Home » Justitie » Pedeapsă exemplară pentru contrabandiștii de țigări

Pedeapsă exemplară pentru contrabandiștii de țigări

de Marian MOCANU

Judecătorii Tribunalului Vaslui au dat pedepse exemplare membrilor rețelei de contrabandiști de țigări care avea în rândurile sale și doi polițiști de frontieră moldoveni, dar și unul român. Aceștia au vrut să-l coopteze și pe Ionel Lascu, șeful postului de poliție de frontieră Berezeni, însă acesta a anunțat DNA, fapt pentru care a fost amenințat cu moartea.

Cei șase membri ai grupării de contrabandiști de țigări arestați acum un an în urma denunțului șefului postului de frontieră Berezeni, Ionel Lascu au fost condamnați. Cea mai mare pedeapsă, de opt ani și două luni de închisoare a primit-o Vasile Iordachi, în timp ce doi polițiști de frontieră moldoveni, care făceau parte din grupare, ofițerul Ivan Musteață, șeful PTF Leova, și subalternul acestuia, Iurie Volceanov, au fost condamnați la câte șapte ani de închisoare.

Ofițerul român Valentin Badiu, cel care era informatorul grupării, a primit o pedeapsă neașteptat de ușoară, doar trei ani de închisoare cu suspendarea executării, în timp ce alți doi membri, Veaceslav Mereuță și Igor Lisnic, care se ocupau de plasarea țigărilor de contrabandă, au fost condamnați la patru, respectiv cinci ani de închisoare cu executare.

Șoferul grupării, Gheorghe Braga, care avea rolul de a transporta țigările la București în vederea vânzării, a fost la rându-i condamnat la un an și opt luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Toți cei șase au au fost trimiși în judecată sub acuzațiile de contrabandă cu țigări și constituire ori aderare la un grup infracțional organizat, acesta fiind și motivul pentru care pedepsele au fost atât de mari.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2013, Vasile Iordachi, împreună cu Iurie Volceanov și Ivan Musteață, ofițeri în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră (SPF) Leova – Republica Moldova, au constituit un grup infracțional specializat în derularea de operațiuni de contrabandă.

În noaptea de 22/23 decembrie, ei au organizat trecerea ilegală peste frontiera verde a peste 130.000 de pachete cu țigări, operațiune monitorizată de procurori, care au introdus printre traficanți doi ofițeri sub acoperire. În momentul în care au observat un autotuturism în zonă, contrabandiștii au sistat transportul țigărilor. Câteva zile mai târziu, pe 27 decembrie 2013, Valentin Badiu, ofițer în cadrul SPF Huși, l-a atenționat pe liderul contrabandiștilor cu privire la faptul că operațiunea era monitorizată.

Cu toate acestea, în aceeași noapte, rețeaua coordonată de Vasile Iordachi a trecut peste Prut, cu bărcile, 200 de baxuri cu țigări, cu ajutorul a 20-25 de cărăuși rămași neidentificați. Țțigările au fost transportate în municipiul București, pe drum însă polițiștii au interceptat transportul.Pentru a reuși trecerea peste Prut a importantelor cantități de țigări, Iordachi a încercat racolarea lui Ionel Lascu, șeful postului de poliție de frontieră Berezeni, care ar fi trebuit să „închidă ochii”, acesta însă, cu toate amenințările la adresa sa, nu s-a lăsat intimidat și și-a anunțat superiorii.

de Marian MOCANU Judecătorii Tribunalului Vaslui au dat pedepse exemplare membrilor rețelei de contrabandiști de țigări care avea în rândurile sale și doi polițiști de frontieră moldoveni, dar și unul român. Aceștia au vrut să-l coopteze și pe Ionel Lascu, șeful postului de poliție de frontieră Berezeni, însă acesta a anunțat DNA, fapt pentru care a fost amenințat cu moartea. Cei șase membri ai grupării de contrabandiști de țigări arestați acum un an în urma denunțului șefului postului de frontieră Berezeni, Ionel Lascu au fost condamnați. Cea mai mare pedeapsă, de opt ani și două luni de închisoare a primit-o…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: