de dăunătoare sunt și pozițiile greșite în fața desktopului, fiindcă din cauza lor ne pricopsim cu probleme musculare și osoase și simțim că “ne ard ochii”. Iată care sunt cele mai frecvente erori.

Spatele «țeapăn»

Greșești dacă ții spatele prea drept, fără să-l sprijini pe spătar: suprasoliciți coloana și în special zona lombară.

Poziția corectă: cea recomandată celor care stau aplecați peste tastatură – spatele lipit de spătarul scaunului.

Telefonul ținut între umăr și ureche

Faci această greșeală în ideea de a câștiga timp, vorbind cu un interlocutor și continuând, concomitent, lucrul la computer. În timp, te vei trezi cu dureri la nivelul cefei, al omoplaților și umerilor.

Poziția corectă: dacă chiar nu poți întrerupe lucrul, ține telefonul cu o mână și continuă să scrii cu cealaltă, atât cât este posibil. Cel mai bine ar fi să folosești un echipament handsfree – căști + microfon.

Capul aplecat

Un birou prea scund, un monitor lăsat prea jos, un laptop ținut pe brațe sau un document pus pe birou, de pe care preiei informațiile pe care le tastezi forțează capul să se aplece… Gâtul este suprasolicitat de poziția vicioasă și, în timp, vertebrele cervicale se “răzvrătesc” și încep să te doară. Semn că suferi deja de spondiloză cervicală.

Poziția corectă: ajustează înălțimea monitorului astfel încât privirea să fie dirijată ușor în jos, într-un unghi de 30° față de orizontală, iar bărbia să rămână la orizontală (neînclinată). Dacă trebuie să urmărești cu privirea un document, așază-l pe un suport vertical (clipboard), lângă monitor, la înălțimea privirii tale.

Capul întors într-o parte

Când trebuie să alternezi scrisul la computer cu alte treburi – să scrii ceva de mână, spre exemplu -, ai tendința să împingi monitorul în lateral. Astfel, răsucești nefiresc spatele și gâtul. Urmarea: dureri la nivelul cefei și în partea superioară a coloanei.

Poziția corectă: plasează ecranul direct în fața ta și folosește un scaun pivotant, dacă trebuie să îți extinzi frontul de lucru.

Picioarele nu ating podeaua

Un scaun prea înalt te împiedică să ții tălpile pe podea. Coapsele au de suferit, pentru că suportă toată greutatea picioarelor și, din această cauză, circulația sangvină se reduce. În timp, te alegi cu dureri de picioare. În plus, dacă stai picior peste picior sau cu picioarele încrucișate blochezi returul venos (întoarcerea sângelui de la periferie spre inimă și plămâni).

Poziția corectă: reglează scaunul astfel încât tălpile să se odihnească pe podea. Sau, mai bine, folosește un suport special pentru picioare, ușor înclinat și antiderapant. Și ai grijă ca perna scaunului (de sub șezut) să nu exercite presiune asupra zonei din spatele genunchilor.

Spatele încovoiat

Fie că ții scaunul prea ridicat, fie că stai, de felul tău, cocoșat(ă) peste tastatură, spatele va avea de suferit: dureri cervicale și lombare, care se pot propaga până în abdomen.

Poziția corectă: ține spatele drept și lipit de spătarul scaunului (care trebuie să fie suficient de lat și astfel reglat încât să susțină și zona lombară). Reglează scaunul în așa fel încât coatele să ți se așeze firesc pe birou și să-ți fie ușor să folosești tastatura.

Tastezi cu două degete

Lucrând mai mult timp în felul acesta, mușchii degetelor respective și ai podului palmei se vor contracta excesiv, din cauza suprasolicitării. În plus, această metodă obligă brațele să se miște continuu, antrenând și dureri ale umerilor.

Poziția corectă (jos): învață să tastezi cu toate cele zece degete și ai grijă ca palmele să fie aliniate cu antebrațele, care trebuie formeze, la rândul lor, un unghi de 90° cu brațele.

Alte lucruri ce contează

• Pentru binele ochilor tăi, poziționează monitorul în așa fel încât nici o lumină să nu se reflecte în el (de la fereastră, neon, lampă de birou etc.). Reglează intensitatea și contrastul ecranului în funcție de lumina din încăpere. Și șterge periodic praful de pe ecran.
• Pentru starea ta generală de bine, ia pauze de 5-10 minute din oră în oră și fă mișcare.
• Dacă simți că ai ochii uscați, folosește lacrimi artificiale. Și neapărat mergi la oftalmolog, o dată pe an.

Sursa: libertatea.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: