Home » World » Noi DEZVĂLUIRI despre viața jihadiștilor SI: Luna de miere, petrecută în capitala "califatului" pe banii Statului Islamic

Noi DEZVĂLUIRI despre viața jihadiștilor SI: Luna de miere, petrecută în capitala "califatului" pe banii Statului Islamic

Un luptător sirian din cadrul grupării Statul Islamic (SI), Abu Bilal al-Homsi, s-a căsătorit și a petrecut o scurtă lună de miere cu soția sa tunisiană la Rakka, capitala „califatului”, departe de linia frontului din Siria, după ce a primit o primă de căsătorie de 1.500 de dolari, relatează AP.

Cei doi, care au discutat online luni de zile, și-au petrecut luna de miere luând cina – în special grătare – la restaurante din orașul sirian Rakka (nord), plimbându-se pe malul fluviului Eufrat și mâncând înghețată. SI le-a oferit lui al-Homsi și soției sale prima de căsătorie pentru a începe o nouă viață într-o casă nouă, pentru a-și întemeia o familie și pentru luna de miere.

„Are tot ceea ce și-ai dori cineva de la o nuntă”, a declarat al-Homsi la Rakka, capitala provinciei siriene Ar-Raqqah, cucerită de SI în urmă cu 18 luni, în care islamiștii și-au decapitat oponenții și au omorât cu pietre, în principala piață publică din oraș, femei acuzate de adulter. Bărbați înarmați staționați în punctele de control din oraș îi examinează pe trecători căutând indicii ale unor eventuale încălcări ale shariei (legea islamică), atenți la cea mai mică urmă de gel de păr sau la o barbă neîntreținută corespunzător. În casele unor comandanți SI din oraș se află femei și fete yazidi, răpite în Irak și transformate în sclave sexuale.

Statul Islamic are o tristă faimă pentru atrocitățile pe care le-a comis în teritoriile cucerite în Siria și în Irakul vecin. Însă, în ochii susținătorilor săi este angajat într-un proiect ambițios de construire a unei noi națiuni – care să fie condusă după ceea ce radicalii numesc „legea lui Allah” și alcătuită din musulmani din întreaga lume ale căror naționalități au dispărut după ce s-au alăturat „califatului”.

Pentru a face acest lucru, gruparea SI a creat un sistem al bunăstării generos, cu scopul de a ajuta la stabilirea a mii de jihadiști – bărbați și femei – care vin în valuri către teritoriile aflate sub controlul său din lumea arabă, Europa, Asia Centrală și Statele Unite. Din ziua în care a proclamat „califatul”, liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi cheamă să i se alăture nu doar luptători, dar și doctori, ingineri, administratori și alți experți.

SI „nu înseamnă doar luptă”, a declarat al-Homsi – un „nume de război”, nu adevăratul nume al bărbatului. „Există instituții, există civili de care SI se ocupă și teritorii vaste. (SI) trebuie să ajute imigranții să se căsătorească. Acestea sunt părțile care alcătuiesc un stat, iar acesta trebuie să aibă grijă de supușii săi”, a adăugat el.

Al-Homsi a acordat Associated Press o serie de interviuri pe Skype, care oferă o perspectivă unică asupra vieții personale a unui jihadist SI, scrie agenția.

Noua elită SI este foarte vizibilă în Rakka, cel mai mare oraș sirian aflat sub controlul extremiștrilor.

Case și apartamente de lux, care au aparținut anterior unor oficiali din cadrul Guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad, au fost preluate de către clasa conducătoare SI, mai ales de către irakieni, care servesc în posturi de comandanți militari de rang înalt, potrivit unui membru al unui grup media anti-SI din oraș cunoscut sub numele de Abu Ibrahim al-Raqqawi.

O rezervație naturală de cerbi vecină a fost transformată în zonă militară, în care civilii nu au acces. Comandanții de rang înalt primesc mașini și le sunt decontate cheltuielile cu carburantul. Luptătorilor SI nu le este percepută taxă la spitalele din oraș, ca celorlalți. De asemenea, SI a înființat o grădiniță cu program în limba engleză pentru copiii jihadiștilor vorbitori de engleză și propune linii de autobuz de la Rakka atât către partea siriană, cât și către cea irakiană ale „califatului”.

Orașul se află aproximativ în centrul teritoriul controlat de grupare, iar la periferii se poartă lupte. Supermarketurile sunt bine aprovizionate, în pofida faptului că doar luptătorii SI își pot permite cele mai luxoase produse de import, de exemplu Nutella, afirmă al-Raqqawi. Lideri SI sunt proprietarii majorității cafenelelor cu acces la Internet din oraș, care folosesc servicii prin satelit și care vând locuitorilor acces la Internet cu megabitul.

„Orașul este stabil, are toate serviciile și tot ceea ce-i trebuie. Nu este ca zonele rurale pe care le controlează gruparea”, spune al-Raqqawi. „Rakka este acum noul New York” al „califatului”.

Ajutarea luptătorilor să se căsătorească este o prioritate. În afară de solda „normală”, luptătorii străini primesc 500 de dolari atunci când se căsătoresc, pentru a-și amenaja noua locuință. Aymenn al-Tamimi, un expert în grupări insurgente, afirmă că atunci când SI a cucerit Mosulul, al doilea cel mai important oraș din Irak, unul dintre primele lucruri pe care l-au făcut militanții a fost să înființeze un tribunal islamic, care nu doar să pronunțe sentințe în baza versiunii lor stricte a shariei, dar și pentru „aprobarea oficială a căsătoriilor de către SI”.

Al-Homsi, în vârstă de 28 de ani, a primit o primă deosebit de generoasă deoarece căsătoria sa, care a avut loc în aprilie, a adus un nou recrut folositor. Soția sa, cunoscută sub numele de război Umm Bilal, este medic și vorbește patru limbi. El a spus că ea se va pune în slujba „califatului”.

AP precizează că a stat de vorbă în mai multe rânduri cu al-Homsi în ultimii trei ani, după ce acesta a devenit activist în Homs (centru), orașul său natal. Un specialist IT înainte de izbucnirea războiului civil, al-Homsi a relatat periodic pe rețele de socializare despre asedierea orașului, timp de doi ani, de către forțele lui al-Assad și a oferit adesea informații jurnaliștilor.

Tânărul, care a fost întotdeauna un islamist ultraconservator, a declarat pentru AP că a susținut SI încă din 2013. Faptul că a fost prins în asediu l-a transformat din activist în luptător. El s-a aflat printre ultimele persoane care s-au încăpățânat să rămână înr-unul dintre cartierele Homsului bombardate constant de către trupele guvernamentale. Când s-a încheiat asediul, în mai 2014, în urma unui armistițiu, al-Homsi a devenit membru al grupării.

El și-a cunoscut soția în timpul activității sale pe rețele de socializare. Ea și-a exprimat admirația față de comentariile și ședințele sale de informare online.

„Ea este unul dintre vechii mei abonați din timpul asediului”, a declarat al-Homsi schițând un zâmbet.

După ce a comunicat cu ea pe Skype și online, al-Homsi a aflat că fratele ei s-a alăturat SI și se afla în orașul sirian Deir ez-Zor (est).

Așa cum este obiceiul de nuntă, s-a dus să-i ceară mâna fratelui ei, a spus tânărul.

Viitoarea mireasă, în vârstă de 24 de ani, a străbătut Algeria și Turcia înainte să ajungă la Rakka, alături de un grup de femei care s-au alăturat SI. Ele au fost cazate într-o casă de oaspeți pentru femei, o clădire folosită totodată pe post de cartier general al corpului de poliție SI pentru femei cunoscut sub numele de Brigada Khansa.

„Este un palat de lux, cu grădini, aer condiționat, mobilă frumoasă, ca orice apartament din Europa”, pentru ca imigranții să nu se simtă înstrăinați, a declarat activistul media anti-SI al-Raqqawi. La fel ca alți membri ai grupului său, el folosește un pseudonim și nu dezvăluie locul în care se află.

Al-Homsi a făcut, în aprilie, o călătorie periculoasă de 250 de kilometri de la Homs la Rakka pentru a se întâlni cu viitoarea sa soție, aducând o recomandare de la comandantul său local pentru a dovedi că este membru SI.

A fost una dintre rarele căsătorii între un luptător sirian – „ansari” (susținător), cum le spune SI folosind o trimitere la biografia profetului Mohamed, și o imigrantă străină – „muhajira” (imigrantă).

De obicei femeile străine se căsătoresc cu luptători SI străini. Al-Homsi a citat cazul unui jihadist francez care urma să se căsătorească cu o franțuzoaică venită să se alăture grupării. Însă francezul a fost ucis în lupte. Dar el a cerut prin testament ca, în cazul în care este ucis, logodnica sa să se căsătorească cu prietenul său elvețian, iar aceasta a fost de acord.

În cele câteva zile ale lunii de miere, al-Homsi și soția sa s-au bucurat de liniștea relativă de la Raqqa, locuind într-un apartament pe care tânărul l-a împrumutat de la un prieten.

Apoi cuplul s-a retras într-o zonă rurală de lângă Homs, în care luptători SI înfruntă forțele lui al-Asssad și grupări rebele rivale.

Al-Homsi a folosit banii pe care i-a primit de la grupare pentru a pregăti o casă pentru soția sa și pisicile acesteia, pe care jihadistul le-a arătat mândru în timpul conversației cu AP pe Skype. Cuplul așteaptă un copil și speră să primească o nouă primă, la naștere. SI plătește o primă de până la 400 de dolari pentru fiecare nou-născut.

Pentru moment, gruparea îi plătește o soldă de 50 de dolari pe lună, iar soției sale aceeași sumă, bani pe care cuplul îi folosește pentru „distracții”, potrivit jihadistului.

Toate celelalte cheltuieli sunt deja acoprite. Al-Homsi primește o alocație pentru uniformă și haine, pentru unele produse de făcut curățenie și un coș alimentar în valoare de 65 de dolari.

Este datoria statului, a declarat al-Homsi, să aibă grijă de familia luptătorului în timp ce el luptă pentru extinderea „califatului”. După ce a discutat cu AP, al-Homsi s-a întors pe câmpul de luptă, printre luptătorii care au cerit orașul antic Palmira, la începutul acestei luni.

„Luptătorul este pe front”, a declarat al-Homsi. „Cum să aducă de mâncare acasă?”, a adăugat el.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: