Home » Social » Misterul craniilor umane descoperite la Vaslui, elucidat

Misterul craniilor umane descoperite la Vaslui, elucidat

de Alex SAVA

Cele trei cranii umane descoperite marți, în zona Filaturii, de muncitorii care lucrau la extinderea rețelei de gaze naturale, ar putea aparține unor foști prizonieri sovietici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Documentele vreme atestă că în acea zonă a funcționat Lagărul de prizonieri sovietici nr. 4 Vaslui. Cel mai probabil, cei trei ostași au murit din cauza condițiilor meteorologice din iarna 1941-1942, fiind cazați în barăci de lemn, fără surse de încălzire.

Marți, muncitorii care lucrau la extinderea rețelei de gaz metan în zona Filaturii au făcut o descoperire macabră: în timpul săpăturilor, au găsit trei cranii umane și mai multe fragmente osoase. Au anunțat acest lucru prin numărul unic de urgență 112, iar la fața locului s-au deplasat criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, care au preluat oasemintele și le-au trimis spre analiză la Institutl de Medicină Legală Iași.

Cel mai probabil, cele trei cranii aparțin unor ostași sovietici. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la Vaslui au funcționat două lagăre pentru prizonieri, care mai târziu, pentru a simplifica birocrația, au fost comasate, formându-se Lagărul de prizonieri sovietici numărul 4. Acesta funcționa în clădirea fostei Școli normale „Ștefan cel Mare”, dar pentru că era neîncăpător pentru numărul mare de prizonieri de război, s-au mai construit barăci de lemn în jurul stabilimentului. Conform documentelor vremii, miile de prizonieri cantonați erau scoși la tot felul de munci.

Istoricii vasluieni spun că prizonierii de război sovietici nu au fost supuși atrocităților armatei române în timpul deținerii, iar documentele nu atestă vreo execuție. Așadar, cel mai probabil, cei care și-au găsit sfârșitul în acest lagăr au decedat din cauza condițiilor de detenție, în iarna 1941-1942.

de Alex SAVA Cele trei cranii umane descoperite marți, în zona Filaturii, de muncitorii care lucrau la extinderea rețelei de gaze naturale, ar putea aparține unor foști prizonieri sovietici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Documentele vreme atestă că în acea zonă a funcționat Lagărul de prizonieri sovietici nr. 4 Vaslui. Cel mai probabil, cei trei ostași au murit din cauza condițiilor meteorologice din iarna 1941-1942, fiind cazați în barăci de lemn, fără surse de încălzire. Marți, muncitorii care lucrau la extinderea rețelei de gaz metan în zona Filaturii au făcut o descoperire macabră: în timpul săpăturilor, au găsit…

Review Overview

User Rating: 3.55 ( 1 votes)

About Mihai Vasile