Home » National » Șapte oficiali FIFA, între care și vicepreședinții Jeffrey Webb și Eugenio Figueredo, reținuți în Elveția. Procurorul general al SUA: Atribuirea CM Africii de Sud a fost coruptă

Șapte oficiali FIFA, între care și vicepreședinții Jeffrey Webb și Eugenio Figueredo, reținuți în Elveția. Procurorul general al SUA: Atribuirea CM Africii de Sud a fost coruptă

Poliția elvețiană a reținut, miercuri, la un hotel din Zurich, șapte oficiali ai FIFA, membri ai Comitetului Executiv, pe baza unor acuzații de corupție formulate din SUA, informează cotidianul Blick, în ediția sa digitală. Printre persoanele reținute se numără vicepreședinții Jeffrey Webb și Eugenio Figueredo.

UPDATE – Procurorul general al SUA: Atribuirea CM din 2010 Africii de Sud a fost coruptă

Oficiali ai FIFA au luat mită pentru ca ediția din 2010 a Cupei Mondiale să aibă loc în Africa de Sud, a declarat procurorul general al SUA, Loretta Lynch, informează BBC.

„Chiar și pentru acest eveniment istoric, oficiali FIFA și alții au corupt procesul folosindu-se de mită pentru a influența decizia de atribuire a Cupei Mondiale Africii de Sud”, a spus Lynch.

Aceasta a mai afirmat că afaceri de corupție au vizat și alegerile din 2011 pentru șefia FIFA, dar și Copa Libertadores din 2016.

UPDATE 16:40 – Un al șaptelea oficial FIFA, reținut în Elveția

Ministerul elvețian de Justiție a anunțat, miercuri, că un al șaptelea oficial FIFA a fost arestat în cadrul anchetei privind fapte de corupție, instrumentată de FBI și de Departamentul american de Justiție, informează L’Equipe.

În total, cinci cetățeni sud-americani și doi britanici au fost plasați în detenție, urmând a fi extrădați în SUA.

Cei șapte sunt Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreședinte al FIFA și președinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), atașat la cabinetul președintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreședinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, și José Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Șase oficiali FIFA au fost reținuți, miercuri dimineață, la un hotel din Zurich, de poliția elvețiană, la solicitarea Departamentului de Justiție al SUA. Al șaptea ar fi fost reținut într-un alt loc.

Oficiul Federal de Justiție din Elveția a precizat că persoanele reținute sunt cercetate pentru luare de mită și alte foloase, de la începutul anilor 1990 și până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acțiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acțiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacțiile financiare au fost folosite bănci din această țară.

Persoanele reținute vor fi extrădate în SUA imediat.

Aceștia erau prezenți la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, programat vineri, în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru președinția forului condus de Joseph Blatter.

Actualul președinte al FIFA, Joseph Blatter, și prințul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidați rămași în cursa pentru șefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de președinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Justiția americană a pus sub acuzare 14 persoane în cazul de corupție în care au fost efectuate, miercuri dimineață, arestări la Zurich, acestea fiind, potrivit New York Times, următoarele:

Jeffrey Webb – Președintele Confederației de Fotbal din America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) și vicepreședinte al FIFA;

Jack Warner – Fost președinte al CONCACAF și fost vicepreședinte al FIFA;

Eugenio Figueredo – Fost președinte al Confederației de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) și vicepreședinte al FIFA;

Eduardo Li – Președintele Federației de Fotbal din Costa Rica, urma să devină membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Julio Rocha – Președintele Federației de Fotbal din Nicaragua;

Costas Takkas – Fost președinte al Federației de Fotbal din Insulele Cayman Islands;

Rafael Esquivel – Președintele Federației de Fotbal din Venezuela, din 1988;

José Maria Marin – Fost președinte al Federației Braziliene de Fotbal;

Nicolás Leoz – Fost președinte al CONMEBOL și fost membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Alejandro Burzaco – preșdintele excutiv al unei agenții media de sport din Argentina;

Aaron Davidson – Președintele Traffic Sports USA – promotor de evenimente sportive – și președinte al North American Soccer League;

Hugo Jinkis – președinte al unei agenții media cu implicare în fotbal;

Mariano Jinkis – președinte al unei agenții media cu implicare în fotbal;

José Margulies: acuzat că a intermediat și facilitat plăți ilegale.

Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autoritățile americane. El a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înșelătorie, fraudă elecroinică, și a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, și două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate, în acest caz.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile